Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ



Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
Δ/νση: Β. Ηπείρου 26, 45445 Ιωάννινα
ΤΗΛ: 6972729570

 

 

Προς: -Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Ηπείρου
            -ΠΕΕΚΠΕ
            -ΚΠΕ
            -Μέλη Παραρτήματος ΠΕΕΚΠΕ Ηπείρου
            


Ιωάννινα, 26 Ιουλίου 2011


Αξιότιμοι κύριοι,

            Με την υπ’ αριθ. 83688/Γ7/22-7-2011  απόφαση του ΥΠΔΒΜΘ, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση των ΚΠΕ της Ηπείρου, γεγονός που συνέβη σε ελάχιστες Περιφέρειες της Ελλάδας.
Μετά την παραπάνω απόφαση στην Ήπειρο απομένουν σε λειτουργία μόνο δύο από τα πέντε ΚΠΕ που μέχρι πρόσφατα υπήρχαν. Η συρρίκνωση αυτή δεν αντιστοιχεί στο έως τώρα έργο των συγκεκριμένων Κ.Π.Ε. και πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία αιτιολόγηση. Αρκούμενο στις τρεις λέξεις που περιέχονται στη φράση «λόγω οργανωτικών αδυναμιών» το ΥΠΔΒΜΘ δεν παραθέτει επαρκή αιτιολογία αλλά αντίθετα μηδενίζει χωρίς διάλογο το έργο των ΚΠΕ της Ηπείρου.
 Η κατάργηση δύο από τα πιο νέα Κ.Π.Ε. της χώρας - του ΚΠΕ Ζηρού και του Κ.Π.Ε. Φιλιατών πριν ακόμα προλάβουν να αναδείξουν πλήρως τη δράση τους στην περιοχή γεννά πολλά ερωτηματικά ως προς την προσοχή που δίνει το Υπουργείο στην ανάδειξη αγροτικών περιοχών με ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως η λίμνη Ζηρού του Ν. Πρέβεζας και παραμεθόριων περιοχών, όπως ο Ν. Θεσπρωτίας.
Το ΚΠΕ Ζηρού (μοναδικό ΚΠΕ στην Πρέβεζα) δεν είχε παρουσιάσει καμία οργανωτική αδυναμία καθώς ήταν πλήρως στελεχωμένο, κτηριακά άρτιο και  ένα από τα πλέον παραγωγικά ΚΠΕ σε εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο (κατά το τρέχον σχ. έτος εκπαιδεύτηκαν: 2200 μαθ. από 65 σχολεία ).
Το ΚΠΕ Φιλιατών (μοναδικό ΚΠΕ στην ακριτική Θεσπρωτία) πρόσφατα μεταφέρθηκε σε νέο χώρο και υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, καθώς παρείχε εκπαίδευση σε 28 σχολεία με πολυήμερα και μονοήμερα προγράμματα και διοργάνωσε 4 Σεμινάρια-Εκδηλώσεις για εκπαιδευτικούς και πολίτες καθώς και πολλές συνεργασίες με διάφορους φορείς.
Δυστυχώς το Υπουργείο αποφάσισε, πέρα από κάθε λογική χωροταξικής διάταξης και γεωγραφικής διαμόρφωσης, την συγχώνευση του Κ.Π.Ε. Κόνιτσας και του Κ.Π.Ε. Πραμάντων,  τα οποία όχι μόνο απέχουν μεταξύ τους 120 χμ. αλλά βρίσκονται και τα δύο σε διαφορετικούς ορεινούς όγκους το ένα προς Β  στα ελληνοαλβανικά σύνορα το άλλο προς Ν στα σύνορα Άρτας –Ιωαννίνων. Συνέπεια της συγχώνευσης αυτής θα είναι, κατά την άποψή μας, η δυσλειτουργία και των δύο δομών λόγω του κατακερματισμού της παιδαγωγικής ομάδας, των συνεχών μετακινήσεων του έμψυχου δυναμικού  και της σημαντικής απώλειας χρόνου. Ιδιαίτερα θα επιβαρυνθεί η ως τώρα απρόσκοπτη (και πανελλήνια αναγνωρισμένη) λειτουργία του    Κ.Π.Ε. Κόνιτσας, που είναι και συντονιστικό Κ.Π.Ε. της Ηπείρου. Πρόκειται για ιστορικό ΚΠΕ με λειτουργία από το 1996, γνωστό για τη δράση του,   το παιδαγωγικό του έργο, την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, τις δράσεις του για εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία και τις υποδειγματικές διεθνείς του συνεργασίες. Η συγχώνευση δύο τόσο απομακρυσμένων γεωγραφικά Κ.Π.Ε. θα επιβαρύνει, επιπλέον, και τη λειτουργία του Κ.Π.Ε. Πραμάντων, αναγκάζοντας τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να αναδείξουν την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην περιοχή των Τζουμέρκων να μετακινούνται σε απομακρυσμένες και εκτός άμεσης γεωγραφικής εμβέλειας περιοχές, προσθέτοντας ένα ακόμη εμπόδιο στη δράση τους. Το συγκεκριμένο Κ.Π.Ε. προσπαθεί με τη δράση του να δώσει μια πνοή ζωής στη γενικότερη ζωή των Τζουμέρκων που ως γνωστόν είναι χαρακτηρισμένη ως προβληματική περιοχή (Δ΄ Ιωαννίνων).
Ως Παράρτημα Ηπείρου της ΠΕΕΚΠΕ διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη συρρίκνωση των ΚΠΕ της Περιφέρειάς μας και εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας  για το μέλλον της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε μια Περιφέρεια που έχει την ανάγκη προσοχής από την Πολιτεία και όχι τον παραγκωνισμό και υποβιβασμό που με την τελευταία απόφαση υφίσταται. Ζητάμε την επανεξέταση της απόφασης για την συρρίκνωση των Κ.Π.Ε. της Ηπείρου  με βάση τις ιδιαιτερότητες της ορεινής περιοχής της Ηπείρου και τα στοιχεία των απολογιστικών δράσεων των Κ.Π.Ε.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή
 Παραρτήματος ΠΕΕΚΠΕ
 Ηπείρου


 Η Πρόεδρος

Νάστου Μαριάννα
Η Γραμματέας

            Ζιώγου Ευφροσύνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου