Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ανθρώπινος πόνος: Μια φιλοσοφική προσέγγιση


Ο ανθρώπινος πόνος: Μια φιλοσοφική προσέγγιση

Ο ανθρώπινος πόνος: Μια φιλοσοφική προσέγγιση

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015, ώρα 8.30 μ.μ
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής»
Είσοδος ελεύθερη

Ο ανθρώπινος πόνος: Μια φιλοσοφική προσέγγιση
Ομιλία του  ομότιμου καθηγητή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών
και μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, Λάμπρου Κουλουμπαρίτση
Ο Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης γεννήθηκε στο Jadotville του Βελγικού Κογκό. Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή των Σπετσών. Συνέχισε τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμιο της Λιέγης και των Βρυξελλών.
Το κύριο μέρος του έργου του εντάσσεται στον χώρο της Ιστορίας της Φιλοσοφίας, όπου διακρίνει κανείς τη βαθειά γνώση της αρχαίας Ελληνικής και Μεσαιωνικής φιλοσοφίας, και συνάμα έναν γνήσιο φιλοσοφικό στοχασμό. Στις φιλοσοφικές του αναζητήσεις ξεκίνησε από τη μελέτη της Ελληνικής Φιλοσοφίας. Με ορμητήριο την Αριστοτελική σκέψη στράφηκε πίσω στις ρίζες της, στη μελέτη των προσωκρατικών φιλοσόφων, για να προχωρήσει στη συνέχεια στη διερεύνηση των επιδράσεων της Αριστοτελικής Φιλοσοφίας στον Δυτικό κόσμο. Καρπός των ερευνών του αυτών είναι πάνω από διακόσιες μελέτες, και τα εξής βιβλία του:
L'avènement de la science physique. Essai sur la "Physique" d' Aristote, εκδόσεις Ousia, 1980
La Physique d 'Aristote, 1997
Mythe et Philosophie chez Parménide, εκδόσεις Ousia, 1986
La pensée de Parmenide, 2008
Aux origines de la philosophie européenne. De la pensée archaïque au néoplatonisme, εκδόσεις De Boeck, Βρυξέλες, 1992
Histoire de la philosophie ancienne et mediévale, εκδόσεις Grasset, Παρίσι, 1998
La proximité et la question de la souffrance humaine (Η εγγύτης και το πρόβλημα του
ανθρώπινου πόνου), εκδόσεις Ousia (2005), Βρυξέλες. Το βιβλίο αυτό υπήρξε αφετηρία νέας πορείας στις έρευνές του για τη μελέτη της εγγύτητας, της πολυπλοκότητας, του ανθρώπινου πόνου και της αφηγηματικής βίας. Το 2008 δημοσιεύθηκε το 1ο Μέρος της Ιστορίας της Αρχαίας και Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας, στον Εξάντα και πρόσφατα κυκλοφόρησε στα Ελληνικά νέα έκδοση, τροποποιημένη και επηυξημένη του βιβλίου L'avènement de la science physique. Essai sur la "Physique" d' Aristote (1980) με τον τίτλο, Η Φυσική του Αριστοτέλους, Αθήνα: Ακαδημία Αθηνών, 2012.
Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τα εξής βραβεία:
Prix Gegner de l' Académie des sciences morales et politiques de France (1994), Prix Duculot de l' Académie royale de Belgique, Classe des Lettres (1991-1995) και Prix Montyon de philosophie et de littérature de l' Académie française (1999).
Είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου, Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Ακαδημίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας, και Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων της Κρήτης (1998), της Oradea Ρουμανίας (1998), των Αθηνών (2001), της Λιέγης (2003) και της Λίλλης (2010), της Θεσσαλονίκης (2011).
Παράλληλα με την ερευνητική, συγγραφική και διδακτική του δραστηριότητα δημιούργησε και διεύθυνε επί σειρά δεκαετιών στο Université Libre (Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) των Βρυξελλών το Κέντρο της αρχαίας Φιλοσοφίας, το Πρόγραμμα διδασκαλίας των Νέων Ελληνικών στο Τμήμα της Γλώσσας και Λογοτεχνίας, το Τμήμα του αρχαίου Πολυθεϊσμού στο Ινστιτούτο Μελέτης των θρησκειών και της κοσμικότητας.
Διοργάνωση:Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Τομέας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΑρχικήΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου