Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Πολλές οι προοπτικές ανάπτυξης βιολογικής γεωργίας στην Ήπειρο

Έτσι θα στηριχθεί και η οικολογική κτηνοτροφία…

Σε νέο Ευρωπ. πρόγραμμα εντάσσονται οι ενδιαφερόμενοι…


• Σε νέες βάσεις πρέπει να τεθεί άμεσα η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην Ήπειρο, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας στην περιοχή μας, καθώς και να προσφέρει νέα, φρέσκα και υγιεινά προϊόντα στους καταναλωτές.
Μάλιστα, όσοι Γιαννιώτες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις βιολογικές καλλιέργειες, μπορούν να ενταχθούν σε νέο σχετικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως και τις 29 Φεβρουαρίου, ενώ το σύνολο των πιστώσεων ανέρχεται στα 40 εκ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται, είτε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κάθε Νομού, είτε στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας ή στα κατά τόπους Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων, καθώς και στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Προστασία…
Να σημειωθεί, ότι η άσκηση της Βιολογικής Γεωργίας έχει σαν αποτέλεσμα την προστασία των φυσικών πόρων (έδαφος, νερό, αέρας) και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, το οποίο σχεδόν στο σύνολό του είναι ενταγμένο στη ζώνη Natura. «Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η μακροχρόνια αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες έχει επιφέρει σοβαρή υποβάθμιση στη Λίμνη που συνεπάγεται επιδείνωση του φαινομένου του ευτροφισμού» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Φορέας Διαχείρισης στη χθεσινή ανακοίνωσή του.

Τι σημαίνει;..
Τι σημαίνει όμως για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων η σωστή ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας; Πρακτικά ανοίγει η «πόρτα», τόσο για την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας, όσο και για την παραγωγή πολλών βιολογικών προϊόντων, που πλέον θα βρουν τη θέση που τους αρμόζει σε λαϊκές αγορές και καταστήματα της περιοχής μας.
Όπως έχει γράψει και στο παρελθόν ο «Π.Λ.», η Ήπειρος και κυρίως η περιοχή των Ιωαννίνων πρέπει να στηριχθεί και στη βιολογική κτηνοτροφία, αν θέλει να αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, οι πολλοί νέοι και νέες που επιστρέφουν κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα χωριά τους, προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν πάνω στην ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών, έναν τομέα όμως που τώρα βρίσκεται στα σπάργανα.
Με την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, θα υπάρξει άφθονη βιολογική τροφή για τα ζώα, που τρέφονται οικολογικά, όπως καλαμπόκι, τριφύλλι, κριθάρι, κ.α. Έτσι, όσοι τώρα έχουν βιολογικά κοπάδια δεν θα αγοράζουν από περιοχές εκτός Ηπείρου (όπως τα Γρεβενά) βιολογικές τροφές, όπως κάνουν τώρα, αλλά θα ενισχύουν τους συντοπίτες τους καλλιεργητές και έτσι τα χρήματα θα μένουν στην Ήπειρο.

Εν αφθονία…
Από την άλλη πλευρά, όλο και περισσότεροι είναι οι Ηπειρώτες που επιθυμούν να καταναλώσουν βιολογικά προϊόντα. Βασικό κριτήριο για την τάση αυτή είναι η ανάγκη που έχουν να τρέφονται σωστά, αφού κανείς δεν ξέρει τα τρόφιμα που καταναλώνουν τώρα, πόσο ραντισμένα είναι και με τι φάρμακα. «Όσο μπορούμε θέλουμε να στραφούμε προς τα βιολογικά προϊόντα. Και μάλιστα θέλουμε να είναι ντόπια και εν αφθονία και όχι να τα ψάχνουμε με το… κιάλι, στα ράφια των μαγαζιών» σημειώνουν. Μέχρι τώρα, μικρή παραγωγή βιολογικών προϊόντων υπάρχει μόνο σε Άρτα και Πρέβεζα.

Ζητούν βοήθεια…
Είναι λοιπόν δεδομένο, ότι η θέληση υπάρχει για ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, αλλά και οι προϋποθέσεις. Γι’ αυτό, οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να δουν πολύ πιο σοβαρά αυτή την προοπτική, βοηθώντας κυρίως τους νέους καλλιεργητές, αλλά και επιμορφώνοντας τους ήδη υπάρχοντες, που θέλουν να πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις.
Τον πρώτο λόγο γι’ αυτά έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και πάνω απ’ όλα της Περιφέρειας. «Ζητάμε τη βοήθειά τους, για να γίνει η στροφή προς τη βιολογική καλλιέργεια σε μια πιο στέρεα και ευρεία βάση» λένε καλλιεργητές.
***
Μακάρι λοιπόν οι αρμόδιες Αρχές να δουν πιο… ζεστά το θέμα και να κινητοποιηθούν, οργανώνοντας π.χ. σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους ενδιαφερόμενους. Η κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα απαιτεί ρηξικέλευθες λύσεις και όχι κωλυσιεργία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου