Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Η Γη Τρέμει - Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη

Ξεκινά την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου το αφιέρωμα στον Ιταλικό Κινηματογράφο, από το 1945 έως το 1977,  που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον  Ελληνο – Ιταλικό Σύλλογο Φιλίας Ιωαννίνων.
Στο πλαίσιο του κύκλου Η Γη Τρέμει θα προβληθεί η ταινία του Ρομπέρτο Ροσελίνι, Ρώμη, Ανοχύρωτη Πόλη (Roma, Città Aperta, 1945, διάρκεια: 100 λεπτά), Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, ώρα 9 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, στα Παλιά Σφαγεία.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Στη Ρώμη του 1943-44 μια εργάτρια, ένας παπάς και ένας μηχανικός παλεύουν ενάντια στους Ναζί και μέσω αυτών παρακολουθούμε το δράμα, την πάλη και τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού. Γυρισμένο αμέσως μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κι ενώ οι εγκαταστάσεις  ήταν ακόμα κατεστραμμένες όπως και οι ζωές των ανθρώπων, ο Ροσελίνι καινοτομεί σκηνοθετώντας το σημαντικότερο φιλμ της περιόδου. Η «καινοτομία» του δεν είναι άλλη από την ρεαλιστική αφήγηση, ιστορίες τόσο πραγματικές που μοιάζουν να γίνονται τη στιγμή που η κάμερα γυρίζει. Ένα φιλμ πολιτικό, αντιμιλιταριστικό, αντιφασιστικό και πανανθρώπινο σύστησε στο παγκόσμιο κοινό την Άννα Μανιάνι και τον Άλντο Φαμπρίτσι ενώ στο σενάριο συνεργάζονται πέρα από τον σκηνοθέτη και οι Σέρτζιο Αμιντέι και Φεντερίκο Φελίνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου