Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Έθνος Online: Μέσω ΑΣΕΠ οι μετατάξεις στο Δημόσιο



Λίγες ώρες μετά την αναχώρηση από την Αθήνα της τρόικας, οι εκπρόσωποι της οποίας καθ' όλο το θερμό τριήμερο των διαπραγματεύσεων πίεσαν ασφυκτικά (μεταξύ άλλων) για συγχωνεύσεις και απολύσεις στο Δημόσιο, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Βήματος» προανήγγειλε ότι όλοι οι μετατασσόμενοι από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ κ.λπ) πρόκειται να υπαχθούν σε διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να κριθεί εάν και σε ποια υπηρεσία τελικά θα μεταταγούν.
Την πλήρη εποπτεία της διαδικασίας αξιολόγησης θα έχει το ΑΣΕΠ, καθώς ο Γ. Ραγκούσης, δήλωσε: «Μόνο το ΑΣΕΠ, μόνο η ανεξάρτητη αρχή του ΑΣΕΠ θα μπορούσε να αναλάβει μία τέτοια διαδικασία και να παρέχει τα απαραίτητα αντικειμενικά εχέγγυα, τα εχέγγυα αντικειμενικότητας, δηλαδή, για το ότι αυτές οι διαδικασίες θα οδηγούν στο ποιοτικό αποτέλεσμα που πρέπει να οδηγούν.
Ενδεικτική της αποφασιστικότητας που επιδεικνύει η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών είναι η δήλωση του κ. Ραγκούση στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό πως «κάποιοι θα κοπούν αν δεν αξίζουν πράγματι να συνεχίσουν να δουλεύουν στο δημόσιο τομέα, άρα δεν πρέπει να συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο».
Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε: «Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού κράτους είναι ότι δεν υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης εδώ και πολλά χρόνια, άρα κανείς δεν φροντίζει ή δεν έχει κάποιο κίνητρο να αποδίδει όλο και καλύτερα. Άπαξ και αυτό το σύστημα εγκατασταθεί, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Όσοι δεν τον δώσουν....»
Υπό διαμόρφωση το γενικό περίγραμμα της αξιολόγησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια που πρόκειται να αποτελέσουν την βάση της αξιολόγησης -τα οποία είναι φυσικό να βρίσκονται μέχρι στιγμής υπό διαμόρφωση- θα περιλαμβάνουν:
• Εξέταση του υπηρεσιακού φακέλου των υπό μετάταξη υπαλλήλων, τα δεδομένα του οποίου ως ένα βαθμό περιγράφουν και κάποια στοιχεία της αποδοτικότητάς του.
• Εξέταση του πειθαρχικού του «μητρώου» προκειμένου να ελεγχθούν τυχόν παραπτώματα στα οποία έχει υποπέσει στο παρελθόν.
Αντιστοίχιση προσόντων - απαιτήσεων
Πέραν όμως των τυπικών αυτών δεδομένων, πηγές του ΥΠΕΣ ανέφεραν ότι η διαδικασία αξιολόγησης θα λαμβάνει και την αντιστοίχιση των ουσιαστικών προσόντων των μετατασσόμενων υπαλλήλων προς τις απαιτήσεις της νέας θέσης εις την οποία πρόκειται να μεταταγούν.
«Από τη στιγμή που οι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν στο στενό δημόσιο τομέα είναι συγκεκριμένες, είναι φυσικό να αξιολογείται εάν τα προσόντα των υπαλλήλων μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα τους καθήκοντα», σημείωναν οι ίδιες πηγές, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά απολύσεις αλλά ενδεχομλένως μετατάξεις σε θέσεις χαμηλότερων απαιτήσεων.
«Δεν συζητάμε απολύσεις»
Τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν την τρόικα να έχει ζητήσει απολύσεις θέλησε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Δεν συζητάμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η μονιμότητα των οποίων, άλλωστε, κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του Συντάγματος», δήλωσε ο κ. Πεταλωτής.
Αναφερόμενος στην μέσω ΑΣΕΠ αξιολόγηση των μετατασσόμενων, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η ίδια διαδικασία θα ισχύσει και για όσους υπαλλήλους είναι σήμερα σε υπηρεσίες που πιθανόν να καταργηθούν: «Δεν είναι απόλυση και το ΑΣΕΠ έχει συγκεκριμένα κριτήρια, ορθολογικά και δίκαια», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ρεπορτάζ: Νίκος Β. Τσίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου