Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου |
Κανείς δεν θέλει εκλογές. Η κυβέρνηση τις διαψεύδει με απόλυτο τρόπο. Μάλιστα ο κ. Πεταλωτής το πάει και λίγο παρακάτω, δηλώνοντας ότι «τα διακινούν όσοι θέλουν να θολώνουν τα νερά». Ούτε η ΝΔ επιθυμεί εκλογές. Η σχετική θέση έχει κωδικοποιηθεί στη φράση: «Είναι απόφαση της κυβέρνησης, όχι της αντιπολίτευσης. Αλλά καλοδεχούμενες, αν ληφθεί τέτοια απόφαση...». Εκτός όμως από τα κόμματα που δεν... καίγονται για εκλογές και η κοινή γνώμη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν έχει καμία όρεξη για εκλογές. Ούτε η τρόικα. Ο καθένας, βέβαια, για τους δικούς του λόγους.
Οι πολίτες γιατί δεν βλέπουν ότι μπορεί να προκύψει κάποια λύση του προβλήματος που ζουν. Η κυβέρνηση γιατί η προκήρυξη εκλογών υποδηλώνει «αδιέξοδο» της πολιτικής της και δεν προσδοκά καλύτερους πολιτικούς συσχετισμούς. Η δε αντιπολίτευση γιατί είναι «ανέτοιμη» από κάθε άποψη για να κυβερνήσει τον τόπο και επιπλέον αντιλαμβάνεται τον «σταυρό του μαρτυρίου» που θα κληθεί να σηκώσει εάν αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο, παρότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις έρευνες της κοινής γνώμης... Η δε τρόικα γιατί βλέπει τις εκλογές ως «κίνδυνο» για την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης. Παρόλα αυτά, στα «πηγαδάκια της Βουλής», στις «εξομολογήσεις» στελεχών της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και στα δημοσιογραφικά γραφεία, όσο κι αν επισήμως διαψεύδονται οι πρόωρες εκλογές, τόσο περισσότερο... συζητούνται! Γιατί; Ολοι βλέπουν τις τεράστιες δυσκολίες υλοποίησης του «προγράμματος» που ζητεί να εφαρμοστεί η τρόικα και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς. Διαπιστώνουν τις «αργοπορίες», τις «αρρυθμίες» αλλά και τις πολιτικές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας. Ενώ ένα «δεύτερο μνημόνιο», με επίσης σκληρούς όρους και διάρκεια πέραν της κυβερνητικής θητείας, βρίσκεται «προ των πυλών»... Παράλληλα οι κοινωνικές «αρνήσεις» και αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται.
Σε αυτές τις συνθήκες είναι σαφές ότι χρειάζεται μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συνεννόηση. Μπορεί να συγκροτηθεί; Μπορεί να πάρει κάποια μορφή; Θα το δούμε στις επόμενες κρίσιμες 30 ημέρες. Εάν δεν συμβεί «εμβρυουλκός» του νέου πολιτικού σκηνικού που χρειάζεται η χώρα, εξ ανάγκης δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από τη λαϊκή ετυμηγορία. Μακάρι να μην πάμε «εξ ανάγκης» σε εκλογές, γιατί κι αυτό έχει τα «μειονεκτήματά του». Ομως η «πραγματικότητα» πάντα είναι πιο ισχυρή από τις «στρατηγικές επιλογές» ηγετικών ομάδων, που δεν τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους...
Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου
panpan@pegasus.gr
panpan@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου