Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Εκπαιδευτικά προγράμματα της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων σχ. έτους 2015-16





Και για τη φετινή σχολική χρονιά η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων συνεχίζει την υλοποίηση των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, από το Δημοτικό έως και το Λύκειο.
« Ο Πύργος των παραμυθιών» (για μαθητές προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας Α & Β Δημοτικού)  βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη αφηγείται την πολύχρωμη ιστορία της Φαντασίας. Κατοικεί στον Πύργο της με παρέα παραμύθια για δράκους, εξωγήινους, πειρατές και νεράιδες… και έχει τη χαρά να μοιράζεται αυτά τα παραμύθια με τους κατοίκους της μικρής της πόλης.  Η ιστορία παρουσιάζεται με διαδραστικό τρόπο και ακολουθείται από αναδιήγηση και βιωματική δραστηριότητα.
Επιλέχθηκε με γνώμονα το θεμελιώδες αξίωμα που ισχύει στο φαντασμαγορικό κόσμο των παραμυθιών «τα λόγια κρέμονται από τις εικόνες» και στόχος μας είναι η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και η προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης, με την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης.  
«Γνωριμία με τους 12 θεούς του Ολύμπου» (δράση διαμορφωμένη αναλόγως της βαθμίδας εκπαίδευσης από την Α-Γ Δημοτικού). Με ψηφιακή εφαρμογή παρουσιάζονται οι Ολύμπιοι Θεοί σε απλοποιημένη μορφή, με τις βασικότερες πληροφορίες για κάθε θεό και τα σύμβολά τους. Εξηγούμε στα παιδιά πως από τα σύμβολα αναγνωρίζουμε τις αναπαραστάσεις τους στις διάφορες μορφές της τέχνης. Στη συνέχεια οι μαθητές λαμβάνουν μέρος σε ένα παιχνίδι γνώσης.
«Από τις πινακίδες της Γραμμικής γραφής στα tablets» (για μαθητές Γ’ Δημοτικού-Α’ Γυμνασίου). Παρουσιάζεται διαδραστικά η ιστορία της γραφής και του βιβλίου, από τις πήλινες πινακίδες της Προϊστορίας στις σύγχρονες πινακίδες tablets.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή της χρονογραμμής της ιστορίας της γραφής, έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν ευχάριστα στο χρόνο και στους τόπους/πολιτισμούς, όπου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν  τα είδη και τα υλικά γραφής. Παράλληλα, και με βιωματικό τρόπο, μέσω των αντικειμένων που διαθέτει το Εργαστήριο Συντήρησης της Ιστορικής μας Βιβλιοθήκης, θα γνωρίσουν πτυχές από τις απαρχές του βιβλίου (χειρόγραφου και έντυπου) και τέλος θα έρθουν σε επαφή με τις σύγχρονες πινακίδες tablets που διαθέτει η βιβλιοθήκη μας.
Ένα ενδιαφέρον εργαστήριο, στα πλαίσια του προγράμματος, δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη γλώσσα των Μυκηναίων και της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής Γραφής Β’ ως μικροί Michael Ventris και John Chadwick.
Επιπλέον, για τους σκοπούς αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος οργανώθηκε, στον ισόγειο χώρο της βιβλιοθήκης μας, προθήκη-μουσείο, όπου εκτίθενται, σε χρονική σειρά, τα υλικά γραφής από την Προϊστορία (σφηνοειδής γραφή) έως τα σύγχρονα tablets. Με εκμαγεία, αποδίδονται οι πήλινες πινακίδες από τη σφηνοειδή και ιερογλυφική γραφή έως τη Γραμμική Α’ (Δίσκος της Φαιστού) και Γραμμική Β’ .
 «Οι μικροί βιβλιοθηκονόμοι» (δράση διαμορφωμένη αναλόγως της βαθμίδας εκπαίδευσης από Ε Δημοτικού-Α Γυμνασίου), η οποία στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών με τους χώρους, τους τρόπους οργάνωσης μιας σύγχρονης  βιβλιοθήκης, τις υπηρεσίες που προσφέρει και τους τρόπους αναζήτησης και εντοπισμού πληροφοριών στο έντυπο και ηλεκτρονικό της υλικό. Τι είναι βιβλιοθήκη, τι είναι και με τι ασχολείται ο βιβλιοθηκονόμος, τι είναι η βάση δεδομένων, πως τοποθετούνται τα βιβλία στα ράφια, πως βρίσκουμε το βιβλίο που μας ενδιαφέρει; Στη συνέχεια οι μαθητές αναλαμβάνουν δράση οι ίδιοι σαν μικροί βιβλιοθηκονόμοι, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
«ΜΠΟΡΩ!» ΝΕΟ εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από Α’ Δημοτικού έως και Λύκειο, διαμορφωμένο αναλόγως. Στηρίζεται στο λαϊκό παραμύθι «τρεις τρίχες λύκου» (Λιλή Λαμπρέλλη «Η γυναίκα με τα χέρια από φως», Σειρά κι αν σου μιλώ για παραμύθια, 2014). Στόχος του είναι η έκφραση συναισθημάτων μέσα από εικόνες, η τόνωση της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης, με video animation, παιχνίδια και τραγούδι.
          Όλες οι εκπαιδευτικές δράσεις θα διαρκέσουν έως το τέλος του σχολικού έτους (εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά). Οι επισκέψεις γίνονται προγραμματισμένα κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα και Τετάρτη 8:00- 19:00, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 8:00-14:00).
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651072863, στην ιστοδελίδα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης (zosimailib.sch.gr) και στο https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRVIz1V-dE0rfTu0XwPWWxnSJWa_Y908NddA3psipft_gRTl1GJAHSEcEu9.
                                                                        Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης

                                                                                        Βαΐα Οικονομίδου
                                                                                              ΠΕ Ιστορικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου