Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ «ΝΟΜΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ»

www.ethos.gr

Ζυμώσεις για τους πρυτάνεις

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί την Τετάρτη. Στο «τραπέζι» έχει πέσει πρόταση για την παραμονή των πρυτάνεων στις θέσεις τους μέχρι και τη λήξη της θητείας τους

Ζυμώσεις για τους πρυτάνεις
Αλλαγές στον «νόμο Διαμαντοπούλου» για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τελευταία πρόταση που έχει πέσει στο «τραπέζι» είναι να παραμείνουν οι πρυτάνεις στις θέσεις τους έως τη λήξη της θητείας τους και όχι έως το τέλος του 2012, όπως είχαν διαρρεύσει από το υπουργείο Παιδείας. Απομένει να δούμε εάν θα υιοθετηθεί αυτή η πρόταση ή η ηγεσία του υπουργείου παραμείνει στην αρχική της πρόθεση για παράταση της θητείας έως τα τέλη του έτους.
Κατά τα λοιπά, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα προβλέπεται πως την ευθύνη για τη διενέργεια των εκλογών στα ιδρύματα θα την έχουν οι πρυτανικές αρχές, ενώ θα συμπεριληφθεί και διάταξη στην οποία θα αναφέρεται ρητά πως σε περίπτωση που δεν διεξαχθούν εκλογές μέχρι την ημερομηνία που ορίζει ο νόμος, οι αρμόδιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος.
Τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για την αξιολόγηση των ΑΕΙ προανήγγειλε ο Κ. Αρβανιτόπουλος
Τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για την αξιολόγηση των ΑΕΙ προανήγγειλε ο Κ. Αρβανιτόπουλος
Πάντως, το υπουργείο Παιδείας θα «λύσει» σε έναν βαθμό τα χέρια των πρυτάνεων όσο αφορά τη διαδικασία των εκλογών, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, σε περιπτώσεις που παρεμποδίζεται η εκλογική διαδικασία. Το φαινόμενο της παρεμπόδισης της εκλογικής διαδικασίας, άλλωστε, από μερίδα φοιτητών αλλά και καθηγητών ΑΕΙ ήταν ο βασικός λόγος που δεν προχώρησε η εκλογή μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης.
Κατά τα λοιπά, οι κοσμήτορες των σχολών δεν θα διορίζονται, αλλά θα εκλέγονται από τα μέλη ΔΕΠ μέσα από λίστα που θα συντάσσουν τα Συμβούλια Διοίκησης, ενώ τα τμήματα των πανεπιστήμιων θα παραμείνουν αυτόνομες ακαδημαϊκές μονάδες.
Χθες με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89 ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υποστήριξε ότι θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή και υλοποίηση του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση. «Διασφαλίζεται η ολοκλήρωση της εφαρμογής του νόμου στο σκέλος της διοίκησης με την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης έως 31/12/2012», είπε χαρακτηριστικά.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των πρυτάνεων, αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας στις αλλαγές που θα ανακοινωθούν σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.
Επισημαίνεται, πάντως, ότι η Σύνοδος των πρυτάνεων έχει ζητήσει, να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, να εκλέγονται οι πρυτάνεις, κοσμήτορες και πρόεδροι τμημάτων από την πανεπιστημιακή κοινότητα, να δοθούν οι αναγκαίοι πόροι για τη φοιτητική μέριμνα, να θεσπιστεί η ταξινομική ψήφος κ.ά.
Εν τω μεταξύ, για «νίκη των συντεχνιών» στις αλλαγές του νόμου που αφορά τα ΑΕΙ κάνει λόγο με επιστολή του προς τους βουλευτές ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης.
Ο κ. Γρυσπολάκης εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στις επιχειρούμενες αλλαγές και αναφέρει ότι «από σήμερα θα γνωρίζουν όλοι οι πολίτες ότι αν δεν θέλουν να εφαρμόσουν έναν νόμο θα κωλυσιεργούν στην εφαρμογή του και η πολιτεία θα τους επιβραβεύει».
Κ. Αρβανιτόπουλος
Νέα κριτήρια για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων
Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος υποστήριξε χθες ότι θα προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), προκειμένου -όπως είπε- να αξιολογηθούν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέσα από τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων. Ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρα, επεσήμανε, θα γίνει έπειτα από διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στα σχολικά εγχειρίδια, λέγοντας πως θα επαναξιολογηθούν όλα τα βιβλία. Οσον αφορά τη διανομή των βιβλίων στις σχολικές μονάδες, επεσήμανε ότι «στόχος του υπουργείου είναι τα βιβλία να διανεμηθούν στους μαθητές έγκαιρα, με την έναρξη του σχολικού έτους».
Ηδη, πάντως, έχουν τυπωθεί τα βιβλία για όλες οι τάξεις του Γυμνασίου, του Λυκείου και των Επαγγελματικών Σχολών, ενώ τα μισά από αυτά έχουν διανεμηθεί στα σχολεία. Για τα Δημοτικά περισσότερα από τα μισά έχουν ήδη τυπωθεί και παραληφθεί, ενώ έχει διανεμηθεί το 1/3.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου