Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Κλείνει απόψε το ύψος του εθελοντικού «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων (PSI)


Κλείνει απόψε το ύψος του εθελοντικού «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων (PSI). Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Μετά από τη σημερινή  παγκόσμια τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τραπεζιτών που διακατέχουν ελληνικά ομόλογα, αναμένεται να ανακοινωθεί το ύψος του PSI. Πάντως, οι τελικές ανεπίσημες πληροφορίες είναι ότι αποφασίστηκε ονομαστικό «κούρεμα» της τάξης του 50% για κάθε 100 ευρώ ελληνικού χρέους. Τα υπόλοιπα 50 ευρώ, τα 35 θα ανταλλαχθούν με νέα ελληνικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας με 10ετή περίοδο χάριτος και τα 15 θα ανταλλαγούν με διετή ομόλογα του EFSF και δεν θα δοθούν μετρητά στους ιδιώτες επενδυτές όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία.
Το επιτόκιο του PSI+, θα είναι κλιμακωτό και θα ξεκινά από το 3% καταλήγοντας στο 5%. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις θα πρόκειται για ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο που θα οριοθετείται στο 3,5% για ομόλογα που λήγουν έως το 2014,σε  3,9% για όσα λήγουν μέχρι το 2020 και σε 4,6% για τους τίτλους που λήγουν από το 2021 και μετά.
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο κυμαίνεται στο 4% και η απομείωση των τραπεζών σε πραγματικούς όρους διαμορφώνεται μεταξύ 65% και 70%.
Παράλληλα όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν, αντί για 30 δισ. ευρώ, 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα που διαπραγματεύεται από χθες με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, θα επανέλθει σήμερα το απόγευμα για συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι των ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων, θα περιγραφούν οι όροι της συμφωνίας των τραπεζών με την ελληνική κυβέρνηση που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις βαίνει προς ολοκλήρωση. Εκτιμάται ότι η τηλεδιάσκεψη θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και είναι πιθανόν μέχρι το βράδυ να ανακοινωθεί επίσημα και το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμά της η εφημερίδα New York Times, τα hedge funds, που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία μελετούν ακόμα και το ενδεχόμενο να μηνύσουν την Ελληνική Δημοκρατία, σε περίπτωση που η χώρα τους υποχρεώσει να εγγράψουν ζημιές, ενώ γίνεται λόγος και για την πρόθεσή τους να στείλουν την Ελλάδα σε δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων»...
Υπενθυμίζεται ότι οι λόγοι για να κλείσει άμεσα οι συμφωνία προέρχονται από τη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 30 Ιανουαρίου, να έχει διαμορφωθεί ο πυρήνας της πολιτικής συμφωνίας για τους όρους του νέου προγράμματος και να υπογράφει  ένα προσωρινό Μνημόνιο, για να χρηματοδοτηθεί το PSI και να γίνει επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 
www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου