Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΔΟΕ: Κυβερνητική μέχρι να βγει η ψυχή …της κυβέρνησης


Της Ντίνας Ρέππα,
δασκάλας, Δ.Σ. συλλόγου εκπ/κών Π.Ε. «ο Αριστοτέλης»
και του Κώστα Τουλγαρίδη,
γυμναστή, Δ.Σ συλλόγου εκπ/κών Π.Ε. «Κ.Σωτηρίου»
Η ΔΟΕ μιμείται τη ΓΣΕΕ

Μαθήματα κυβερνητικού συνδικαλισμού δίνει η ΔΟΕ. Από την αρχή της πιο δύσκολης χρονιάς για την εκπαίδευση, με ελάχιστους διορισμούς, με χιλιάδες κενά σε ειδικότητες ακόμα και σήμερα, 4 μήνες μετά το άνοιγμα των σχολείων, με εγκατάλειψη των ολοημέρων τα οποία κυριολεκτικά υπολειτουργούν χωρίς εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, χωρίς, σε πλείστες περιπτώσεις, να δέχονται τα μεγάλα τμήματα (Ε’ Στ’ δημοτικού) λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, με την πλήρη αποτυχία των 800 ολοημέρων νέου αναμορφωμένου προγράμματος που έχουν εξελιχθεί σε 800 μικρά τρελοκομεία για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, με ατομικές συμβάσεις για πρώτη φορά στην εκπαίδευση, με χιλιάδες μέλη του συνδικάτου, τους αναπληρωτές ΕΣΠΑ, να παραμένουν 4 μήνες απλήρωτοι, με τη Διαμαντοπούλου να ετοιμάζει το μέντορα, τις συγχωνεύσεις σχολείων, την κατηγοριοποίηση και επιχειρηματική λειτουργία τους, την αύξηση του ωραρίου, τη δουλειά και τα απογεύματα, το νέο καθηκοντολόγιο, και το Δ.Σ. του συνδικάτου των 80.000 μελών να βγάζει ανακοινώσεις κάλυψης του υπουργείου ή να σιωπά.

Γιατί ποιος δε θυμάται τον πρόεδρο της ομοσπονδίας να βγαίνει στα κανάλια αρχές Σεπτέμβρη μετά από συνάντηση με το υπουργείο και να δηλώνει ευχαριστημένος με τις εγγυήσεις για προσλήψεις αναπληρωτών. Τις παραμονές της κινητοποίησης των αναπληρωτών ΕΣΠΑ η ΔΟΕ να βγαίνει με ανακοίνωσή της να παπαγαλίζει τα λόγια του υπουργείου (ψηφισμένη από ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ) για να καθησυχάσει και να σπάσει την κινητοποίηση. Την ημέρα της απεργίας για τους αναπληρωτές ΕΣΠΑ να δηλώνει ότι θα πληρωθούν μέχρι τέλος Νοέμβρη όταν η ίδια η Χριστοφιλοπούλου στη δική της ανακοίνωση για την ίδια συνάντηση δεν τόλμησε να ανακοινώσει κάτι τέτοιο (άλλωστε δεν έγινε ποτέ). Το υπουργείο παιδείας να έχει δημοσιεύσει κείμενα διαβούλευσης για το μέντορα και τη νέα διοικητική δομή και το συνδικάτο να μη λέει κουβέντα, να μην ενημερώνει τα μέλη του και να τα κινητοποιεί για τις αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζονται. Και αυτή την κατεύθυνση να υπηρετούν οι δυνάμεις των ΠΑΣΚ -ΔΑΚΕ και στους συλλόγους.

Γιατί δε βγήκε κοινή αφίσα ΔΟΕ-ΟΛΜΕ και κοινό πανό για την πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη;

Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ήρθε το απόλυτο ξεβράκωμα του κυβερνητικού συνδικαλισμού, η αφίσα και το πανό για την απεργία 15/12. Η πρόταση της ΟΛΜΕ για το σύνθημα ήταν «Όχι στα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ». Η ΔΟΕ όμως δεν ήθελε να περιέχει τη λέξη κυβέρνηση!!! Έτσι, δε βγήκε κοινή αφίσα και πανό. Φαίνεται ότι για τη ΔΟΕ τα μέτρα δεν τα παίρνει η κυβέρνηση αλλά η τρόικα μόνη της. Η ΠΑΣΚ πιο πιστή από ποτέ στην κυβέρνηση, πιο υποτελής κι από τους δοσίλογους της κατοχής, δίνει τα ρέστα της για την απόλυτη καθήλωση του κλάδου. Μόνη ενασχόληση τα νέα πολυτελή γραφεία των αιρετών που κόστισαν στο συνδικάτο μερικές ακόμα χιλιάδες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΟΕ ο εκλεγμένος επόμενος αιρετός στο ΚΥΣΠΕ παραμένει πρόεδρος της ΔΟΕ μέχρι την τελευταία μέρα πριν την μεταπήδηση του στη νέα του θέση, πιο κοντά στο μηχανισμό του Υπουργείου, μην θέλοντας να εγκαταλείψει τα συνδικαλιστικά προνόμια ούτε για μία μέρα!!! Η ΔΑΚΕ αγκαζέ με την ΠΑΣΚ δεν ασκεί ούτε τη στοιχειώδη αντιπολίτευση. Όλες τις ανακοινώσεις που θυμίζουν το γραφείο τύπου υπουργείου παιδείας και κυβέρνησης ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ τις ψηφίζουν μαζί. Θα νόμιζε κανείς ότι υποστηρίζουν την ίδια κυβέρνηση. Κάτι ήξερε ο Πάγκαλος όταν έλεγε ότι «εμείς είμαστε το κόμμα των συνδικάτων».Αυτός ο συνδικαλισμός συμμαχεί για να σωθεί η πολιτική του κεφαλαίου αντί, τώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι από τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες είναι σε απεργία, να καλέσουν όλη την εκπαίδευση και το δημόσιο, σε γενική πολιτική απεργία αυτή την εβδομάδα, με στόχο την συνέχιση της  μέχρι να πάρει πίσω τα μέτρα ή να πέσει η κυβέρνηση. Χωρίς αιδώ θυσιάζει τους εργαζόμενους και τις κατακτήσεις ενός αιώνα για τα μάτια των αφεντικών του.
Οι εργαζόμενοι έχουν μία και μόνη λύση, να τον ανατρέψουν και να τον προσπεράσουν! Να οργανώσουν οι ίδιοι τους αναγκαίους αγώνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου