Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Καταιγίδα πιστοποιητικών στα ακίνητα

Tου Σεραφειμ Kωνσταντινιδη
Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, επανέρχεται η ρουτίνα. Μια νέα δέσμη επιβαρύνσεων στα ακίνητα. Αυτή τη φορά όμως, υπάρχει μια ανάλαφρη αίσθηση οικολογίας και διαφάνειας που ξέμεινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και οι σαράντα υπουργοί.
Την ερχόμενη Δευτέρα (9 Ιανουαρίου) αρχίζει η εφαρμογή ενός νέου θεσμού, του ενεργειακού πιστοποιητικού. Οι αγοραπωλησίες αλλά και μισθώσεις ακινήτων πάνω από 50 τ.μ. θα γίνονται μόνον με την έκδοση του πιστοποιητικού αυτού που κοστίζει πάνω από 120 ευρώ. Η καλή είδηση είναι ότι θα εργάζονται μηχανικοί για την έκδοση ενός πιστοποιητικού που δεν έχει άλλη χρησιμότητα.

Επίσης έχει εξασφαλιστεί η απασχόληση ηλεκτρολόγων. Η ΔΕΗ απαιτεί πιστοποιητικό ελέγχου ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων για κάθε επανασύνδεση ρεύματος, ακόμα και στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές ζητούν Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, δηλαδή να πληρώσουν χαμηλότερη τιμή επειδή δεν έχουν εισόδημα. Ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές, η ΔΕΗ ζητάει την έκδοση πιστοποιητικού ηλεκτρολόγου, η αμοιβή του οποίου ορίζεται από το αρμόδιο υπουργείο και πρόσφατα αυξήθηκε!
Αλλωστε, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν την ανάληψη στο όνομα του ενοικιαστή της παροχής ρεύματος ώστε να μην πληρώνουν απλήρωτους λογαριασμούς. Στο εξής για να νοικιαστεί ακόμα κι ένα μικρό διαμέρισμα π.χ. 70 τ.μ. και να επανασυνδεθεί το ρεύμα, χρειάζονται ενεργειακό πιστοποιητικό, πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου και η δαπάνη γι’ αυτά ξεπερνά τα 500 ευρώ! Ας μείνουμε όμως αισιόδοξοι, καθώς είμαστε σε εορταστική περίοδο. Το καλό είναι ότι θα έχουν εργασία όχι μόνον κάποιοι μηχανικοί, αλλά και ηλεκτρολόγοι που είναι πολυπληθής ομάδα ψηφοφόρων. Εδώ, οι κατά πολύ λιγότεροι, συντηρητές ασανσέρ πέτυχαν ανάλογα προνόμια με νόμους και Προεδρικά Διατάγματα.
Επίσης, να μην ξεχάσουμε τη ρύθμιση που καθιερώθηκε πρόσφατα και προβλέπει ότι σε κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου πρέπει να προσαρτάται και τοπογραφικό, το κόστος του οποίου μπορεί να ανέρχεται έως και σε χιλιάδες ευρώ. Και οι τοπογράφοι έχουν ψυχή, αλλά ούτε οι πολιτικοί μηχανικοί πρέπει να έχουν παράπονο. Υπάρχει πλέον ο νόμος 3843 που καθιερώνει την ελληνική εφεύρεση που λέγεται «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων»! Πρόκειται για φάκελο που διαμορφώνεται από τους αρμόδιους μηχανικούς, οι οποίοι τηρούν και το ηλεκτρονικό αρχείο, το… βίντεο του κτιρίου και εκδίδουν το πιστοποιητικό πληρότητας(!)
Με απλά λόγια, κύματα ελεγκτών θα ελέγχουν κάθε ακίνητο, εκδίδοντας πιστοποιητικά όλων των ειδών και οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν ό,τι ορίζεται στα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα. Ελπίζω να προβλέπεται και η απασχόληση σκηνοθετών, εικονοληπτών και μοντέρ, για τα βίντεο…
Επίλογος στο εορταστικό αυτό κείμενο με ανέκδοτο: Η κυβέρνηση που καθιέρωσε όλα αυτά τα μέτρα είναι η ίδια που ήθελε άνοιγμα των επαγγελμάτων, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και ανακούφιση των χαμηλών εισοδημάτων.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_03/01/2012_467934

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου