Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Με ευχή για ασφαλή και πλούσια κυνήγια


 
Τη Δευτέρα ξεκινάει η κυνηγετική περίοδος, με χιλιάδες κυνηγούς να έχουν τα όπλα παρά πόδα
Την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου «μετρούν» χιλιάδες κυνηγοί στο νομό Ιωαννίνων. Το κυνήγι ξεκινά τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, μετά την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Ευχή όλων είναι η κυνηγετική περίοδος να μην «στιγματιστεί» από ατυχήματα και οι φίλοι του κυνηγιού να απολαύσουν τις εξορμήσεις στην φύση χωρίς να αντιμετωπίσουν και χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα.

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων Βαγγέλης Λύτρας υπογράμμισε ότι οι κυνηγοί θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερο σεβασμό τόσο στους κανόνες που προβλέπει και η ρυθμιστική απόφαση όσο και στους ανθρώπους της υπαίθρου. Παράλληλα ευχήθηκε να μη συμβούν δυσάρεστα απρόοπτα και όλοι να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας.
Μάλιστα, συνέστησε στους κυνηγούς, προς αποφυγή ατυχημάτων, να φορούν πάντοτε το διακριτικό φωσφορίζον γιλέκο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, όπως προβλέπει η ρυθμιστική απόφαση.
Παράλληλα κάλεσε τα μέλη του Συλλόγου να μην κυνηγούν με άτομα που δεν διαθέτουν την απαραίτητη κυνηγετική άδεια, ενώ σημείωσε ότι σε περίπτωση ατυχήματα, να ειδοποιούν αμέσων τον κυνηγετικό Σύλλογο και την ασφαλιστική τους εταιρία. Να σημειωθεί πως η απουσία του ειδικού γιλέκου, αποτελεί λόγω άρνησης ασφαλιστικής κάλυψης από τις εταιρίες.
«Πάμε για χόμπι και όχι για πόλεμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η φετινή κανονιστική απόφαση δε έχει σημαντικές διαφορές με αυτή της προηγούμενης κυνηγετικής περιόδου, ούτε σε επίπεδο θηραμάτων, ούτε σε επίπεδο κόστους των αδειών κυνηγιού.
Σε ότι αφορά το πρώτο, η μόνη διαφορά είναι πως αυξήθηκε ο αριθμός των επιτρεπόμενων θηραμάτων ορεινής πέρδικας από δύο σε τέσσερις.
Τέλος, σε ότι αφορά το κόστος των αδειών, οι κυνηγοί καλούνται να καταβάλλουν 99 ευρώ για την τοπική άδεια, 119 ευρώ για την περιφερειακή άδεια και 149 ευρώ για την πανελλαδική. Τα γραφεία του Συλλόγου είναι κάθε πρωί ανοιχτά, ενώ Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, λειτουργούν και απόγευμα.
Ο κ. Λύτρας αναφέρθηκε και στο νέο εγχείρημα του Κυνηγετικού Συλλόγου που είναι η λειτουργία του ορεινού καταφυγίου της Ολύτσικας. «Πρόκειται για έναν κατ’ εξοχήν κυνηγότοπο και γι’ αυτό ο σύλλογος αποφάσισε να μετέχει στη δημοπρασία για την εκμίσθωσή του. Θα προσπαθήσουμε να το λειτουργήσουμε και να το οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου