Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ψήφισμα της ΠΕΔ Ηπείρου για την τραγική κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση

Η Γενική συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Αυγούστου, στα Γιάννενα, για να διαμορφώσει τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Ηπείρου ενόψει του εκτάκτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά των Δήμων, μετά από αναλυτική ενημέρωση και διεξοδική συζήτηση, διαπιστώνει κατ΄αρχήν τα παρακάτω:
•    Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το τμήμα της διοικητικής δομής της χώρας μας που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και την κοινωνία, βιώνει μαζί με τους πολίτες την πρωτοφανή οικονομική κρίση στην πατρίδα μας και, μέχρι σήμερα, έχει συνεισφέρει τα μέγιστα για την αναγκαία δημοσιονομική της εξυγίανση. (Μείωση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 60% την τελευταία τριετία.)
•    Στην κρίσιμη αυτή περίοδο, που δοκιμάζονται οι αντοχές και η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, οι Δήμοι καλούνται να σηκώσουν το βάρος της κοινωνικής πολιτικής και, με το εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών που έχουν αναπτύξει, να στηρίξουν όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.
•    Για να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στην αποστολή της, το κράτος μας οφείλει να την ενισχύσει με πόρους και αρμοδιότητες, όπως όλες οι προηγμένες κοινωνίες κάνουν σε περιόδους κρίσης, γιατί έτσι ενισχύουν αποφασιστικά τις τοπικές κοινωνίες και προστατεύουν αποτελεσματικότερα τους πολίτες που έχουν ανάγκη.
•    Με τις νέες περικοπές των τακτικών πόρων της Αυτοδιοίκησης που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση (πρόσθετη μείωση 29%), οι δήμοι δεν μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε καν τις ανελαστικές τους δαπάνες (μισθοδοσία. λειτουργικά) και οι  κοινωνικές δομές, όπως: οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί,   τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κέντρα αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών και αστέγων, τα κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία και φαρμακεία κ.α. απειλούνται και κινδυνεύουν να κλείσουν.
Μετά από τις παραπάνω διαπιστώσεις, η Γενική Συνέλευση της         ΠΕΔ Ηπείρου
      αποφασίζει και προτείνει στο έκτακτο συνέδριο τα εξής:

•    Οι τελευταίες επιλογές της Κυβέρνησης και η οικονομική ασφυξία που επιβάλλεται στους Δήμους, οδηγούν στην αναγκαιότητα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, για την προάσπιση της Αυτοδιοίκησης, της αξιοπρέπειας των λειτουργών της, της κοινωνίας, της ίδιας της Δημοκρατίας.
•    Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, που η κοινωνία και οι πολίτες  έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη για στήριξη, ο αγώνας για την επιβίωση των Δήμων και των κοινωνικών δομών πρέπει να γίνει με όλες τις υπηρεσίες προς τους πολίτες ΑΝΟΙΧΤΕΣ.
•    Επειδή οι Κυβερνητικές επιλογές είναι αυτές που οδηγούν με βεβαιότητα στη συρρίκνωση της αυτοδιοίκησης και τους δήμους σε λουκέτο, την ημέρα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, Πέμπτη 30 Αυγούστου, τα γραφεία των Δημάρχων, των Αντιδημάρχων και όλων των αιρετών να παραμείνουν κλειστά.
•    Καλούμε την ΚΕΔΕ και όλες τις Περιφερειακές ενώσεις της χώρας :

- Να αναδείξουν με κάθε πρόσφορο μέσο (συνεντεύξεις, άρθρα, δελτία τύπου) τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Δήμοι  στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης.
- Να ενημερώσουν αναλυτικά και με όλα τα διαθέσιμα μέσα την κοινωνία, το Κοινοβούλιο και όλους τους Βουλευτές, το Ευρωκοινοβούλιο και τους ευρωβουλευτές, την ΕΕ, τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς αυτοδιοίκησης, για τις αρνητικές εξελίξεις στην αυτοδιοίκηση της χώρας.
- Να επεξεργαστούν, άμεσα, διεξοδικά και τεκμηριωμένα, τα κρίσιμα για το μέλλον της αυτοδιοίκησης, θεσμικά και οικονομικά αιτήματα προς την Κυβέρνηση,  όπως:
•    Κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και της οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης.
•    Ανάληψη, μέχρι τότε, με εξασφάλιση των σχετικών πιστώσεων, της ευθύνης μισθοδοσίας του προσωπικού των Δήμων, από την ενιαία αρχή πληρωμών του κράτους.
•    Διασφάλιση για τα επόμενα τρία κρίσιμα χρόνια των πόρων που είναι απαραίτητοι για την οικονομική επιβίωση των Δήμων. (Το ποσό των 2.7 δις για το έτος 2012 είναι το ελάχιστο αποδεκτό)
-Να ζητήσουν από τη Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της χώρας καθαρές απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα θέματα, με αιχμή τα οικονομικά.
- Να προετοιμάσουν νέο έκτακτο συνέδριο, αμέσως μετά τις Κυβερνητικές επαφές και όχι αργότερα από το τέλος του Σεπτεμβρίου 2012, όπου θα εκτιμηθούν οι Κυβερνητικές δεσμεύσεις και σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων θα κατατεθούν οι παραιτήσεις όλων των Δημάρχων και όλων των Δημοτικών συμβούλων, για την προάσπιση της αυτοδιοίκησης, της αξιοπρέπειας των αιρετών και της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
 Από το www.epirusonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου