Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ


                                                                             Του Γρηγόρη Ι. Τζίμα
                Δασκάλου-Ειδικού Παιδαγωγού
Υπεύθυνου του τομέα Μορφωτικών Υποθέσεων
                         της ΝΟ.Δ.Ε.  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

3η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ). Ημέρα αφιερωμένη στους αγωνιστές της ζωής, σ’ αυτούς που είναι μαζί μας, που είναι δίπλα μας, που είναι συνάνθρωποί μας, που όμως δυστυχώς  τους θυμόμαστε μια ημέρα το χρόνο! 
Αυτή την ημερομηνία που όλοι γράφουν και λένε…και λένε…και ξαναλένε χωρίς όμως να πραγματοποιούν, χωρίς να ενδιαφέρονται τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου  γι’ αυτούς που παλεύουν καθημερινά για ένα καλύτερο   αύριο.
Θυμόμαστε τα άτομα με αναπηρία μια ημέρα το χρόνο. Τις άλλες τι κάνουμε;  Ποιός σκέφτεται, ποιός ενδιαφέρεται, ποιός ανησυχεί, ποιός σχεδιάζει, ποιός υλοποιεί γι’ αυτούς που είναι καθημερινοί μαχητές της ζωής;
Ας αναλογιστούμε όλοι, ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας που έχουν  ανάγκη και χρειάζονται τη βοήθειά μας.
Ο σχεδιασμός, η συμμετοχή, η ενθάρρυνση, η κινητοποίηση, η ανάπτυξη συλλογικότητας πρέπει να είναι καθημερινές πρακτικές για τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες.
Η συνένωση των ανθρώπινων, θεσμικών, λογιστικών, υλικών και οικονομικών πόρων των Υπουργείων (Υγείας, Παιδείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών, κ.ά), περιφερειακών, δημοτικών, τοπικών αρχών και άλλων εξειδικευμένων υπηρεσιών, είναι  ένας αποτελεσματικός τρόπος  για τη μεγιστοποίηση της δύναμης των ΑμεΑ.
Συνδυάζοντας μια εκπαιδευτική και κοινωνική προσέγγιση στην εκπαίδευση ΑμεΑ θα χρειαστεί αποτελεσματική διεύθυνση μηχανισμών που θα διευκολύνει τις διάφορες υπηρεσίες να συνεργαστούν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και θα επιτρέπει στις δημόσιες αρχές και στους συλλόγους να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Στη σημερινή εποχή με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και να αναπτυχθούν τεχνικές ενσωμάτωσης για τα ΑμεΑ.
Οι υπάρχουσες δομές σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο πρέπει να ενδυναμωθούν και οι δραστηριότητές τους να επεκταθούν σε πεδία όπως πολιτικές, προγράμματα, εκπαίδευση, συμμετοχή.
Η δημιουργία ευκαιριών-για όλους- είναι μία πρόκληση: μία εναλλακτική ερμηνεία του κόσμου και του ανθρώπου. ΟΛΟΙ  ΙΣΟΙ  ΟΛΟΙ  ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ.
                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου