Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Επιθέσεις σε Αλβανούς στη Σερβία


image

Και ελληνικό διάβημα στα Τίρανα

 

Διαστάσεις παίρνουν οι επιθέσεις σε βάρος Αλβανών στη Σερβία, που ξεκίνησαν μετά το παιχνίδι της περασμένης Τρίτης μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι, όταν πάνω από το γήπεδο εμφανίστηκε τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας».
Τα ξημερώματα φούρνος Αλβανού στην πόλη Νόβισαντ καταστράφηκε ολοσχερώς, όταν άγνωστοι πέταξαν μολότοφ. Στην ίδια πόλη άγνωστοι έσπασαν τη βιτρίνα ενός φαστφουντάδικου ιδιοκτησίας Αλβανού, ενώ σε μια άλλη περίπτωση εισέβαλαν σε φούρνο Αλβανού, βρίζοντας τους Σέρβους και Ούγγρους εργαζόμενους επειδή δουλεύουν για Αλβανούς.
Επιθέσεις δέχθηκαν τρία αρτοποιεία Αλβανών στην πόλη Βρσατς και ένα στην πόλη Σόμπορ, ενώ πολύ συχνά έχουν γίνει τα επεισόδια μικρότερης έκτασης, με αναλυτές να εκτιμούν ότι όσο σιωπά η σερβική κυβέρνηση τόσο θα ενθαρρύνονται οι εξτρεμιστές.
Στο μεταξύ, διάβημα διαμαρτυρίας για όσα συνέβησαν στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα της περασμένης Τρίτης επέδωσε το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών στον Σέρβο πρέσβη στα Τίρανα. Ο ίδιος έκανε λόγο για «σκληρό διάβημα». Την Πέμπτη περίπου 100 Αλβανοί που αυτοαποκαλούνται «νέοι πατριώτες» διαδήλωσαν ειρηνικά έξω από τη σερβική πρεσβεία στα Τίρανα, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «ο Μαύρος Αετός πετά στον ουρανό», «Όλοι οι Αλβανοί στηρίζουν την ερυθρόμαυρη εθνική ομάδα» και «Είμαι περήφανος που είμαι Αλβανός».
Το ελληνικό διάβημα
Την ίδια ώρα, την καταδίκη των επεισοδίων που έγιναν σε βάρος Ελλήνων μειονοτικών στο χωριό Δερβιτσάνη στην Αλβανία, μετά το επίμαχο ματς, από τις αλβανικές αρχές, ζητά η Αθήνα. Σε σχετικό διάβημα προς το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε ο Έλληνας πρέσβης στα Τίρανα, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο Έλληνας πρέσβης ζήτησε να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της επίθεσης, ενώ εξέφρασε φόβους για συνέχιση παρόμοιων επιθέσεων, ενόψει και των επικείμενων εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
ΠΗΓΗ:  Athens Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου