Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Τι αλλάζει στο σύστημα διανομής σχολικών βιβλίων


Στην αλλαγή του συστήματος καταγραφής των αναγκών ανά σχολείο και της διανομής των σχολικών βιβλίων προχωρά το υπουργείο Παιδείας, μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν φέτος. Στόχος του υπουργείου είναι την επόμενη χρονιά τα βιβλία να διανεμηθούν εγκαίρως και απευθείας στα σχολεία.
Όπως δηλώνει στα «Νέα» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Διόφαντος», το οποίο αντικαθιστά τον καταργηθέντα Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, Παύλος Σπυράκης, το σύνολο των βιβλίων θα περιμένουν τους μαθητές στα σχολεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.Σύμφωνα με τον κ. Σπυράκη, το ισχύον σύστημα θα αλλάξει ώστε να μην επαναληφθεί η φετινή κατάσταση και επιπλέον τα βιβλία να κοστίζουν φθηνότερα και να είναι πιο ποιοτικά.
Μεταξύ των καινοτομιών που προωθούνται είναι η ομογενοποίηση των μεγεθών και των σχημάτων των βιβλίων, ενώ εκπονείται και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της παραγωγής και διανομής των βιβλίων των μαθητών με προβλήματα όρασης.
Για τα φετινά βιβλία δεν υπάρχει ακόμα φως αφού κάποια δεν έχουν έρθει καθόλου.


Ενήλικο πάσο στα ΕΠΑΛ
Νομοθετικές αλλαγές προκειμένου να επιτραπεί και στους ανέργους να φοιτούν στα νυχτερινά επαγγελματικά Λύκεια, εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε χθες στη Βουλή η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλη, για την πρόσβαση των μαθητών στα μαζικά μέσα μεταφοράς, η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε πως το υπουργείο εξετάζει και το ενδεχόμενο να θεσπιστεί δωρεάν μετακίνηση με τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες για όσους μαθητές των ΕΠΑΛ έχουν ανέργους γονείς, ενώ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει υπογραφεί η σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με τον ΟΑΣΑ, με την οποία θα ρυθμιστεί το πρόβλημα της έκδοσης μαθητικής ταυτότητας (πάσου) για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που έχουν ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Η υφυπουργός Παιδείας, τέλος, υποσχέθηκε να υπογραφεί σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με τα ΚΤΕΛ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ώστε να καλυφθούν και οι ανάγκες μετακίνησης των φοιτητών και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Από πλευράς της, η Λιάνα Κανέλη επεσήμανε αναπτύσσοντας την ερώτησή της, πως οι ενήλικες μαθητές των ΕΠΑΛ στερούνται πάσου και παρατήρησε πως «το μαθητικό εισιτήριο δεν είναι φιλανθρωπία της Πολιτείας».
Κάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να θεσπιστεί η επί δίωρο τουλάχιστον, δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς το πρωί, «για τους εργαζόμενους ή όσους ψάχνουν για δουλειά». «Με μισθούς 500 ευρώ, η έλλειψη δωρεάν εισιτηρίου ισοδυναμεί με έλλειψη τροφής απ' το στομάχι» παρατήρησε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΚΚΕ.


Πρόταση για 24ωρη απεργία στις 14 Φεβρουαρίου
Πρόταση για 24ωρη απεργία στις 14 Φεβρουαρίου απηύθυνε στους καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η ΟΛΜΕ. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις 4 Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ.
Εκτός από την 24ωρη απεργία, η ΟΛΜΕ προτείνει και μία εβδομάδα (13-17/2) δράσεων και κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αποκλεισμούς δημόσιων κτιρίων.
Στόχος της ΟΛΜΕ είναι να αναδειχθούν τα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των εκπαιδευτικών στην εποχή του μνημονίου.
Τέλος, η Ομοσπονδία ζητεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τις ημέρες συζήτησης στη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου