Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Φόρος στα ανεντόπιστα χωράφια

Εως και διπλάσιο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία αντιμετώπισε το υπουργείο Οικονομικών το σχεδιασμό του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.
Παλιά έριχναν την πέτρα και καθόριζαν τα σύνορα στο χωράφι. Τώρα η πέτρα αυτή πέφτει στο κεφάλι του ιδιοκτήτη Παλιά έριχναν την πέτρα και καθόριζαν τα σύνορα στο χωράφι. Τώρα η πέτρα αυτή πέφτει στο κεφάλι του ιδιοκτήτη Οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα κενά που ανέδειξε ο νέος νόμος εξαιτίας των λαθών που εντοπίστηκαν στη βάση δεδομένων για την ακίνητη περιουσία, του υπουργείου Οικονομικών και ως εκ τούτου θα πληρώσουν ακριβά τις ελλείψεις και τα λάθη του κρατικού μηχανισμού.
Κατά την προετοιμασία του νέου φόρου, τόσο τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όσο και τα στελέχη που όρισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης να συγκεντρώσουν τα στοιχεία και να σχεδιάσουν το νέο φόρο, αντιλήφθηκαν ότι η βάση δεδομένων του υπουργείου είναι διάτρητη.

Κατά προσέγγιση
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στα επιτελεία των κομμάτων ήταν κατά προσέγγιση, δεν ήταν ενημερωμένα και περιελάμβαναν πολλά λάθη. Αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να γίνει ολοκληρωμένη δουλειά πάνω σε πραγματικά στοιχεία. Από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα ο φόρος προετοιμάζεται σύμφωνα με εκτιμήσεις για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, καθώς η έλλειψη περιουσιολογίου και κυρίως κτηματολογίου, δεν επιτρέπει στο επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών να ετοιμάσει σενάρια επί πραγματικών δεδομένων.
Οι φορολογούμενοι είναι δεδομένο πλέον ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα κενά που ανέδειξε ο νέος νόμος και ως εκ τούτου θα πληρώσουν ακριβά τις ελλείψεις και τα λάθη που εντοπίστηκαν στη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών.
Εστω και αν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν κληθεί να λύσουν το γρίφο των μεγάλων κενών που έχει αφήσει η ελλιπής κτηματογράφηση της χώρας, τα σχέδια του νέου φόρου που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι εκατομμύρια φορολογουμένων θα αναγκαστούν να πληρώσουν διπλό και τριπλό φόρο εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία αντιμετώπισε όλη τη διαδικασία η κυβέρνηση.
Ηδη το υπουργείο γνωρίζει ότι το 20%-25% των αγροτεμαχίων παραμένουν ανεντόπιστα από τους ιδιοκτήτες τους. Δηλαδή, χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων δεν ξέρουν πού βρίσκονται, ποια είναι η πραγματική τους αξία και το συνολικό τους εμβαδόν. Για παράδειγμα, μόνο στην περιοχή του Μαραθώνα και του Γραμματικού κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης εμφανίστηκαν τουλάχιστον 3.000 ανεντόπιστα αγροτεμάχια.
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες αγροτεμάχια έχουν δηλωθεί κατά προσέγγιση και οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν τον νέο φόρο για αγροτεμάχια που δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται και κυρίως δεν τους αποφέρουν κανένα έσοδο. Το γεγονός αυτό έχει στείλει στους συμβολαιογράφους χιλιάδες ιδιοκτήτες που ζητούν να κάνουν τροποποίηση συμβολαίου διαγράφοντας τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια, δηλώνοντας ότι εκ παραδρομής έχουν βρεθεί στην ιδιοκτησία τους.
Τα καταπατημένα
Διπλό φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες των καταπατημένων αγροτεμαχίων, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αγγίζουν το 15% του συνόλου των αγροτεμαχίων. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει εκκαθαριστικό με το νέο φόρο και στους καταπατητές που τα δήλωσαν για να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις περί δικαιώματος χρησικτησίας, αλλά και στους νόμιμους ιδιοκτήτες οι οποίοι όμως δεν μπορούν να έχουν κανένα όφελος από την ιδιοκτησία τους που έχει καταπατηθεί.
Με πολλές ταχύτητες θα κληθούν να πληρώσουν το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Η φορολογία των ιδιοκτητών που έχουν ενταχθεί σε ένα από τους τρεις νόμους (Σουφλιά, Μπιρμπίλη, Παπακωνσταντίνου) νομιμοποίησης αυθαιρέτων, διαφοροποιείται βάσει του νόμου στον οποίο έχουν υπαχθεί.
Υπόλογοι για τα αυθαίρετα
Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών που έως το τέλος του 2012 δεν είχαν τακτοποιήσει τα αυθαίρετα κτίσματα. Οι ιδιοκτήτες αυτοί υποχρεώνονται να δηλώσουν στο Ε9 την πραγματική κατάσταση του ακινήτου και να φορολογηθούν βάσει αυτής. Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος, όταν θα διασυνδεθούν η πολεοδομία με την εφορία, να βρεθούν υπόλογοι στην πρώτη, αντιμετωπίζοντας ακόμα και πρόστιμα.
Χάος επικρατεί και στα στοιχεία για το ακριβές εμβαδόν των οικοπέδων. Στο 90% των αγροτεμαχίων δεν υπάρχει ταύτιση του συμβολαίου, με τα στοιχεία του κτηματολογίου αλλά και με αυτά που εμφανίζουν τα τοπογραφικά διαγράμματα. Η εφορία θα αντλήσει τα στοιχεία για το νέο ενιαίο φόρο από το Ε9 που έχουν υποβάλει οι φορολογούμενοι -συνήθως βάσει των στοιχείων που αναγράφονται στα συμβόλαιά τους- αλλά έτσι οι περισσότεροι θα βρεθούν εκτεθειμένοι στο μέλλον.
Αυτό θα συμβεί, γιατί στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θελήσει να μεταβιβάσει το αγροτεμάχια, θα πρέπει να προσκομίσει εξαρτημένο τοπογραφικό. Η εφορία τότε θα διασταυρώσει τα στοιχεία με το Ε9 και στις περιπτώσεις που το αγροτεμάχιο αποδειχθεί από το εξαρτημένο τοπογραφικό μεγαλύτερο σε σχέση με τα στοιχεία του Ε9, θα του επιβληθεί αναδρομικά φόρος για τη διαφορά. Στην αντίθετη περίπτωση βέβαια που το αγροτεμάχιο βρεθεί μικρότερο σε σχέση με το Ε9, το Δημόσιο δεν είναι υπόχρεο να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη τη διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου