Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Δράσεις πρόληψης και προαγωγής υγείας στα σχολεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Tη δημιουργία δράσεων πρόληψης και προαγωγής υγείας στα σχολεία καθώς και την ανάπτυξη Δικτύου Κοινωνικής φροντίδας σε θέματα υγείας για τους μαθητές, προβλέπει συμφωνία του υπουργείου Παιδείας με το Διαδημοτικό Δίκτυο , τους άξονες της οποίας παρουσίασαν
σήμερα στους εκπαιδευτικούς συντάκτες ο υφυπουργός Θ. Παπαθεοδώρου με τον με τον Πρόεδρο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου κ. Γ. Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου.
Οι άξονες αφορούν:
• Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, μετά από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, και δημιουργία καρτέλας του μαθητή με παροχή δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων (καρδιολογικές, οδοντιατρικές, σκολίωσης, κώφωσης, κ.α.).
• Πρόληψη υγείας η οποία θα επιτυγχάνεται μετά την έγκαιρη εκπαίδευση του μαθητή και του εκπαιδευτικού στις Πρώτες Βοήθειες.
• Έντυπη ενημέρωση των μαθητών με χρήσιμες πληροφορίες .
Ο κ. Θ. Π. Παπαθεοδώρου επισήμανε ότι η περίοδος κρίσης που διανύει η Χώρα μας έχει επηρεάσει τη λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας και των ίδιων των μαθητών. Για το λόγο αυτό, ξεκινά η συγκεκριμένη συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο και τους Ιατρικούς Συλλόγους προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με γιατρούς του Δικτύου και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με συνεργασία με τις περιφερειακές διευθύνσεις του υπουργείου θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα με τρεις άξονες, από το οποίο θα προκύψουν τα πρώτα επιλέξιμα σχολεία, που θα ενταχθούν σε πιλοτικό πρόγραμμα, για την ολοκλήρωση των δράσεων.
Ο κ. Πατούλης τόνισε με τη σειρά του τη σπουδαιότητα μιας τέτοιας συνεργασίας για την πρόληψη Υγείας των παιδιών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη στην περίοδο αυτή. Επισήμανε ότι το διαδημοτικό δίκτυο διαθέτει δομές Υγείας σε 160 Καλλικρατικούς Δήμους οι οποίες-μέσα από κοινωνικά Ιατρεία και πάντα υπό την επίβλεψη και στήριξη του Υπουργείου Παιδείας- θα επιδιώξουν όχι να θεραπεύσουν αλλά να κρατήσουν υγιείς τους πολίτες και ειδικά τους μαθητές.
Στο πλαίσιο του προγράμματος το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας αναλαμβάνει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει-με το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας)- τους μαθητές και τους δασκάλους, σε επιλεγμένα Δημοτικά Σχολεία κατά την περίοδο 2012-2013, σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της Υγείας, όπως: ζητήματα οπτικής και ακουστικής οξύτητας, στοματικής υγιεινής, κύφωσης-σκολίωσης, καρδιολογικού ελέγχου, παιδικής παχυσαρκίας, μαθησιακών διαταραχών, αλλά και βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών.
Ο κ. Παπαθεοδώρου τόνισε ότι σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι να συμβάλλει σε δράσεις υποστήριξης Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσα στα Σχολεία. Μετέφερε επίσης, και την υποστήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από τον Υπουργό κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, ενώ ο κ. Πατούλης εξέφρασε τις ευχαριστίες του, τόσο προς τον Υπουργό όσο και τον Υφυπουργό κ. Παπαθεοδώρου για την άψογη συνεργασία τους για την υλοποίηση του προγράμματος.
Η πιλοτική εφαρμογή των δράσεων αυτών αναμένεται να αρχίσει τον επόμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου