Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ο Αρβανιτόπουλος προσφεύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη



Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης 
Στη δικαιοσύνη προσφεύγει εκ νέου το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Παιδείας, μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων να προχωρήσουν σε νέες κυλιόμενες 48ωρες απεργίες.

Σε δήλωσή του ο Κων. Αρβανιτόπουλος το βράδυ της Δευτέρας έκανε λόγο για«απαράδεκτη απόφασή» των διοικητικών υπαλλήλων που «παραβιάζουν το Νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη».

Επίσης ασκεί δριμεία κριτική στη Σύγκλητο του πανεπιστημίου Αθηνών και τον πρύτανη Θ.Πελεγρίνη για την άρνησή τους να εφαρμόσουν το νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, τους οποίους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια».

Σύμφωνα με τον Κων. Αρβανιτόπουλο «το Υπουργείο Παιδείας προσφεύγει, αύριο, εκ νέου στη Δικαιοσύνη, για να εφαρμοστεί ο Νόμος και καλεί τους Καθηγητές και τους Φοιτητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους.

Αυτοί που θέλουν, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, να μετατρέψουν τα δυο Ιδρύματα που παραμένουν κλειστά σε πεδίο μάχης, θα μας βρουν μαζί με την κοινωνία απέναντι.

Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει στον Ελληνικό Λαό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών του και τις θυσίες των οικογενειών τους.»

Παραιτήθηκε η σύγκλητος - Ζητάει συνάντηση με τον Σαμαρά, άρνηση από τον πρωθυπουργό

Στη διάθεση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκονται οι παραιτήσεις των μελών τη συγκλήτου του Ιδρύματος. Το διοικητικό όργανο του Πανεπιστημίου το μεσημέρι της Δευτέρας ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο της αναστολής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τη συνεδρίαση της συγκλήτου ο Θ. Πελεγρίνης δήλωσε ότι: «Η σύγκλητος και το Πανεπιστήμιο στο σύνολό του θέλουν να ξεκινήσει άμεσα το διδακτικό έργο υπό ομαλές συνθήκες». Χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για αστυνομική επέμβαση στα Πανεπιστήμια ενώ κατήγγειλε την δημοσιοποίηση των πινάκων του ΑΣΕΠ υποστηρίζοντας ότι βρίθουν λαθών.

«Είναι ευθύνη του υπουργείου να λειτουργήσει ομαλά το Ιδρυμα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα επιβεβαίωσε δημοσιογραφικές πληροφορίες που τον έφεραν να έχει καταθέσει αγωγή κατά του συμβουλίου του Ιδρύματος υποστηρίζοντας ότι με την πρόσφατη ανακοίνωσή του, το συμβούλιο συκοφάντησε τον πρύτανη με αιτιάσεις ανυπόστατες.

Αγωγή Πελεγρίνη κατά του Συμβουλίου Ιδρύματος

«Όχι» από το Μαξίμου

Την άρνησή του πρωθυπουργού να συνδιαλλαγεί με τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών μετέφεραν κυβερνητικές πηγές. Όπως υποστηρίζουν «ο διάλογος έχει ολοκληρωθεί» δείχνοντας την έντονη ενόχληση του Αντώνη Σαμαρά για την παρατεταμένη κρίση στην οποία έχει οδηγηθεί το αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας με συνυπαιτιότητα και των πρυτανικών αρχών αλλά και των διοικητικών υπαλλήλων.

Με νέες 48ωρες απεργίες απαντούν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ.

Στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισαν διήμερη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, νέα γενική συνέλευση την ίδια ημέρα και την πραγματοποίηση νέας 48ωρης απεργίας την Πέμπτη και Παρασκευή. Στην ίδια απόφαση προσανατολίζονται και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΜΠ.

Πελεγρίνης: Θέλουμε να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο, αλλά υπό τις τις παρούσες συνθήκες δεν γίνεται

Ο πρύτανης του ιδρύματος, Θ. Πελεγρίνης στην εισήγηση του προς το σώμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου επανέλαβε τη διάθεση του να λειτουργήσει από αύριο πανεπιστήμιο, αλλά όπως υποστήριξε αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της άτεγκτης στάσης που τηρεί το υπουργείο Παιδείας.
Μάλιστα, προχώρησε και σε σοβαρή καταγγελία για λάθη στους πίνακες της απογραφής των υπαλλήλων του πανεπιστημίου, χαρακτηρίζοντάς τους ως «καρικατούρα».

Κ. Αρβανιτόπουλος: Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δεν χρωστούν σε τίποτα

Νέα έκκληση στους διοικητικούς υπαλλήλους απευθύνει, σε συνέντευξή του, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος επισημαίνει: «Να κατανοήσουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα απορροφηθούν σε άλλα ιδρύματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χρωστάνε σε τίποτα οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να υφίστανται αυτόν τον αποκλεισμό από τον ναό της δημοκρατίας και της γνώσης που είναι τα πανεπιστήμια».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημειώνει ότι «αυτό θα πρέπει να σταματήσει, γιατί και αυτοί με τη στάση τους απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο» και προσθέτει: «Αντιλαμβάνεσθε ότι υπάρχουν οικογένειες, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να κρατούν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις, όταν δεν γίνονται μαθήματα, υπάρχουν μετεγγραφές που είναι στον αέρα, υπάρχουν μαθήματα που είναι στον αέρα και κινδυνεύει να χαθεί το εξάμηνο. Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς και δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικεί το όποιο δίκιο του καταπατώντας τα δικαιώματα των άλλων».

Απαντώντας στην έκκληση για διάλογο, που απηύθυνε χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης, ο υπουργός Παιδείας σημειώνει: «Διάλογος έχει γίνει. Δυστυχώς, πρέπει όλοι να καταλάβουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο η χώρα πορεύεται. Από τον Αύγουστο, όταν στείλαμε στα πανεπιστήμια και εκκλήθησαν εδώ οι πρυτάνεις, τους εξηγήσαμε το επείγον της υπόθεσης...Συνεπώς, εδώ μη χρησιμοποιούμε το θέμα του διαλόγου ως πρόσχημα για να αναβάλουμε, όπως πάντοτε, τα πράγματα, εδώ τα περιθώρια χρόνου ήταν και παραμένουν ασφυκτικά και πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια. Όλοι οι Έλληνες έχουμε ματώσει. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να γίνει είναι για τον οποιονδήποτε λόγο να μη μένουν κλειστά τα ιδρύματα».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο Κ. Αρβανιτόπουλος έστειλε, μέσω του realfm 97,8, τελεσίγραφο για το άνοιγμα των δυο ιδρυμάτων, λέγοντας ότι για όποιον παρεμποδίσει την είσοδο διδασκόντων και φοιτητών στις εγκαταστάσεις θα εφαρμοστεί ο νομός.

Θέατρο παραλόγου στα ΑΕΙ

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις παραιτήσεις μελών της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου