Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Δάσκαλοι και μαθητές

Αυτονόητο είναι πως δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αντίρρηση στην απόφαση των εκπαιδευτικών να καταφύγουν σε απεργιακή κινητοποίηση προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προγραμματισμένες μειώσεις των αποδοχών τους.
Δυστυχώς, στη σημερινή Ελλάδα έχουν πάψει να είναι αυτονόητα μόνο τα όσα προβλέπει ή επιβάλλει το Σύνταγμα. Αυτήν την πραγματικότητα οφείλουμε όλοι να την αξιολογούμε και να τη συνεκτιμούμε σε σχέση με τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας όταν αυτές αφορούν τα παιδιά και το μέλλον τους.
Αυτονόητο είναι ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά κάτω από εξαιρετικά δύσκολες οικονομικά συνθήκες, που μοιραία επηρεάζουν αρνητικά όλες τις παραμέτρους της εκπαιδευτικής λειτουργίας. Και εξίσου αυτονόητο είναι ότι το κύριο βάρος αυτής της προβληματικής κατάστασης θα κληθούν να το σηκώσουν οι εκπαιδευτικοί, που θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτούς προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Θα είναι λιγότεροι από πέρυσι, μια και δεν υπάρχει δυνατότητα για προσλήψεις που θα κάλυπταν τα νέα κενά που προστέθηκαν λόγω συνταξιοδοτήσεων στα υπάρχοντα. Μοιραία θα χρειαστεί να εργαστούν περισσότερο για να καλύψουν τις ελλείψεις. Και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο θα κληθούν να διδάξουν σημαντικά αυξημένο αριθμό μαθητών, εξαιτίας της στροφής προς τη δημόσια εκπαίδευση για οικονομικούς λόγους ενός τμήματος του μαθητικού δυναμικού των ιδιωτικών σχολείων.
Οφείλουν, όμως, να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα το κάνουν. Διότι μπορεί να έχουν τις όποιες πικρίες για τα μισθολογικά, αλλά δεν ξεχνούν την τεράστια κοινωνική ευθύνη που επέλεξαν να έχουν προετοιμάζοντας τα παιδιά για έναν κόσμο που προδιαγράφεται ολοένα και απαιτητικότερος.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22786&subid=2&pubid=63710514

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου