Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Υποχρεωτικές αποσπάσεις με άλλοθι τα κενά

Το 2013 θα καταγραφεί στην ιστορία της ελληνικής Εκπαίδευσης ως η πρώτη χρονιά, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν έγινε κανένας διορισμός εκπαιδευτικών.
Φωτογραφία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ- Δάσκαλοι διαμαρτύρονται μπροστά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής  
 Φωτογραφία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ- Δάσκαλοι διαμαρτύρονται μπροστά στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής
Την ίδια χρονιά, μετράμε επίσης για πρώτη φορά:
* Αποσπάσεις εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο, κυρίως για λόγους υγείας, πολύ λίγες προσλήψεις αναπληρωτών, αναγκαστικές μετακινήσεις ακόμη άγνωστου αριθμού και λειτουργική κατάργηση των οργανικών θέσεων στα ολοήμερα σχολεία.
Είναι η πρώτη φορά επίσης που αναμένεται να γίνουν:

* Υποχρεωτικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών είτε με οργανική θέση είτε σε διάθεση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σχετική εγκύκλιος έφθασε αιφνιδιαστικά προχθές από το υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και ζητεί να έχουν ολοκληρωθεί αυτές μέχρι τις 16 του μήνα.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η σχολική χρονιά ξεκινάει με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς. Ετσι, τα κενά στα Δημοτικά σχολεία όλης της χώρας ανέρχονται φέτος σε πάνω από 5.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ. Σε δυο σχολεία, στα Ψαρά και στην Αμοργό, αγιασμός δεν έγινε την περασμένη Τετάρτη γιατί δεν υπήρχε ούτε ένας δάσκαλος.
Διαψεύσθηκε ο υπουργός
Η εντολή του υπουργείου Παιδείας προς τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης για υποχρεωτικές αποσπάσεις είναι προφανές ότι έγινε για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε διδακτικό προσωπικό, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας περί του αντιθέτου. «Φέτος ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρχουν στη μία περιοχή κενά και στη διπλανή πλεονάσματα», δήλωσε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή ο κ. Αρβανιτόπουλος.
Η ύπαρξη των κενών σε δασκάλους επιβεβαιώνεται επίσης περίτρανα από το γεγονός ότι απέσυρε από τα ολοήμερα τους δασκάλους, για να τους βάλει στην πρωινή βάρδια, και απέμειναν στα ολοήμερα μόνο οι καθηγητές ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα την ανατροπή στη λειτουργία τους αφού δεν τηρείται το διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 4 η ώρα το μεσημέρι.
Ετσι, φτάσαμε στο σημείο η νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε φέτος να μετράει 16.000 λιγότερους καθηγητές σε Γυμνάσια και Λύκεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία των σχολείων. Ανάμεσα στους αποχωρήσαντες συγκαταλέγονται οι 2.500 που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, οι 3.500 που συνταξιοδοτήθηκαν και οι 5.000 που μετατάχθηκαν στα Δημοτικά στο πλαίσιο της κινητικότητας. Υπολογίζονται επιπλέον 5.000 αναπληρωτές, οι οποίοι εργάστηκαν πέρυσι αλλά φέτος δεν θα προσληφθούν λόγω έλλειψης κονδυλίων.
Το μέτρο της διαθεσιμότητας το οποίο επέβαλε αιφνιδιαστικά το υπουργείο Παιδείας στις 22 Ιουλίου, σε 2.500 εκπαιδευτικούς της Τεχνικής Εκπαίδευσης, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ολοκληρώθηκε έτσι η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος των απολύσεων, οι οποίες δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ.
2.000 αναπληρωτές
Με βάση τους μνημονιακούς σχεδιασμούς για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, περίπου σε 10.000 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν οι εκπαιδευτικοί που θα οδηγηθούν, με διαφόρους τρόπους, στην έξοδο μέχρι το 2015.
Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών σηματοδοτήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, γεγονός που οδήγησε εκτός σχολείου από φέτος 11.000 αναπληρωτές οι οποίοι προσλαμβάνονταν για την κάλυψη των κενών. Οι αναπληρωτές είναι τα πρώτα θύματα που έπεσαν στο βωμό των «εκπτώσεων», στις οποίες έχει περιέλθει όλη η Εκπαίδευση.
Φέτος, το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην πρόσληψη 2.000 αναπληρωτών, ενώ μέχρι και πέρυσι προσλαμβάνονταν πάνω από 10.000 αναπληρωτές το χρόνο. Η απουσία των αναπληρωτών έφερε και την ανατροπή στη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, αφού εάν υπήρχαν αναπληρωτές δεν θα αφαιρούσε το υπουργείο Παιδείας δασκάλους από τα ολοήμερα για να καλύψει τα κενά στην πρωινή βάρδια.
Και σαν να μην έφτανε όλος αυτός ο διωγμός τον οποίο υπέστησαν οι εκπαιδευτικοί, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά που ήδη σιγόκαιγε.
* Μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος, κατέθεσε στη Βουλή το πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, ανοίγοντας νέο κύκλο αντιδράσεων σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
* Μέσα στον Αύγουστο, επίσης, προσπάθησε να ανοίξει δεύτερο γύρο διαθεσιμότητας για ακόμη 1.000 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων, καταργώντας κι άλλες ειδικότητες από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ. Ευτυχώς, την τελευταία στιγμή, η όλη διαδικασία πάγωσε.
Πηγαινέλα εγκυκλίων
* Πριν από λίγες μέρες επέφερε ακόμη ένα πλήγμα στους καθηγητές ξένων γλωσσών. Επιχείρησε να αφαιρέσει το μάθημα της Ιστορίας από μάθημα δεύτερης ανάθεσης στους καθηγητές ξένων γλωσσών, πράγμα που θα δημιουργούσε πολύ περισσότερους πλεονάζοντες (αφού οι καθηγητές αυτοί δεν θα κάλυπταν το υποχρεωτικό ωράριο) με ό,τι αυτό σημαίνει για την εργασιακή τους ασφάλεια. Η σχετική εγκύκλιος αποσύρθηκε ωστόσο, λίγα 24ώρα αργότερα, γεγονός που συνέπεσε χρονικά με την ανακοίνωση της απεργίας διαρκείας των καθηγητών.
Απομένει τώρα να δούμε εάν το υπουργείο Παιδείας θα πάρει πίσω την εγκύκλιο με τις υποχρεωτικές αποσπάσεις με οργανική θέση, που έχει σχεδιαστεί να γίνουν την επομένη εβδομάδα (που ξεκινούν οι απεργίες). Το εμπιστευτικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προς τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης, που ζητεί να γίνουν υποχρεωτικές αποσπάσεις ακόμη κι αν κάποιος έχει οργανική θέση, εντός περιφέρειας, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί αυτός ο σχεδιασμός που θα διαλύσει το σύνολο πλέον του εκπαιδευτικού κόσμου.
Προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα για τους πλεονάζοντες διοικητικούς
Προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 16 του μήνα έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος στις διοικήσεις των ΑΕΙ για να στείλουν τις απαντήσεις σχετικά με τον αριθμό του διοικητικού προσωπικού που πλεονάζει. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο κυβερνητικό συμβούλιο Δημόσιας Διοίκησης που είχε συνεδριάσει λίγο νωρίτερα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο υπουργός Παιδείας, όπως είπε, θα προχωρήσει σε δεύτερο πλάνο διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, το οποίο θα καταθέσει προς έγκριση στην κυβέρνηση. Από την πλευρά της η Ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων χαρακτήρισε άκαρπη την εξέλιξη αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου