Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Δεν εννοούν να σοβαρευτούν








Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου

www.ethnos.gr


Ακουγα προχθές το βράδυ τον νεοδημοκράτη Παπαθανασίου να επιτίθεται λάβρος στο ΠΑΣΟΚ, γιατί με τις επιλογές του, λέει, έχει καταστρέψει τη χώρα. Και ήταν ο ίδιος Παπαθανασίου που ως διάδοχος του Αλογοσκούφη το μόνο που έκανε ήταν να συναγωνίζεται σε αδράνεια τον πρωθυπουργό του, να μας διαβεβαιώνει ότι τα πράγματα πάνε καλά και να μας κοροϊδεύει ως προς το ύψος του ελλείμματος. Στο 6% μας έλεγε ότι ήταν, την ώρα που αυτό είχε σκαρφαλώσει τουλάχιστον στο 12%.

Και διάβασα και τον «πράσινο» Χρυσοχοΐδη, που για όλα του φταίει ο Παπανδρέου, να δηλώνει υπερηφάνως (;) ότι δεν είχε διαβάσει, λέει, το Μνημόνιο, επειδή είχε δουλειά. Και τα λέει αυτά θέλοντας να ενισχύσει τη θέση του ως υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και, κατ' επέκταση, υποψήφιος πρωθυπουργός.
Θα μπορούσα να σας αραδιάσω πλήθος ανάλογων περιπτώσεων πολιτικής ανευθυνότητας, αλλά αρκούμαι σε αυτές τις δύο του τελευταίου 48ώρου. Και το συμπέρασμα είναι ότι στην πλειονότητά τους οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου επιμένουν να επιδίδονται σ' ένα διαρκές ρεσιτάλ αποποίησης ευθυνών και υποκρισίας. Οχι άδικα. Προφανώς έτσι έμαθαν, αυτό ξέρουν, έτσι κάνουν.
Αλλά με τέτοια μυαλά δεν πάμε πουθενά. Και δυστυχώς αυτοί που θέλουν να κρατάνε το τιμόνι φαίνεται ότι είναι ανίκανοι να το καταλάβουν. Γιατί το πρόβλημά μας δεν είναι αν φταίνε περισσότερο ή λιγότερο οι γαλάζιοι ή οι πράσινοι, αλλά ότι 38 χρόνια τώρα και οι μεν και οι δε δεν κατάφεραν να στήσουν ένα κράτος της προκοπής και σήμερα πληρώνουμε αναδρομικά και μαζεμένα τα σπασμένα.
Δεν λέω, πολλά ήταν τα στραβά της δεύτερης τετραετίας του Σημίτη, υπόδειγμα προς αποφυγήν η διακυβέρνηση Καραμανλή, καθυστερημένη η αφύπνιση της κυβέρνησης Παπανδρέου και αναποτελεσματική η δράση της, αλλά το κακό έχει βαθύτερες ρίζες και πάει πολύ πιο πίσω. Οι «μεγάλοι» της πολιτικής μας ήταν που μας έβαλαν σε στραβό δρόμο. Επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου ήταν που χάθηκε το μέτρο στον δανεισμό και επί Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν που έπρεπε να μπουν τα θεμέλια για να γίνουμε ευρωπαϊκό κράτος, αλλά δεν ευκαιρούσε να μας μάθει να κολυμπάμε και μας έριξε στα βαθιά χωρίς σωσίβιο.
Από αυτήν τη συνολική ευθύνη πρέπει να ξεκινήσουν για να αρχίσουν να ξαναχτίζουν. Αν είναι, βέβαια, ικανοί για κάτι τέτοιο.
bartzinopoulos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου