Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Κυριακή 4 Νοεμβρίου, Η Φιλοξενία μας (Our Hospitality), Μπάστερ Κήτον, ΗΠΑ, 1923,

 
 Κυριακές στο Πανί
Κύκλος: Μοντέρνοι καιροί
Ώρα έναρξης: 8:30 μ.μ.

Πολιτιστικός Πολυχώρος Παλιά Σφαγεία
Είσοδος Ελεύθερη
 
Κυριακή 4 Νοεμβρίου, Η Φιλοξενία μας (Our Hospitality), Μπάστερ Κήτον, ΗΠΑ, 1923, 73 λεπτά.
Αμερικανικός Νότος, 1830. Οι οικογένειες των Μακ Κέι και Κάνφιλντ διατηρούν μια βεντέτα από το 1810 όταν ο Τζον Μακ Κέι σκοτώθηκε σε μονομαχία έξω από το σπίτι του. Η γυναίκα του, για να προφυλάξει το νεογνό γιό τους, τον φυγαδεύει στη Νέα Υόρκη για να μεγαλώσει με τη θεία του. Εκεί ο νεαρός Γουίλι Μακ Κέι μεγαλώνει χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τη βεντέτα. Ενήλικος πια αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Νέα Υόρκη για το γενέθλιο τόπο του ονειρευόμενος μια ήσυχη αγροτική ζωή στις φυτείες της οικογένειας του. Στο τρένο γνωρίζει τη Βιρτζίνια, με την οποία δημιουργεί μια δυνατή σχέση φιλίας κατά τη διάρκεια ενός επεισοδιακού ταξιδιού.

Με το που φτάνουν στον προορισμό τους, η Βιρτζίνια τον καλεί σε δείπνο στο πατρικό της για να ανακαλύψει ότι  είναι κόρη των Κάνφιλντ και ότι υπάρχει φονική βεντέτα εναντίον του. Στηριζόμενος στη νότια «φιλοξενία» του τίτλου, που αποτρέπει οποιαδήποτε βίαια πράξη στο εσωτερικό του σπιτιού, ο Μακ Κέι προσπαθεί πάση θυσία να μην βγει από το σπίτι…
Σατιρίζοντας την, ακόμη δυνατή τότε, αντιπαράθεση Βορείων και Νοτίων, με τη διαφορά νοοτροπίας μεταξύ του προοδευτικού Βορρά και του συντηρητικού Νότου να παρουσιάζεται  μέσω (της ειρωνείας) της παραδοσιακής φιλοξενίας για την οποία τόσο καυχιέται ακόμα και σήμερα (και όχι μόνο στην Αμερική) η επαρχία έναντι του ψυχρού και απρόσωπου μητροπολιτικού κέντρου, ο Μπάστερ Κήτον επιτυγχάνει μια βαθιά τομή στην κωμωδία μετατρέποντας τα γκανγκς (κωμικά επεισόδια) από αυτοτελή μονόπλανα σε κανονική ταινία με αρχή μέση και τέλος.
Ο μόνος που τα είχε καταφέρει τόσο αποτελεσματικά και λίγο νωρίτερα σε αυτή τη μεταμόρφωση της κινηματογραφικής κωμωδίας από σκετς σε ολοκληρωμένο αφηγηματικό έργο ήταν ένας Βρετανός που άκουγε στο όνομα Τσαρλς Τσάπλιν με την ταινία το «Χαμίνι» (1921).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου