Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Αντιδρά στο παζάρι του Δήμου Ζίτσας ο εμπορικός κόσμος των Ιωαννίνων


Τρίτη, 21 Αύγουστος 2012

Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση αποζημίωσης προειδοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων σε περίπτωση που η εμποροπανήγυρη του Δήμου Ζίτσας διαρκέσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που επιτρέπει και προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας να προχωρήσει στην υλοποίηση της εμποροπανήγυρης στην «Πράσινη Γωνιά», μεταξύ Βουνοπλαγιάς και Ελεούσας, προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου της πόλης, που έχει ταχθεί ανέκαθεν και διαχρονικά κατά του θεσμού της εμποροπανήγυρης.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Νταλαμάγκας τόνισε ότι στην περίπτωση του Δήμου Ζίτσας η αντίδραση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και πιο έντονη με δεδομένη την δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος, σε σχέση με τις παλαιότερες εποχές όπου πραγματοποιούνταν αντίστοιχες εκδηλώσεις.
«Ο Εμπορικός Σύλλογος ακόμη κι όταν οι εποχές ήταν καλύτερες είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης στην πόλη των Ιωαννίνων. Η αντίδραση θα είναι ακόμη πιο έντονη τώρα, γιατί η εμποροπανήγυρη στο Δήμο Ζίτσας θα έχει επιπτώσεις και στους εμπόρους της πόλης, αλλά και στους εμπόρους του Δήμου Ζίτσας που εμπορεύονται στα Γιάννινα. Εμείς έχουμε χρέος να ελέγξουμε εάν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες και σε περίπτωση που αυτό δεν γίνεται θα καλέσουμε για έλεγχο τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη διενέργεια μιας θρησκευτικής εμποροπανήγυρης απαιτούνται τρεις ημέρες. Εάν το χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερο, τότε θα κινηθούμε δικαστικά και θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις», σημείωσε ο κ. Νταλαμάγκας για να προσθέσει πως πρόκειται για έναν αναχρονιστικό θεσμό, η επαναφορά του οποίου δεν προσφέρει τίποτε στον εμπορικό κόσμο.
«Είναι ένας θεσμός στον οποίο βασιλεύει η παρανομία και το εμπόριο χωρίς παραστατικά. Καλούμε το ΣΔΟΕ να κάνει τους απαιτούμενους ελέγχους και είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδειχθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών μας», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει τέλος την πρόταση που συζητήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για τη διενέργεια εμποροπανήγυρης στο Πέραμα ή παλαιότερα για μια αντίστοιχη εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του ΕΑΝΚΙ ο κ. Νταλαμάγκας σημείωσε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος και τα μέλη του μπορούν να συζητήσουν την προοπτική μίας έκθεσης προϊόντων, στην οποία δεν θα γίνονται πωλήσεις λιανικής.

Ξεκίνησε η προετοιμασία
Με την προϋπόθεση πως τα έσοδα για τον Δήμου Ζίτσας θα αγγίξουν τις 80.000 ευρώ γίνονται οι προετοιμασίες για την διοργάνωση της εμποροπανήγυρης στην Βουνοπλαγιά, στην θέση Πράσινη Γωνιά. Ήδη τα παραπήγματα έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται ώστε η εμποροπανήγυρη να πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 8 Σεπτεμβρίου.
Αυτό που απομένει είναι η έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και να υπάρξει ενδιαφέρον από την πλευρά των εμπόρων, σε βαθμό που η διοργάνωση να αποφέρει στον δήμο τα αναμενόμενα έσοδα, διαφορετικά υπάρχει και η περίπτωση ακύρωσής του.
Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Δ. Ρογκότης η απόφαση ελήφθη σχεδόν ομόφωνα, με την διαφωνία μόνο της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου