Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Λογικές προβλέψεις

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος www.ethnos.gr

Θα ανέμενε κανείς ότι η σοβαρότητα της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα θα είχε υποχρεώσει την πολιτική ηγεσία του τόπου να σταθεί με μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης απέναντι στο πρόβλημα. Αλλά δυστυχώς το αντίθετο συμβαίνει. Εκείνο που καθημερινά αποδεικνύεται είναι ότι ακόμη κι αυτοί που μόλις πριν από έναν μήνα συμφώνησαν στη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου αποδεικνύονται ανίκανοι να της προσφέρουν στοιχειώδη στήριξη και βοήθεια στο έργο της.
Στο ΠΑΣΟΚ, αν και η θητεία του Γ. Παπανδρέου ως προέδρου έχει λήξει εδώ και καιρό, παραμένει άγνωστο αν, πότε και με ποιον τρόπο θα προχωρήσουν στην ανάδειξη νέας ηγεσίας. Κι όμως είναι βέβαιο ότι ανά πάσα στιγμή -και το αργότερο μέσα σ' ένα τετράμηνο- η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Ηδη οι παρενέργειες της εκκρεμότητας αυτής στη λειτουργία της κυβέρνησης έχουν καταγραφεί, παρόλο που η αντιπαράθεση των υποψηφίων δεν έχει ξεκινήσει επίσημα.
Από την πλευρά τους ο Αντ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του παραμένουν παγιδευμένοι στους κομματικούς σχεδιασμούς τους. Επίσημα στηρίζουν την κυβέρνηση και συμμετέχουν σ' αυτήν, αλλά ταυτόχρονα υποδύονται τους αντιπολιτευόμενους, πανηγυρίζουν εμποδίζοντας τη λήψη ειλημμένων δεσμεύσεων, όπως το πρόβλημα των επικουρικών συντάξεων, και διαστρέφουν ενσυνείδητα την πραγματικότητα διακινώντας την άποψη ότι η διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης θα γίνει από την επόμενη κυβέρνηση.
Και ο Γ. Καρατζαφέρης, πιστός στην τακτική του να εκτοξεύει κάθε βδομάδα κι ένα πυροτέχνημα, προτείνει ή κυβέρνηση Παπαδήμου μέχρι το 2013 ή άμεση προσφυγή στις κάλπες, αν και γνωρίζει πολύ καλά ότι θα ήταν ασυγχώρητο σφάλμα να εγκαταλειφθεί στη μέση αυτήν τη στιγμή η προσπάθεια για τη διασφάλιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
Με δεδομένη την πραγματικότητα αυτή ξεκίνησε χθες ο πρωθυπουργός τις επαφές του με τους τρεις αρχηγούς που υποτίθεται ότι τον στηρίζουν. Μια λογική πρόβλεψη είναι ότι κανένας τους δεν θα προβάλει θέσεις οι οποίες να οδηγούν άμεσα σε κυβερνητική κρίση, αλλά μια επίσης λογική πρόβλεψη είναι πως τα μικροκομματικά παιχνίδια θα συνεχιστούν. Ειδικά από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, όπου η πτέρυγα της Λαϊκής Δεξιάς επιδίδεται πλέον σε επίδειξη ισχύος πραγματοποιώντας εκδηλώσεις και υπαγορεύοντας τους όρους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου