Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

«Η Επίσκεψη της Μπάντας»

Κυριακές στο Πανί

Τίτλος Κύκλου: Μια διαφορετική κουλτούρα
Πολιτιστικός Πολυχώρος Παλιά Σφαγεία
Είσοδος ελεύθερη
 
Κυριακή 21 Οκτωβρίου, 8:30 μ.μ.
«Η Επίσκεψη της Μπάντας» (Bikur Ha-Tizmoret), Eran Kolirin,
Ισραήλ - ΗΠΑ - Γαλλία, 2007, 87 λεπτά

Η μπάντα της αστυνομίας της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου φτάνει σε μια μικρή πόλη στο Ισραήλ, προσκεκλημένη από το τοπικό πολιτιστικό Αραβικό κέντρο, για να κάνει μια συναυλία. Το λεωφορείο από το αεροδρόμιο όμως τους έφερε σε λάθος μέρος, καθώς η πόλη του προορισμού τους ηχεί παρόμοια με αυτή που βρίσκονται. Έτσι, έχουν κολλήσει στη μέση του πουθενά, εκεί που, όπως λέει η Dina, ιδιοκτήτρια του τοπικού «καφενείου» στο οποίο συχνάζουν άεργοι της περιοχής, δεν υπάρχει ούτε Αραβικός, ούτε Ισραηλινός πολιτισμός, αλλά ούτε κανενός είδους πολιτισμού. Ο επικεφαλής της μπάντας θα θελήσει να τους αναγκάσει να πάνε με τα πόδια στον προορισμό τους αλλά οι υπόλοιποι αντιδρούν, και έτσι θα πρέπει να διανυκτερεύσουν σ’ αυτή την πόλη χωρίς ξενοδοχεία, φιλοξενούμενοι στα σπίτια των ιστορικών εχθρών τους, περιμένοντας το λεωφορείο το επόμενο πρωί.
Χωρίς ιδιαίτερα συναρπαστική πλοκή, αλλά και χωρίς διδακτισμό και πολιτικά ορθά συμπεράσματα για «αδελφική» συνάντηση και συνεννόηση των δύο λαών, η ταινία δείχνει το πώς τα προσωπικά (και κοινωνικά) προβλήματα και το πώς κανείς ζει την καθημερινότητα είναι πιο σημαντικό από τις πολιτικές και πολιτιστικές διαφορές. Το χάσμα δεν θα γεφυρωθεί απαραίτητα, αλλά τα δύο μέρη θα μοιραστούν τη σιωπή και την απελπισία της καθημερινότητας, και θα δεχτούν ο ένας τον άλλο με την μελαγχολία των υπαρξιακών βαρών που κουβαλούν.
Μια ταινία που άρεσε πολύ διεθνώς και απέσπασε πολλές διακρίσεις, όπως το βραβείο FIPRESCI για «Ένα κάποιο βλέμμα» στον σκηνοθέτη Eran Kolirin στο φεστιβάλ Καννών το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου