Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Η τραγωδία της σύγχρονης Αφρικής,Ματωμένο Διαμάντι (Blood Diamond), ΗΠΑ – Γερμανία, 2006, 143’


Κυριακές στο πανί

Ώρα Προβολής 8:30 μ.μ.
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»
Είσοδος ελεύθερη
Διοργάνωση: Π.Κ.Δ.Ι.
    
Κυριακή 26 Οκτωβρίου
Η τραγωδία της σύγχρονης Αφρικής
Έντβαρντ Τσβικ, Ματωμένο Διαμάντι (Blood Diamond), ΗΠΑ – Γερμανία, 2006, 143’
Σχετικά με την ταινία αναφέρει ο ειδικός συνεργάτης του Πνευματικού Κέντρου, Παναγιώτης Κράββαρης:
«Αυτό είναι κόκκινο χώμα», λέει ο συνταγματάρχης Κουτζίε στον Ντάνυ Άρτσερ, καθώς του βάζει μια χούφτα χώμα από το έδαφος στο χέρι του. «Είναι στο δέρμα μας, οι Σόνα [φυλή της Ζιμπάμπουε] λένε ότι το χρώμα προέρχεται από το αίμα που έχει χυθεί από τους πολέμους σε αυτή την ήπειρο. Αυτό είναι το σπίτι μας, ποτέ δεν θα φύγεις από την Αφρική».
Ο Ντάνυ Άρτσερ είναι παιδί λευκών που γεννήθηκε στην Αφρική και επιβίωσε μέσα στους πολέμους, τις αγριότητες και τις κακουχίες πολεμώντας ως μισθοφόρος σε διάφορες εμφύλιες συρράξεις. Τώρα μεταφέρει λαθραία διαμάντια που εξορύσσονται στη Σιέρρα Λεόνε, τα οποία πωλούνται παράνομα σε μεγάλους οίκους κοσμημάτων της Ευρώπης.
Η Σιέρρα Λεόνε βρίσκεται σε έναν άγριο εμφύλιο πόλεμο, και οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις, ο κυβερνητικός στρατός και οι αντιδυτικοί αντάρτες του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου (R.U.F.) προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την παραγωγή διαμαντιών. Ενώ οι δύο πλευρές διαπράττουν αγριότητες και εγκλήματα, ένας φιλήσυχος ψαράς και οικογενειάρχης, ο Σόλομον, απάγεται από τους αντάρτες που επιτίθενται στο χωριό του και χάνει τα ίχνη της οικογένειάς του. Τον βάζουν να δουλέψει στις ορεινές περιοχές που βρίσκονται τα διαμάντια, και όταν οι κυβερνητικοί κάνουν μια ξαφνική επίθεση, καταφέρνει μέσα στο πανδαιμόνιο να κρύψει ένα διαμάντι μεγάλης αξίας, θάβοντάς το πρόχειρα εκεί κοντά. Αιχμάλωτος πια των κυβερνητικών, διασταυρώνεται με τον Ντάνυ Άρτσερ που μαθαίνει για το κρυμμένο διαμάντι. Αυτό το διαμάντι είναι μια περιουσία για τον Άρτσερ και θα τον κάνει να αλλάξει ζωή, να φύγει  από την Αφρική  και να βάλει τέρμα στον τυχοδιωκτισμό. Έτσι, υπόσχεται στον Σόλομον να του βρει την οικογένειά του και κυρίως τον γιο του που έχει απαχθεί από τους αντάρτες και εκπαιδεύεται ως παιδί – στρατιώτης με αντάλλαγμα το διαμάντι».
 Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου