Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

«Ξεπούλησε» το κατάστημα κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου!

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Περίπου 200 οικογένειες της πόλης έχουν καταφύγει στο κατάστημα αλληλεγγύης του δήμου Ιωαννιτών στο ΚΕΠΑΒΙ προκειμένου να αγοράσουν προϊόντα σε πολύ μικρές τιμές. Αν και οι εθελοντές που δουλεύουν στο κατάστημα είναι αρκετοί, αναγκάστηκαν χθες να σταματήσουν να εξυπηρετούν λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του Καταστήματος Αλληλεγγύης του δήμου Ιωαννιτών στο ΚΕΠΑΒΙ, είναι επιτυχημένη. «Δυστυχώς επιτυχημένη» θα μπορούσε να πει κανείς, αν συνυπολογίσουμε ότι είναι η ανάγκη και η πίεση της κακής οικονομικής κατάστασης που οδηγεί τους συμπολίτες εκεί. Ευτυχώς επιτυχημένη, από την άλλη, γιατί αποδεικνύεται ότι η αλληλεγγύη τις δύσκολες στιγμές μπορεί να πάρει και υλική υπόσταση και να στηρίξει συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
Χθες το πρωί γύρω στις 12, το κοινωνικό κατάστημα ήταν γεμάτο. Μάλιστα, οι πόρτες του είχαν κλείσει για τους πελάτες καθώς, μέχρι τη 1 που έληγε το ωράριό του, δεν έφτανε ο χρόνος για να εξυπηρετηθούν όσοι είχαν συρρεύσει από το πρωί. Οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές έλεγαν μάλιστα ότι η χθεσινή ήταν μια… χαλαρή μέρα. Ο δημοτικός αστυνόμος ενημέρωνε ευγενικά όσους έρχονταν ότι το κατάστημα θα εξυπηρετούσε ξανά κόσμο σήμερα Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα είναι ανοιχτό και το απόγευμα. Οι πελάτες παίρνουν προϊόντα είτε σε μικρότερες τιμές είτε δωρεάν, έχοντας πρόσβαση σε αυτά με την κάρτα που εκδίδει ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του δήμου Ιωαννιτών. Ανάλογα με την κατανάλωση η κάρτα τους επιβαρύνεται με «πόντους». Τα προϊόντα περιλαμβάνουν τα πάντα: από γάλα μέχρι παπούτσια. Κάποια τα έχει αγοράσει ο δήμος και τα διαθέτει με αντίτιμο και κάποια έχουν δωριστεί από επιχειρήσεις ή ιδιώτες.
«Μέχρι στιγμής έχουμε δώσει κάρτες σε 197 οικογένειες συνολικά» λέει στον «Η.Α.» ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππας Τσουμάνης. Εξ αυτών, πολύ λίγοι είναι οι αλλοδαποί. «Γίνονται και επανέλεγχοι αυτές τις μέρες για εξακριβώσεις της οικονομικής κατάστασης σε κάποιες περιπτώσεις» προσθέτει ο κ. Τσουμάνης, καθώς διαπιστώθηκε ότι μερικοί εξ αυτών που πήραν κάρτα, διαθέτουν πολυτελή σπίτια ή αυτοκίνητα. Πολλοί όμως είναι και οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου, να βοηθήσουν εθελοντικά. Συνολικά, στη διάθεση του οργανισμού τέθηκαν 61 συμπολίτες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή… περισσεύουν και ο οργανισμός προσπαθεί να δει που θα μπορέσει να τους αξιοποιήσει.
Πολύς κόσμος στα συσσίτια
Μεγαλύτερο βάρος δέχονται το τελευταίο διάστημα τα συσσίτια που διοργανώνουν εκκλησίες της πόλης, για δύο λόγους: αφενός λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης όλο και περισσότερων πολιτών, αφετέρου λόγω της κατάργησης των συσσιτίων του δήμου Ιωαννιτών. Ο υπεύθυνος για τα συσσίτια στον Άγιο Νικόλαο Αγοράς, πατέρας Ιωάννης, λέει στον «Η.Α.»: «Μετά το κλείσιμο των συσσιτίων του Δήμου, ήρθε πολύς κόσμος». Αυτή τη στιγμή, η εκκλησία με τις υποδομές της μπορεί να υποστηρίξει συσσίτιο για 55 άτομα, το πολύ 57. «Στην αναμονή υπάρχουν αυτή τη στιγμή 25 οικογένειες ακόμα. Άλλοι έρχονται και φεύγουν, μη θέλοντας να μπουν στις λίστες αναμονής», συνεχίζει ο πατέρας Ιωάννης.
Αντίστοιχα μεγάλοι είναι και οι αριθμοί στην Περίβλεπτο. Η ενορία έχει συσσίτιο με 65 άτομα στα μαγειρεμένα γεύματα, αλλά και 136 οικογένειες συνολικά που σε τακτά χρονικά διαστήματα τροφοδοτούνται με διάφορα είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως, τρόφιμα. «Οι αριθμοί έχουν μεγαλώσει το τελευταίο διάστημα» λέει ο πατέρας Χρήστος, ο οποίος συμπληρώνει ότι η ενορία συντρέχει και ανθρώπους οι οποίοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν σε λογαριασμούς, ενώ φροντίζει και για φάρμακα σε αρρώστους.

«Ανταλλακτήριο» στην Όαση
Μια αντίστοιχη προσπάθεια ξεκινούν οι πολίτες για την «Όαση» από σήμερα. Διοργανώνουν ένα ανταλλακτήριο προϊόντων και ειδών στο χώρο της Όασης, όπου καθένας φέρνει και παίρνει αντικείμενα χωρίς χρηματικό αντίτιμο. Είναι περίπου κάτι αντίστοιχο με τις αγορές «τρουέκε» που έγιναν στην Αργεντινή μετά την επέμβαση του ΔΝΤ και την οικονομική κατάρρευση που ακολούθησε. Η διαδικασία είναι η εξής: Από σήμερα Τετάρτη 13.00-16.00 στο χώρο της «Όασης» όποιος θέλει φέρνει τα είδη του (κυρίως βιβλία, στολίδια, ρούχα πλυμμένα, CD, DVD, παπούτσια, αντικείμενα οικιακής χρήσης, εργαλεία κ.α.). Την Παρασκευή 11.00-18.00 και το Σάββατο, παραμονή Πρωτοχρονιάς 10.00-13.00, ό,τι συγκεντρώθηκε θα εκτεθεί και ο καθένας θα μπορεί να πάρει ό,τι χρειάζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου