Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Όλες οι εκδηλώσεις για την Πανσέληνο


Από: www.epirusonline

Παρασκευή, 31 Αύγουστος 2012

Σε πάνω από 120 Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους όλης της Ελλάδας οι επισκέπτες θα υποδεχθούν τη μεγάλη Πανσέληνο με πλήθος μουσικών και άλλων εκδηλώσεων.
Φέτος είναι η δεύτερη πανσέληνος μέσα στον ίδιο μήνα, η επονομαζόμενη και «μπλε» γιατί παίρνει ένα ανάλογο χρώμα.
Πολλές και ενδιαφέρουσες είναι οι εκδηλώσεις στα Γιάννενα και την την Ήπειρο. Μπορεί κανείς όμως να μην τις παρακολουθήσει αλλά απλώς να περιηγηθεί στους χώρους που θα ανοιχτοί για το κοινό
Παρουσιάζουμε έναν πλήρη οδηγό των εκδηλώσεων σήμερα, ενώ κάποιες οργανώνονται αύριο.



Στο Ιτς Καλέ
Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και η 8η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων γιορτάζουν την 2η\ Πανσέληνο του Αυγούστου. Στο Ιτς Καλέ, κάτω από το «μπλε φεγγάρι» θα εμφανιστούν σήμερα, στα 9 μ.μ. οι Anema e Core: Ηλιάννα Αντωνίου, τραγούδι- Βικτωρία Κυριακίδη, φλάουτο - Σάκης Νεγρίν, κιθάρα/ενορχηστρώσεις - Θεόδωρος Λυκουρόπουλος, βιολί -, Όσβαλντ Αμιράλης, κοντραμπάσο.
Είσοδος ελεύθερη.

Στην Αρχαία Δωδώνη
Σήμερα στον Αρχαιολογικό Χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Δωδώνης το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζει το Μανδραγόρα του Νικολό Μακιαβέλι. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Δωδώνης. Είσοδος ελεύθερη.

Στο Μ. Γαρδίκι
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αυγουστιάτικη Πανσέληνος», η ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Ζίτσας διοργανώνουν εκδήλωση με έντεχνη μουσική στον αρχαιολογικό χώρο αρχαίας Πασσαρώνας, στο λόφο Καστρί Μεγάλου Γαρδικίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κάτω από το φως της δεύτερης πανσελήνου του Αυγούστου, σήμερα στις 8 το βράδυ, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διασκευές τραγουδιών για δύο κλασικές κιθάρες και δύο γυναικείες φωνές, καθώς και κιθαριστικά κομμάτια. Με αφετηρία το ηχόχρωμα της κλασικής κιθάρας θα παρουσιαστούν έργα των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Λοίζου, Θ. Μικρούτσικου και άλλων γνωστών συνθετών. Ερμηνεύουν οι Γιώργος Νάκης (κιθάρα), Μιχάλης Αναστασίου (κιθάρα), Σταυρούλα Νάκη (κιθάρα, τραγούδι), Σωτηρία Αθανασοπούλου (τραγούδι).

Στην Κοπάνη
Ο Δήμος Δωδώνης, το Τοπικό Συμβούλιο της Κοπάνης και η Φιλοπρόοδος Κίνηση Κοπάνης σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών και την ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού «Στο φως του φεγγαριού, Αρχαιολογικοί χώροι με Πανσέληνο 2012» και διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του αρχαιολογικού έργου 2008-2010 στα Ελληνικά Κοπάνης με τίτλο «Τα πολύ παλιά χρόνια στα Ελληνικά».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 1η Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει στις 19.00 μ.μ. ξενάγηση στην Αρχαιολογική θέση Ελληνικών Κοπάνης και στις 20.15 μ.μ. ομιλίες στην κεντρική πλατεία Κοπάνης.
Οι ομιλίες θα εστιάσουν στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας πεδίου στο σημαντικό αυτό νεκροταφείο των ελληνιστικών χρόνων πάνω στην ΝΝΑ κλιτύ του αρχαίου Τόμαρου (Ολύτσικα) . Θα μιλήσουν οι:
Χρήστος Κλείτσας, αρχαιολόγος της ΙΒ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με θέμα :Ο Τόπος και η ιστορία του,
Η Δρ Ελένη Κοτζαμποπούλου, αρχαιολόγος, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Ηπειρωτικών Σπουδών, με θέμα: Το ερευνητικό πρόγραμμα και οι ανασκαφές, και η Αγγελική Πανάτση, αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Ηπειρωτικών Σπουδών, με θέμα:  Τα ταφικά μνημεία και τα ευρήματα.

Στον Ζηρό
Το φεγγάρι κάνει βόλτα και πάνω απ΄ τη λίμνη Ζηρού σήμερα στις 8, κι ο Δημήτρης Υφαντής, μέλος του συγκροτήματος «Τρίφωνο» μας υποδέχεται σε μια μουσική παράσταση κατόπιν πρωτοβουλίας του συλλόγου «Περί βιβλίου» και με τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Ζηρού, στην πρώην Παιδόπολη Ζηρού, δίπλα στη λίμνη.
Ο Δημήτρης Υφαντής, μάζεψε τους φίλους του και ετοίμασαν ένα πρόγραμμα, όπου τον πρώτο λόγο έχει η μουσική, ιδιαίτερα η παραδοσιακή, αφού αυτή τον εκφράζει.
Ο ίδιος στη φωνή αλλά και στο ούτι, το μαντολίνο, το τσουμπούς, την τσουκομαντούρα και το καβάλ, ο Σωκράτης Καραβίδας στο πιάνο και υπεύθυνος ορχήστρας, ο Νίκος Τάσσης στο κλαρίνο, ο Κώστας Καραπάνος στο βιολί και ο Μιχάλης Σκόρδος στα κρουστά (μεταξύ των οποίων ντέφι, ρεκ, νταούλι , στάμνα).
Ο Δημήτρης Υφαντής μπερδεύει μοναδικά τα τραγούδια του, αλλά και τραγούδια που ο ίδιος αγαπάει άλλων ερμηνευτών και δημιουργών όπως ο Μίκης Θεοδωράκης κι ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Τραγούδια διασκευασμένα ή μη, περισσότερο ή λιγότερο γνωστά, τραγούδια και μουσικές από την Ανατολή μέχρι την Ήπειρο κι από την Κρήτη ως τη Θράκη.
Στο α’ μέρος στις 8, θα γίνει παρουσίαση του Ηπειρώτικου Δημοτικού τραγουδιού.
Χορευτικά από τους Συλλόγους της περιοχής. Στο β’ μέρος στις 10 θα γίνει η συναυλία με τον Δημήτρη Υφαντή και το συγκρότημά του.
Μπορεί όμως κανείς να επισκεφτεί το χώρο κι από τις 6 το απόγευμα ώστε να έχει μία περιήγηση- ξενάγηση στο χώρο, έκθεση φωτογραφίας, προβολή βίντεο με ιστορικό περιεχόμενο.
Είσοδος ελεύθερη.


Η Μόνικα
Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Στο φως του φεγγαριού, Αρχαιολογικοί χώροι με Πανσέληνο» και σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας διοργανώνει συναυλία με τη γνωστή τραγουδίστρια της αγγλόφωνης ελληνικής μουσικής σκηνής, Μόνικα.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, την σήμερα στις 8.30 το βράδυ. Η τιμή του εισιτηρίου στην προπώληση είναι 12 ευρώ, ενώ στο χώρο της συναυλίας 15 ευρώ.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, τη ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών  & Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας και τη Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας.
Τη συναυλία ανοίγει το συγκρότημα "ΟΝ".


Στο Μουσείο Άρτας
Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας- Άρτας συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εορτασμό της αυγουστιάτικης Πανσελήνου με τίτλο «Στο φως του φεγγαριού, Αρχαιολογικοί χώροι με Πανσέληνο» και διοργανώνει μουσική παράσταση με το συγκρότημα Chromatic Sequence.
Η μουσική παράσταση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου στις 20:30.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Σήμερα θα παραμείνουν ανοικτές για το κοινό οι αίθουσες της Μόνιμης Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, από τις 21:00 έως τις 24:00.


Στην Ηγουμενίτσα
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, θα γίνει σήμερα, μουσική εκδήλωση με συναυλία εγχόρδων και τη συμμετοχή του Ωδείου Ντάλα, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Θεσπρωτίας. Ο χώρος μόνιμης έκθεσης θα ανοικτός για το κοινό (20:00-24:00).
Ο Αρχαιολογικός χώρος Πύργου Ραγίου θα είναι επίσης ανοικτός το βράδυ (20:00-24:00).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου