Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

350.000 φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν φόρο σε μία δόση

Αιτία, οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν λόγω επανελέγχων δικαιολογητικών και η ελλειψη υπαλλήλων που εκκαθαρίζουν τις δηλώσεις.
Του Προκόπη Χατζηνικολάου



Στον «αέρα» βρίσκονται περίπου 400 εκατ. ευρώ εξαιτίας της καθυστέρησης εκκαθάρισης 350.000 φορολογικών δηλώσεων. Οι δηλώσεις αυτές θα ελεγχθούν από τις εφορίες της χώρας και όπως όλα δείχνουν, η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος το 2013 και μάλιστα σε μία δόση.Το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να ελεγχθούν 350.000 και πλέον δηλώσεις (έλεγχος των δικαιολογητικών). Ωστόσο, η έλλειψη υπαλλήλων στις εφορίες, αλλά και το λανθασμένο ηλεκτρονικό μήνυμα καθυστερεί τον έλεγχο και κατ’ επέκταση την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Μια βόλτα στις εφορίες των Αθηνών αρκεί για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Καροτσάκια σούπερ μάρκετ γεμάτα με φορολογικές δηλώσεις και εκατοντάδες φορολογούμενοι να περιμένουν στις ουρές για να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και, δυστυχώς, οι περισσότεροι να φεύγουν άπραγοι και να χρειάζεται να επιστρέψουν με ολοκληρωμένο το φάκελό τους. Κι αυτό διότι στο ηλεκτρονικό μήνυμα, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους 350.000 φορολογουμένους να προσκομίσουν μόνο τα δικαιολογητικά, όπως για παράδειγμα τη βεβαίωση αποδοχών, τις αποδείξεις κ.λπ. Σε κανένα σημείο δεν αναφέρεται ότι πρέπει να προσκομισθούν τα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 (κατά περίπτωση). Αρκετοί από τους φορολογουμένους απέστειλαν ταχυδρομικά μόνο τα δικαιολογητικά τους. Αυτοί, όταν ξεκινήσει ο έλεγχος των στοιβαγμένων δηλώσεων, θα κληθούν από τις εφορίες σε εύλογο χρονικό διάστημα να προσκομίσουν και τις σχετικές δηλώσεις. Το περίεργο είναι ότι οι υπάλληλοι των εφοριών δεν έχουν πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων.
Οσοι παρουσιάσθηκαν στις εφορίες και προσκόμισαν τα δικαιολογητικά αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν με τις δηλώσεις ανά χείρας, περιμένοντας εκ νέου στις ατελείωτες ουρές. Πάντως, στις περισσότερες εφορίες οι υπάλληλοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν τους φορολογουμένους. Τρέχουν από το ένα τμήμα στο άλλο για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν και δυστυχώς, μερικές φορές γίνονται... θηράματα μπροστά στους αγανακτισμένους φορολογουμένους που αναζητούν το δίκιο τους.
Εφοριακός υπάλληλος μεγάλης εφορίας των Αθηνών αναφέρει στην «Κ» ότι μετά το τέλος του ωραρίου τους καταγράφουν τις δηλώσεις που βρίσκονται στα καροτσάκια. Στη συνέχεια ενημερώνουν το ηλεκτρονικό σύστημα. Και αυτό προκειμένου να γνωρίζει η κεντρική υπηρεσία ποιοι φορολογούμενοι δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά. Μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει το άνοιγμα των δηλώσεων για να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά. Οσοι δεν έχουν προσκομίσει τα έντυπα θα καλούνται τηλεφωνικώς ή με ηλεκτρονικό μήνυμα να τα προσκομίσουν. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση κάποιοι θα πάρουν το εκκαθαριστικό σημείωμα τον Νοέμβριο και κάποιοι τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου