Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Τελικά, θα είναι οι «κομμουνιστές» που θα μας πάρουν τα σπίτια;

Βασ. Αναστασόπουλος

Είναι ίσως συμβολικό, αλλά αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το κωμικοτραγικό της υπόθεσης. Ένα μήνα μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, περί τις 20 Οκτωβρίου δηλαδή, θα αρχίσουν να καταφτάνουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, ήτοι σε πέντε δόσεις. 

Όπως πολύ καλά θυμάται κανείς, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ είχε αποτελέσει μία από τις βασικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, όταν ακόμα η προμετωπίδα της πολιτικής του ήταν εκείνο το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Τελικά, μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να άλλαξε δις μέσα στο τελευταίο έτος, όμως ο επαχθής αυτός φόρος για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αποδείχθηκε... ακλόνητος σαν βράχος, καθώς δεν βρέθηκαν ισοδύναμα, ικανά να τον αντικαταστήσουν. Έτσι, σε κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες, μας περιμένει η «λυπητερή».


Το πρόβλημα όμως διογκώνεται έτι περαιτέρω και η αδικία γίνεται μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα υπολογιστεί και πάλι με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007, μολονότι η αγορά ακινήτων έχει καταρρεύσει από το 2009 και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα περιοχές, στις οποίες η πτώση της αξίας των ακινήτων «αγγίζει» το 60%-70%.

Με λίγα λόγια, και παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι δεν νοείται φορολόγηση ακινήτων επί πλασματικών αξιών, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου όχι μόνο συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε εκείνη του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και γράφει «στα παλαιότερα των υποδημάτων της» μία δικαστική απόφαση, που δικαιώνει εκατομμύρια Έλληνες. Κι όμως, ήταν ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, που δεσμευόταν πέρυσι ότι δεν θα φορολογηθεί κανένας με πλασματικές αξίες και πώς οι αντικειμενικές τιμές θα αναπροσαρμόζονταν άμεσα, τουλάχιστον κατά 30%-35%.
Όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, ήταν κι αυτή μια προεκλογική δέσμευση, που έπεσε στο κενό. Κι έτσι, η παρανομία εις βάρος του πολύπαθου Έλληνα πολίτη θα συνεχιστεί...

Σίγουρα, η ευθύνη για την αδικία βαρύνει κατ' αρχήν τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ενώ όφειλαν, εκ του νόμου, να αναπροσαρμόζουν τις αντικειμενικές αξίες ανά διετία, δεν το έπραξαν. Τα περί μνημονιακής υποχρέωσης υπήρξαν πρόσχημα, αφού η Τρόικα εξ αρχής ζητούσε την κατάργηση των «αντικειμενικών» και τη θέσπιση ενός πιο αξιόπιστου συστήματος. Από φέτος, όμως, την ευθύνη την φέρει ακέραια η κυβέρνηση Τσίπρα.

Δίνοντας συνέχεια και παρέχοντας «νομιμοποίηση» σε ένα παράνομο καθεστώς, στην ουσία δημεύει τα σπίτια των Ελλήνων. Γιατί έχουμε φύγει, πια, από εκείνη τη θλιβερή διαπίστωση ότι θα γίνουμε, στην ουσία, ενοικιαστές στα ίδια μας τα σπίτια. Αυτό ήδη συνέβη. Χρόνο με το χρόνο, φόρο με το φόρο, δωμάτιο με... δωμάτιο, οι κυβερνήσεις μας παίρνουν τα σπίτια.

Εάν συνδυαστεί, δε, το γεγονός αυτό, με το σενάριο της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών για την α' κατοικία από τις αρχές του 2016, τις κατασχέσεις-εξπρές που φέρνει το νέο Μνημόνιο και τη μείωση του ακατάσχετου ορίου μόλις στα 1.000 ευρώ για κάθε Έλληνα, αλλά και το ανοιχτό ενδεχόμενο του «κουρέματος» καταθέσεων, τότε είναι να αναρωτιέται κανείς: μήπως, τώρα που βρέθηκε τρεχούμενο νερό στον πλανήτη Άρη, είναι καιρός να την... κάνουμε, σιγά-σιγά;
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου