Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Κυριακές στο Πανί

Τίτλος Κύκλου: Φανταστικές Ιστορίες
Πολιτιστικός Πολυχώρος Παλιά Σφαγεία
Είσοδος ελεύθερη
 
Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, 8:30 μ.μ.
«Ο Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσους» (The Imaginarium of Doctor Parnassus), Terry Gilliam, Ηνωμένο Βασίλειο – Καναδάς – Γαλλία, 2009, 123 λεπτά
«Ένα μπουλούκι ηθοποιών από μια άλλη εποχή» όπως λέει και ο ίδιος ο Gilliam, φτάνει στο Λονδίνο με μια άμαξα η οποία ξεδιπλώνεται σε μια θεατρική σκηνή σε μικρά βρώμικα σοκάκια της πόλης. Ο θίασος, τον οποίο καθοδηγεί ο γέροντας δόκτωρ Parnassus, προσκαλεί τον κόσμο σε ένα ταξίδι πραγματοποίησης των φαντασιώσεών του μέσα από έναν καθρέφτη, την πύλη για τον κόσμο αυτό που όλα μπορούν να συμβούν, τον οποίο συνδημιουργεί το μυαλό του ίδιου του δόκτορα αντλώντας υλικό από τις επιθυμίες του ίδιου του συμμετέχοντα. Ο κόσμος αυτός δεν είναι όμως τίποτε άλλο από ένα αέναο στοίχημα του Parnassus με τον διάβολο, καθώς οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν διλήμματα είτε να υποκύψουν στη λαγνεία και την ευκολία της πραγματοποίησης των άμεσων φαντασιώσεών τους είτε να αλλάξουν και να τις υπερβούν, πράγμα που ζητά ο Parnassus «σώζοντας» έτσι την ψυχή τους από τον διάβολο. Οι κανόνες αυτοί του παιχνιδιού μάλλον θα αλλάξουν απρόσμενα με την είσοδο του «πραγματικού» Tony στον θίασο, ο οποίος έχει ένα αμφίσημο σκοτεινό παρελθόν.
Ο Terry Gilliam παραμένει ένας ώριμος παραμυθάς που δημιουργεί ένα χαώδες σύμπαν, αφού του αρέσει η πολυπλοκότητα, και το οποίο όπως κάθε παραμύθι διαθέτει αλληγορικά στοιχεία: ‘Έτσι ο ίδιος ο Parnassus, alter ego του σκηνοθέτη, αντιμέτωπος με την αμφιβολία, την ελευθερία και την αμφισημία της ύπαρξης, την αρνείται και την υπερβαίνει δημιουργώντας έναν φαντασιακό κόσμο στον οποίο ζει για πάντα και συμβιβάζει το άγχος της ζωής δημιουργώντας απλοϊκές διλημματικές επιλογές.
Στη μέση των γυρισμάτων πέθανε ο Heath Ledger (Tony), έχοντας γυρίσει ήδη τις σκηνές εκτός του imaginarium. Τον Tony του imaginarium ερμήνευσαν οι J. Depp, J. Law, και C. Farrell. Αυτή είναι η 2η μεγάλη απρόσμενη συνθήκη που παρουσιάστηκε στον Gilliam, μετά τα προβλήματα υγείας του ηθοποιού του Jean Rochefort κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “The Man Who Killed Don Quixote”, που οδήγησαν στη διακοπή τους το 2001».
Παναγιώτης Κράββαρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου