Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Θερινός Κινηματογράφος - Τζόνι ο Οδοντογλυφίδας

Θερινός Κινηματογράφος - Τζόνι ο Οδοντογλυφίδας

Μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά: Θερινός Κινηματογράφος στα Παλαιά Σφαγεία
Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012, ώρα 9.30 μ.μ.
Τζόνι ο Οδοντογλυφίδας

Στον ειδικό διαμορφωμένο χώρο, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, στα Παλιά Σφαγεία, τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., ξεκινούν οι προβολές του θερινού κινηματογράφου με την ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι, Τζόνι ο Οδοντογλυφίδας (Johnny Stecchino).
Η ταινία εντάσσεται στον κύκλο προβολών «Περίεργες φυσιογνωμίες».
Τζόνι ο Οδοντογλυφίδας (Johnny Stecchino), Ιταλία, 1991, 102 λεπτά του Ρομπέρτο Μπενίνι με τον ίδιο και τους Νικολέτα Μπράσκι, Πάολο Μπονατσέλι και Φράνκο Βόλπι
Η φυσική ομοιότητα ενός οδηγού σχολικού λεωφορείου για παιδιά με νοητική υστέρηση με έναν Σικελό μαφιόζο που έχει «καρφώσει» στην αστυνομία άλλους ανθρώπους της μαφίας, τον βάζει σε περιπέτειες. Σόου του Μπενίνι που συμπρωταγωνιστεί και πάλι με τη γυναίκα του Νικολέτα Μπράσκι.
O Μπενίνι  χρησιμοποιεί όλα τα κλισέ με τα οποία έχουμε συνδέσει κινηματογραφικά την Μαφία για να δημιουργήσει μία ακόμα σλάπστικ κωμωδία κομμένη και ραμμένη πάνω του. Εκεί βρίσκεται και η κωμική δύναμη της ταινίας καθώς το σχεδόν σχηματικό σενάριο γίνεται απλά η πλατφόρμα για να μεγαλουργήσει ο Τοσκάνος κωμικός με τη νευρώδη ερμηνεία του ενώ παράλληλα η παράνοια της «ομερτά» κανιβαλίζεται διαρκώς μέσα από μια σειρά ξεκαρδιστικών επεισοδίων.
Πρόκειται για την πέμπτη σκηνοθετική απόπειρα του Μπενίνι και την πιο πετυχημένη εκτός της χώρας του πριν το «Η Ζωή Είναι Ωραία». Το φιλμ κέρδισε το βραβείο Davide Di Donatello της  κριτικής επιτροπής στα «όσκαρ» της  Ιταλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου