Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

19.000 αναπληρωτές σε όλα τα σχολεία

ΘΕΣΕΙΣ

Σχεδόν όλες τις κενές θέσεις στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να καλύψει το υπουργείο Παιδείας, καθώς εξασφαλίστηκαν κονδύλια για 5.000 επιπλέον αναπληρωτές.

Εχουν εξασφαλιστεί συνολικά 19.000 αναπληρωτές που θα διατεθούν σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια
Εχουν εξασφαλιστεί συνολικά 19.000 αναπληρωτές που θα διατεθούν σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια
Τις προηγούμενες ημέρες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην πρόσληψη 12.000 αναπληρωτών από το ΕΣΠΑ και 2.000 από τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Χθες, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι εξασφαλίστηκαν ακόμη 1.000 καθηγητές από τον τακτικό προϋπολογισμό καθώς και 4.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Μετά την κραυγή αγωνίας των προηγούμενων ημερών από τις ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών για την ύπαρξη χιλιάδων κενών θέσεων στα σχολειά με το πρώτο κουδούνι, εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες από την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας, Ευφροσύνη Κιάου, αλλά και τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων για αναπληρωτές. Με βάση τα νέα δεδομένα, έχουν εξασφαλιστεί συνολικά 19.000 αναπληρωτές που θα διατεθούν σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Τα κενά
Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες καθώς και αιρετοί εκπρόσωποι στα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχαν τονίσει ότι τα κενά και στις δύο βαθμίδες ανέρχονται σε περίπου 20.000 (13.000 στην Πρωτοβάθμια και 7.000 στη Δευτεροβάθμια).
Μπορεί σε πρώτη φάση να καλυφθούν σχεδόν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ωστόσο εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκύψουν και άλλα, εξαιτίας των αναρρωτικών και εκπαιδευτικών αδειών, κύησης κ.λπ.
Χθες, πάντως, λίγο πριν γίνει γνωστό ότι εξασφαλίστηκαν κονδύλια για την πρόσληψη 5.000 επιπλέον αναπληρωτών, η ομοσπονδία καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) είχε τονίσει πως τα κενά στα σχολεία της δευτεροβάθμιας πρέπει να καλύπτονται από μόνιμους διορισμούς. «Είναι η θέση που δίνει λύση στο πρόβλημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας αλλά κυρίως δίνει λύση στο αυτονόητο, ότι οι μαθητές τον Σεπτέμβρη πρέπει να έχουν σχολεία που να είναι σε θέση να λειτουργήσουν, εκπαιδευτικούς, βιβλία. Για άλλη μία χρονιά το αίτημα για κάλυψη των πραγματικών κενών με μόνιμους διορισμούς δεν υλοποιείται», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.
Οι προσλήψεις
Η καθυστέρηση που παρατηρείται σχετικά με τις προσλήψεις των αναπληρωτών οφείλεται στο γεγονός ότι περίπου 90.000 εκπαιδευτικοί κλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες να καταθέσουν για δεύτερη φορά αιτήσεις στις διευθύνσεις εκπαίδευσης (σ.σ.: η προθεσμία λήγει στις 11 Σεπτεμβρίου). Ο λόγος είναι ότι ορισμένοι εκπαιδευτικοί είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με τη σειρά του υποχρέωσε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να επανεκδώσει τη σχετική εγκύκλιο για την πρόσληψη των αναπληρωτών, να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και να οριστεί νέα προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων.
Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Παιδείας, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις στις 11 Σεπτεμβρίου, θα οριστικοποιηθεί ο πίνακας αναπληρωτών στις 14, και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο «κύμα» προσλήψεων.
ΣΧΟΛΕΙΑ
Κλειστά στις 18 και 21 Σεπτεμβρίου
Λόγω της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου και τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων που έχουν οριστεί ως καταστήματα ψηφοφορίας θα παραδώσουν το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου τις σχολικές αίθουσες στις κατά τόπους δημοτικές αρχές, ώστε να γίνει έγκαιρα η διαμόρφωση των αιθουσών και των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στις βουλευτικές εκλογές. Επίσης, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων που τυχόν διαθέτουν τεχνικά μέσα διευκόλυνσης ατόμων με αναπηρίες (ράμπες κ.λπ.) θα φροντίσουν ώστε να βρίσκονται στη διάθεσή τους για να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβασή τους στις αίθουσες ψηφοφορίας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΠΗΓΗ:  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου