Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Εθνος Online, Ρεκόρ αλαλούμ και αποχής

Των ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ, ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ


Αντανάκλαση του πολιτικού σκηνικού, έστω και χλομή, αποτελούν οι φετινές φοιτητικές εκλογές στέλνοντας τα δέοντα μηνύματα σε κόμματα, παρατάξεις, κοινωνία. Αντιστρόφως ανάλογη πορεία σε σχέση με πέρυσι για τις δύο μεγάλες παρατάξεις. 

Η ΠΑΣΠ χρεώθηκε τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ η ΔΑΠ, μετά τις περσινές απώλειες, φέτος κατάφερε να ανασυγκροτηθεί. Πτώση για την ΠΚΣ (ΚΚΕ), ενισχυμένες ελαφρώς οι υπόλοιπες αριστερές παρατάξεις.

Με άλλα λόγια, άλλαξαν χέρια τα κέρδη και οι ζημίες από τη συσχέτιση με το πολιτικό σκηνικό, αφού πέρυσι η ΠΑΣΠ ανταμείφθηκε για τις αποστάσεις που τήρησε από την κυβερνητική πολιτική, κάτι που δεν κατάφερε φέτος. Κάτι τα πιο σκληρά μέτρα, κάτι η κατακραυγή, κάτι η σιωπηρή στάση της νεολαίας, έφεραν την πτώση.
«Αντεπίθεση»
Αντιθέτως, η ΔΑΠ πέρυσι είχε πληρώσει την εσωστρέφεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φέτος πέρασε στην «αντεπίθεση», όπως την παρότρυνε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος με δηλώσεις του τις παραμονές των εκλογών. Από την άλλη, η ΠΚΣ δείχνει αυξομειώσεις. Με απώλειες κυρίως στα ΤΕΙ και στα ίδια επίπεδα αλλά με καθοδική τάση στα πανεπιστήμια. Η αγωνιστική δράση και η κινητικότητα στα ανώτατα ιδρύματα ωφέλησαν τις αριστερές παρατάξεις που ανέβασαν ελαφρώς τα ποσοστά τους.
Κατά τ' άλλα, κάθε παράταξη έδωσε η κάθε μία τα αποτελέσματά της. Η ΔΑΠ -που πάντως παραμένει πρώτη δύναμη- δίνει την πρωτιά στον εαυτό της με προβάδισμα... 20 μονάδων έναντι της ΠΑΣΠ και αύξηση κατά 5 μονάδων των περσινών ποσοστών της. Η ΠΑΣΠ δεν κατάφερε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες να βγάλει αποτέλεσματα, αλλά εκπρόσωποί της εκτιμούσαν πως τόσο η ίδια όσο και η ΔΑΠ παρέμεναν στα ίδια περσινά επίπεδα. Η ΠΚΣ αντιστοίχως έδινε αύξηση στις δυνάμεις της, ενώ η νεολαία ΣΥΝ δεν κατάφερε να δώσει παρά λίγες σχολές βάσει των οποίων υφίστατο μείωση...
Βέβαια, όλα αυτά με τη γνωστή διαδικασία τού... περίπου. Χρόνια τώρα δεν είναι γνωστό το εκλογικό σώμα - και πώς να είναι αφού ούτε το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των φοιτητών. Δεν είναι γνωστόν ή μάλλον διαφέρουν από παράταξη σε παράταξη ο αριθμός ψηφισάντων, το ποσοστό της αποχής και άλλα απαραίτητα για την αξιοπιστία των εκλογικών αποτελεσμάτων. Παρ' όλα αυτά, οι εκτιμήσεις έγιναν μέχρι και για το ποσοστό της αποχής. Στα ίδια υψηλά επίπεδα με πέρυσι, λένε. Πάνω από 40%.
Ηρεμη, χωρίς σοβαρά προβλήματα, η διαδικασία ψηφοφορίας από το πρωί. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου