Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση Ζακ Ρογκ

Αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά του Ζακ Ρογκ, στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν είπε πως «οι αγώνες επέστρεψαν σπίτι τους».
Μετά από παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, η πλευρά της ΔΟΕ έδωσε τις εξής διευκρινίσεις: «O πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι, όπως γνωρίζουν όλοι οι μαθητές, οι Έλληνες γέννησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες και η Ελλάδα είναι η γενέτειρα (το σπίτι) των Ολυμπιακών. Αλλά χτες στο λόγο του είπε ότι η Βρετανία είναι «το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού», όπου οι κανόνες πολλών σύγχρονων αγωνισμάτων εφευρέθηκαν και κωδικοποιήθηκαν το 19ο αιώνα. Υπ' αυτή την έννοια, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού, αλλά η Αθήνα είναι το σπίτι των Ολυμπιακών».
Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα δύο κόμματα αντιδρώντας στη χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής ότι οι αγώνες «επιστρέφουν σπίτι τους». Στην ανακοίνωσή της η «Χρυσή Αυγή» αναφέρει: «Οι ανιστόρητοι και αλαζόνες Ευρωπαίοι παράγοντες κάνουν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο να γελά με τις άθλιες δηλώσεις τους. Υπό μία έννοια έχει δίκιο ο Ζακ Ρογκ καθώς τα σύγχρονα Olympic Games, των πολυεθνικών και του εμπορίου, δεν έχουν καμία σχέση με το Αθάνατο Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα».
Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Ζακ Ρογκ περί “επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στο σπίτι τους”, δήλωσε τα εξής: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στην Ελλάδα τον 8ο αιώνα π.Χ., όταν στη χώρα του Ρογκ έτρωγαν βελανίδια, όταν δεν έτρωγαν ο ένας τον άλλον. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους, την Αρχαία Ολυμπία, και να πάψουν να είναι περιοδεύων θίασος ανά 4ετία».
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου