Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Μετά το πακέτο αρχίζουν τα δύσκολα

Του ΕΡΡΙΚΟΥ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Το πακέτο δείχνει να κλεί­νει. Και κάποιες διευκολύν­σεις, με πρώτη την επιμή­κυνση, φαίνεται ότι θα μας τις παραχωρήσουν οι εταίροι και δανειστές μας. Αρα, αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες ανατροπές, μπορούμε κάλλιστα να θεωρούμε ότι από τις αρχές ή τα μέσα Νοεμβρίου θα ξεκινήσουμε την τελική προσπάθεια για την έξοδό μας από την κρίση. Τότε είναι που θ' αρχίσουν τα πραγματικά δύσκολα.
Εκείνο που έχει αποδειχθεί στα δυόμισι χρόνια της δανειακής μας εμπειρίας είναι ότι ένα μεγάλο μέρος, ίσως το μεγαλύτερο, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οφείλεται στην επιπολαιότητα την οποία επιδείξαμε ως προς την τήρηση των δεσμεύσεών μας. Σίγουρα τα προγράμματα δεν ήταν όσο προσεγμένα έπρεπε, αλλά οι επιδόσεις μας ήταν κάκιστες.
Οποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στο πρώτο μνημόνιο και να κάνει τον απολογισμό του: τι προέ­βλεπε και τι εφαρμόστηκε. Τα παρα­δείγματα είναι και πολλά και αποκα­λυπτικά. Ψηφίσαμε περικοπές στις ΔΕΚΟ που ακόμη δεν τις εφαρμόσαμε. Ολοι συμφωνούσαμε για τις διαστάσεις της φοροδιαφυγής αλλά δεν κάναμε τίποτα για να την περιορίσουμε. Διαπιστώναμε ότι έχουμε χιλιάδες άχρηστες υπηρεσίες και οργανισμούς που, όμως, εξακολουθούν και λειτουργούν. Και ο κατάλογος δεν έχει τέρμα.
Ουσιαστικά τα μοναδικά μέτρα που εφαρμόστηκαν όπως ακριβώς είχαν προβλεφθεί στις κατά καιρούς συμφωνίες μας με την τρόικα ήταν οι περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και τα διάφορα φορολογικά και άλλα χαράτσια.
Γι' αυτό και οι αλλεπάλληλες αποτυχίες των προγραμμάτων και η ανάγκη να λαμβάνονται κάθε τόσο πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των εύκολων στόχων.
Αρα το ζητούμενο από τον Νοέμβριο και μετά θα είναι αν και κατά πόσο η εφαρμογή της νέας συμφωνίας θα είναι αυτή που πρέπει έτσι ώστε ν' αποδώσει. Κι αυτονόητο είναι ότι η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου προϋποθέτει ορισμένα δεδομένα που θα τον καταστήσουν εφικτό. Με κυριότερο τα πρόσωπα που θα διαχειριστούν τους κρίσιμους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και ιδιαίτερα εκείνους που συνδέονται με την εφαρμογή του πακέτου των 11,7 δισ.
Αυτό είναι το νέο πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστούν οι τρεις αρχηγοί: να συγκροτήσουν την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση με συμμετοχή και των τριών κομμάτων και ?γιατί όχι;? και των ίδιων.
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου