Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

     ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ  ΜΑΘΗΤΩΝ  ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ
                                           Δ/νση 5ο Δ.Σ Ιωαννίνων τηλ (6945543024)                                        
                                                      E-mail: egioanninon@gmail.com
                                                http://www.egioanninon.tk/

«Ένα παιδί μεγαλώνει. Ορκιστείτε να ’χει το παιδί το ψωμί του και το βιβλίο του, να μάθει να γράφει σ’ αγαπώ,  να κρατάει μπράτσο τον ήλιο σ’ ένα ανθισμένο περιβόλι» Γ. Ρίτσος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Αγαπητοί γονείς
            Μια ακόμα σχολική χρονιά αρχίζει με συσσωρευμένα προβλήματα, αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και της συνεχιζόμενης επίθεσης όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια. Η νέα χρονιά που αρχίζει βρίσκει τα σχολεία σε χειρότερη κατάσταση από την περσινή, τους γονείς και τις περισσότερες οικογένειες σε δυσχερή θέση να στενάζουν κάτω από το βάρος της ανεργίας, της φτώχιας, της φοροληστείας που συνεχώς μεγαλώνει με νέα μέτρα και νέα μνημόνια.
Τα σχολεία ανοίγουν με λιγότερους εκπαιδευτικούς, με λιγότερα χρήματα, υπερχρεωμένα, με λιγότερα τμήματα και παιδιά στοιβαγμένα σε αίθουσες «κλουβιά», με σοβαρά προβλήματα στη μεταφορά, με τον κατάλογο να μεγαλώνει κάθε μέρα που περνάει.
-          Για ακόμη μια χρονιά, προβλέπεται να ζήσουμε συμπτύξεις τμημάτων, μαθητές να περιφέρονται από τάξη σε τάξη περιμένοντας το δάσκαλο ή τον καθηγητή τους να διοριστεί.
-          Για ακόμη μια χρονιά τα ολοήμερα θα υπολειτουργήσουν με παιδιά στοιβαγμένα ανά 40 και 50 και τους ελάχιστους  εκπαιδευτικούς στο ρόλο του παιδοφύλακα.
-          Για ακόμη μια χρονιά η ενισχυτική διδασκαλία δεν θα γίνει γιατί οι αδύνατοι μαθητές κοστίζουν στο κράτος και πρέπει να βάλει ο γονιός το χέρι στην τσέπη του για να το βοηθήσει.
-          Για ακόμη μια χρονιά χιλιάδες παιδιά θα στεγαστούν σε ακατάλληλα και επικίνδυνα σχολικά κτήρια, ήδη με την πρώτη μπόρα σχολεία πλημυρίζουν.
-          Για ακόμη μια χρονιά τα σχολεία θα μείνουν χωρίς χρήματα για τα απολύτως αναγκαία αφού η 3η δόση για τα λειτουργικά έξοδα δεν έχει καν αποσταλεί.
-          Για ακόμη μια χρονιά η μεταφορά χιλιάδων μαθητών βρίσκεται στον αέρα με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, γιατί δεν είναι δική της αρμοδιότητα και την Περιφέρεια να μεταθέτει τις ευθύνες, όταν δεν αρνείται προκλητικά τη μεταφορά όπως έκανε με τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Ανατολής κι ας έχει ακέραια την ευθύνη για την ταλαιπωρία που υφίστανται.
-          Για ακόμη μια χρονιά θα υπάρχουν παιδιά που υποσιτίζονται με την κυβέρνηση να επαίρεται πως ψήφισε το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση που δεν αφορά παρά ένα ελάχιστο αριθμό εξαθλιωμένων. Από την άλλη ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε ΜΚΟ, φιλάνθρωπους επιχειρηματίες να πετάξουν ένα ψίχουλο - αλλοιωμένο πολλές φορές - σε αυτούς που τους τσάκισαν με τα μέτρα τους το προηγούμενο διάστημα.
-          Για μια ακόμη χρονιά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες θα περιμένουν κατάλληλα κτήρια, υποστηρικτικό προσωπικό, παράλληλη στήριξη.
-          Για ακόμη μια χρονιά οι γονείς θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν μέρος του κόστους λειτουργίας των σχολείων.
Αγαπητοί γονείς
            Στη δύσκολη σημερινή κατάσταση, μόνο η οργανωμένη πάλη και αντίσταση μπορεί να βάλει φραγμό στη σαρωτική επίθεση που δεχόμαστε.  Η απογοήτευσή, η αναμονή, οι ψεύτικες ελπίδες, η ανάθεση και η προσμονή λύσης από νέους σωτήρες οδηγούν μόνο σε νέες υποχωρήσεις και νέες απώλειες.
Σήμερα η απάντηση του καθενός μας, των Συλλόγων Γονέων και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων στα παλιά και νέα μέτρα που έρχονται πρέπει να είναι άμεση. Το κάθε σχολείο, η κάθε γειτονιά να γίνουν πόλοι συσπείρωσης, αλληλεγγύης και αγώνα ενάντια στην εφαρμογή των μέτρων που τσακίζουν τη ζωή τη δικιά μας και των παιδιών μας.
Να παρθούν μέτρα οργάνωσης της πάλης, με άμεση συνεδρίαση των Συλλόγων, με γενικές συνελεύσεις, με ενημέρωση μαζικών φορέων, σωματείων, συλλόγων διοργανώνοντας συγκεντρώσεις   παραστάσεις διαμαρτυρίας διαμορφώνοντας  παράλληλα ένα διεκδικητικό πλαίσιο που θα απαντά στις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων να προχωρήσουν στην καταγραφή των προβλημάτων, να σχεδιάσουν την δράση τους για το επόμενο διάστημα, να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την άμεση ενημέρωση γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών. Σε κάθε σχολείο να ορθωθεί τείχος αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των καταστρεπτικών συνεπειών της κρίσης και των συνεχιζόμενων μνημονίων. Ο κάθε Σύλλογος να γίνει το αποκούμπι της οικογένειας που δοκιμάζεται, να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών στη δωρεάν εκπαίδευση, να μην συμπράξει στη λογική «βάζω το χέρι στη τσέπη για να σωθεί το σχολείο».

Γι’ αυτό στηρίζουμε την πρωτοβουλία των σωματείων (Οικοδόμων, εμποροϋπαλλήλων, επισιτισμού-τουρισμού, τροφίμων & ποτών, φαρμακοϋπαλλήλων, συνταξιούχων Ι.Κ.Α) και την δωρεάν συμβολή εκπαιδευτικών και φοιτητών που οργανώνουν για δεύτερη χρονιά μαθήματα αλληλεγγύης για τα παιδιά μας και τις λαϊκές οικογένειες που δεν αντέχουν άλλο τα δυσβάσταχτα βάρη της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν απ’τον τόπο μας.
Στόχος μας δεν είναι η διαχείριση της άσχημης κατάστασης και των ελλείψεων των σχολείων αλλά η στήριξη των παιδιών και των γονιών στην κατεύθυνση της διεκδίκησης για δημόσια και δωρεάν παιδεία .

 ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:
ü  Την κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, βοηθητικού προσωπικού, καθαριστριών.
ü  20 μαθητές ανά τμήμα, όχι στα 27αρια και 30αρια τμήματα και στις συγχωνεύσεις τμημάτων. 
ü  Έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών μονάδων, να αποσταλεί άμεσα η 3η δόση για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
ü  Διαγραφή των χρεών των σχολικών επιτροπών προς τις πρώην ΔΕΚΟ. Ρύθμιση για αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
ü  Απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές. Κατάργηση του ΦΠΑ για τα φροντιστήρια και τα είδη πρώτης ανάγκης για τις λαϊκές οικογένειες.
ü  Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών, των εκπαιδευτικών ή των συλλόγων για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κ.λπ. Αγορά όλων των ξενόγλωσσων βιβλίων και κάλυψη του κόστους των εκπαιδευτικών εκδρομών από τις σχολικές επιτροπές.
ü  Να διασφαλιστεί άμεσα η δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών προς και από τα σχολεία τους. Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
ü  Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από φορέα ασφάλισης. Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας, για τον εμβολιασμό, τον έλεγχο και τη χορήγηση πιστοποιητικών υγείας στους μαθητές.
ü  Να εξασφαλιστεί παροχή ενός γεύματος με ευθύνη του κράτους σε όλους τους μαθητές, με προτεραιότητα τις πιο λαϊκές συνοικίες.
Αγαπητοί γονείς
Εμείς που ματώνουμε καθημερινά για να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τη λαίλαπα των μέτρων είναι καιρός να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να πλαισιώσουμε τον Σύλλογο Γονέων, την Ένωση Συλλόγων Γονέων, να πρωτοστατήσουμε σε αγώνες για να κατακτήσουμε το σχολείο που θα καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών μας.

Να μη μείνουμε θεατές στην συντονισμένη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας
............γιατί  όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί θα μοιραστεί την ήττα............
           

Γιάννενα Σεπτέμβρης 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου