Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Κυριακές στο Πανί

Τίτλος Κύκλου: Φανταστικές Ιστορίες
Πολιτιστικός Πολυχώρος Παλιά Σφαγεία
Είσοδος ελεύθερη
 
Κυριακή 7 Οκτωβρίου, 8:30 μ.μ.
«Ντελικατέσεν» (Delicatessen), Jian - Pierre Jeunet - Marc Caro,
Γαλλία, 1991, 99 λεπτά
Σε μια απροσδιόριστη εποχή όπου το φαγητό έχει εκλείψει και όσο έχει μείνει χρησιμοποιείται στις συναλλαγές ως χρήμα, μια gourmet λιχουδιά για τους περίεργους ενοίκους μιας πολυκατοικίας δεν μπορεί παρά να είναι λίγο κρέας από το χασάπικο του ισογείου. Ο χασάπης, γνωρίζοντας τις ανάγκες των γειτόνων του, βάζει τακτικά μια αγγελία για έναν άνθρωπο που θα συντηρεί το κτίριο μένοντας εκεί, ο οποίος σύντομα καταλήγει πετσοκομμένος στα ράφια του χασάπικου να πωλείται σαν κρέας.
Όταν ένας πρώην κλόουν, ο Louison, ανταποκριθεί στην αγγελία, θα ερωτευτεί την κόρη του χασάπη, και, μαθαίνοντας για τα σχέδια του πατέρα της, θα παλέψει για τη ζωή του και τον έρωτά του.
Ο Jeunet και ο Caro ανακαλύπτουν την κρυμμένη αισθητική στη μικροαστική μιζέρια, σκοτεινιά και μνησικακία, την οποία και ξεδιπλώνουν σε ένα αυτοτελές σύμπαν με αυστηρή γεωμετρία και έντονα, κορεσμένα χρώματα. Υπάρχει μια λατρεία για την υλική λεπτομέρεια, για τα αντικείμενα, τους χώρους, τις επιφάνειες, που τα αυτονομεί, αλλά και τα φέρνει πιο κοντά στο φακό, έτσι ώστε γίνονται προεκτάσεις των χαρακτήρων που κινούνται ανάμεσά τους.
Οι Jeunet και Caro, χτίζοντας μεθοδικά το εικαστικό τους σύμπαν σε διαφημιστικά, βιντεοκλίπ και animation, με τον πρώτο να χειρίζεται συνήθως το κομμάτι της αμιγούς σκηνοθεσίας και των ηθοποιών και το δεύτερο το κομμάτι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, το παρουσιάζουν σε πλήρη ισχύ στην πρώτη τους μεγάλου μήκους το Delicatessen, με τη συνεργασία του συγγραφέα κόμικ Gilles Adrien και του θρυλικού διευθυντή φωτογραφίας Darius Khondji.
Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας οδήγησε στην υλοποίηση του μεγάλου project των δύο 4 χρόνια μετά, της Πόλης των Χαμένων Παιδιών (La Cite des Enfants Perdus, 1995).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου