Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Κυριακές στο Πανί: «Τι Απέγινε η Ελί»

 
Τίτλος Κύκλου: Μια διαφορετική κουλτούρα
Πολιτιστικός Πολυχώρος Παλιά Σφαγεία
Είσοδος ελεύθερη
 
Κυριακή 14 Οκτωβρίου, 8:30 μ.μ.
«Τι Απέγινε η Ελί» (Darbareye Elly), Asghar Farhadi, Ιράν, 2009, 119 λεπτά
Μια παρέα ζευγαριών από την Τεχεράνη παίρνει μαζί της στο ταξίδι στα βόρεια του Ιράν στην Κασπία θάλασσα την Elly, τη νεαρή δασκάλα του παιδιού της «ψυχής της παρέας» Sepideh. Καθώς φτάνουν στη παραθαλάσσια βίλα που θα μείνουν για το επόμενο τριήμερο, φανερώνονται οι προθέσεις της Sepideh να «προξενέψει» την ντροπαλή Elly στον πρόσφατα χωρισμένο φίλο της παρέας Ahmad από τη Γερμανία. Την αμηχανία και τον αθώο χαβαλέ της πρώτης μέρας διαδέχεται ένα περιστατικό κατά το οποίο ένα από τα παιδιά των ζευγαριών κινδυνεύει με πνιγμό, σε ένα σημείο που κοντά του βρίσκεται μόνο η Elly, η οποία εξαφανίζεται. Το παιδί σώζεται από τους άντρες της παρέας και η κοινή λογική λέει ότι η γυναίκα πνίγηκε προσπαθώντας και αυτή να το σώσει, πριν οι υπόλοιποι φτάσουν εκεί. Συγκλονισμένοι όλοι θέλουν να ενημερώσουν την αστυνομία και την οικογένειά της και τότε η Sepideh αποκαλύπτει ότι η Elly ήταν αρραβωνιασμένη και ότι κρυφά από τον αρραβωνιαστικό της, από τον οποίο ήθελε να χωρίσει χρόνια τώρα, βρισκόταν σε αυτή την εκδρομή. Η παρέα αρχίζει να αμφιβάλλει για τον λόγο της εξαφάνισης, θεωρώντας ότι η Elly μπορεί και να έφυγε κρυφά από ντροπή ή οτιδήποτε άλλο. Ξαφνικά, το ενδεχόμενο απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής υποβαθμίζεται μπροστά στην «τόλμη» και την απερισκεψία της Elly να έρθει σε αυτό το ταξίδι, και ο πόνος και η λύπη δίνουν θέση σε μια γιγάντια ενοχή, καθώς όλοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τη συμπεριφορά της Elly σε ένα σύστημα που απαγορεύει τη γυναικεία ελευθερία.
Αλληγορικά και λεπτά ο σκηνοθέτης αποκαλύπτει τη βαθιά εδραιωμένη ιρανική νοοτροπία που παραμονεύει για να κατακρίνει οποιαδήποτε κίνηση γυναικείας ανεξαρτησίας φτάνοντας στα όρια του παραλόγου.
Παίρνοντας την Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ Βερολίνου το 2009 γι’ αυτήν την ταινία, ο Asghar Farhadi είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ιρανικού σινεμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου