Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Φεύγουν 11.500 εκπαιδευτικοί, έρχονται 600…

http://www.proinoslogos.gr/                                    Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

Χωρίς δασκάλους και βιβλία θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία!

Αμφισβητούνται οι κρίσεις Διευθυντών - σχολικών συμβούλων


• «Βουνό» είναι τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μαθητές και δάσκαλοι την ερχόμενη σχολική χρονιά. Η βραδύτητα με την οποία κινείται το Υπουργείο, αλλά και οι μειωμένες προσλήψεις θα δημιουργήσουν ιδιαιτέρως δύσκολα δεδομένα, αφού τα βιβλία δεν θα είναι στη θέση τους εγκαίρως, ενώ αναμένονται πολλά κενά σε εκπαιδευτικούς.
Φέτος οι διορισμοί θα περιοριστούν σε 600 άτομα και για τις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης, τη στιγμή που πέρσι είχαν διοριστεί περίπου 2.500 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές! Παράλληλα, οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν θα ξεπεράσουν τις 5.000-6.000, σε αντίθεση με πέρυσι που είχαν διοριστεί 15.000. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν πάνω από 11.500 εκπαιδευτικοί!


Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ…
Δίχως να δώσει πειστικές απαντήσεις για το παραπάνω θέμα εμφανίστηκε χθες στη ΝΕΤ, η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Αρκέστηκε να πει, ότι  «μαζί με τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, θα ελέγξουμε ανά Νομό, εάν έχει γίνει σωστή κατανομή εκπαιδευτικών, με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια», ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργείο εργάζεται σκληρά για να επιλύσει τα προβλήματα!

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ…
Σημαντική καθυστέρηση υπάρχει και με τα σχολικά βιβλία, αφού ακόμη δεν έχουν τυπωθεί από τον υπό κατάργηση ΟΕΔΒ, συνολικά 1200 τίτλοι, δηλαδή 45 εκατομμύρια βιβλία!
Την έντονη ανησυχία τους για την καθυστέρηση εξέφρασαν χθες και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Μπάμπης Τουφίδης, Θανάσης Τζούμας και Γιάννης Μακρίδης. «Στην καλύτερη περίπτωση τα πρώτα βιβλία θα βρίσκονται στα χέρια των μαθητών στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ εκτιμάται ότι με αυτούς τους ρυθμούς όλα τα βιβλία θα έχουν διανεμηθεί κάπου …στα Χριστούγεννα» αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, που υπογραμμίζουν, ότι «η πολιτική της κοινωνικής εγκατάλειψης και των περικοπών έχει πλήξει δραματικά την Παιδεία».

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ…
Σε άλλη χθεσινή δήλωσή τους, τα τρία μέλη της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων αναφέρονται στις κρίσεις των υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων. «Εξ αρχής υπήρξε σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας για το Υπουργείο Παιδείας, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της  διαδικασίας έστελνε διευκρινήσεις για τον τρόπο υπολογισμού των μορίων (η μία αναιρούσε την άλλη) και παρόλα αυτά πολλά έμειναν θολά και στην κρίση του συμβουλίου. Άμεσο αποτέλεσμα  ήταν να υπάρχουν σοβαρότατες ενστάσεις για τον υπολογισμό των μετρήσιμων μορίων» αναφέρουν, μεταξύ άλλων. Ας σημειωθεί, ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει η επιλογή των Διευθυντών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η θητεία τους θα είναι τετραετής. Αιτήσεις υπέβαλλαν 127 εκπαιδευτικοί για 78 θέσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια. Οι πίνακες αξιολόγησης βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην τελική ευθεία είναι οι διαδικασίες και για την επιλογή σχολικών συμβούλων.
***
Τέλος, με αφορμή τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια, οι παραπάνω εκπαιδευτικοί σημειώνουν, ότι η Κυβέρνηση του Μνημονίου «προχωρεί ακάθεκτη την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στρώνει το δρόμο της υποβάθμισης των σπουδών και καταργεί το άσυλο. Απορρίπτουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμια και καλούμε την Κυβέρνηση να το αποσύρει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου