Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Σε διάλογο καλεί Πρυτάνεις και διοικητικούς υπαλλήλους ο Αρβανιτόπουλος

Παράνομες κρίθηκαν οι απεργίες που εξήγγειλαν οι διοικητικοί σε Καποδιστριακό και ΕΜΠ.
Του Απόστολου Λακασά


Ανοίξτε τα πανεπιστήμια και ελάτε να κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα! Αυτό είναι το περιεχόμενο της πρόσκλησης που απηύθυνε χθες ο υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος στις πρυτανικές αρχές και στους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαθεσιμότητας. Την ίδια στιγμή, στα δικαστήρια συναντιούνται σχεδόν καθημερινά το υπουργείο Παιδείας και οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ για το θέμα της απεργίας τους που κλείνει σήμερα 11 εβδομάδες, με αποτέλεσμα να μη γίνονται μαθήματα και να υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου.«Καλώ σε διάλογο τις πρυτανικές αρχές των οκτώ ιδρυμάτων που προσφέρουν στη διαθεσιμότητα, προκειμένου η Πολιτεία και το υπουργείο να τους συνδράμουν στη διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν. Καλώ επίσης σε διάλογο τους διοικητικούς υπαλλήλους των ιδρυμάτων που συμμετείχαν στη διαθεσιμότητα, για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες διαϊδρυματικής κινητικότητας και της επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του Δημοσίου. Ο διάλογος προϋποθέτει ανοικτά πανεπιστήμια, που είναι καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε ο υπουργός. «Είναι πολύ σημαντικό που ο υπουργός δέχεται να μας συναντήσει έπειτα από δύο μήνες συνεχών προσκλήσεών μας σε διάλογο. Περιμένουμε να δούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαλόγου», δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων Ι. Μυλόπουλος. Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, η συνάντηση ορίστηκε για σήμερα 1 μ.μ.
Η πρόσκληση έγινε αφού χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, μετά την απογραφή τους, τη μοριοδότηση από το ΑΣΕΠ και την απόφαση του τριμελούς ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου. Τελικά, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 1.160 υπάλληλοι, αφού 189 πληρούν κοινωνικά κριτήρια και εξαιρέθηκαν (ο αρχικός αριθμός ήταν 1.349).
Από την πλευρά της η ΠΟΣΔΕΠ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει για να γίνει διάλογος με αυστηρό χρονοδιάγραμμα 8 ημερών, αλλά με προϋπόθεση «να μην εφαρμοστεί καμία από τις άστοχες ενέργειες του υπουργείου (ΚΥΑ, κατάλογοι ΑΣΕΠ, αργία μη απογραφέντων κ.λπ.). Ταυτόχρονα, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ ζητούν από τον υπ. Παιδείας να ενημερώσει τη Βουλή για την κατάσταση στα ΑΕΙ.
Ως προς τις εξελίξεις στη δικαστική διελκυστίνδα, χθες το δικαστήριο έκρινε παράνομες τις απεργίες που εξήγγειλαν τα σωματεία διοικητικών υπαλλήλων στα δύο ΑΕΙ αλλά και η ομοσπονδία τους, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί συνέχιση των κινητοποιήσεων υπό την αιγίδα πλέον όχι των συλλόγων αλλά της ομοσπονδίας. Στον χώρο των δικαστηρίων, χθες το μεσημέρι κατά την εκδίκαση των αιτήσεων είχαν συγκεντρωθεί διοικητικοί υπάλληλοι και φοιτητές και ο χώρος είχε αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία στα δύο ρεύματα της οδού Ευελπίδων. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα φοιτητών επιχείρησε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και έπεσαν λίγα δακρυγόνα. Μικροεπεισόδια υπήρξαν και στο πρωινό συλλαλητήριο, στο οποίο μετείχαν και εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, η οποία κατήγγειλε «την επιμονή του υπ. Παιδείας να σταματήσει με κάθε τρόπο τον απεργιακό αγώνα των διοικητικών».
Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνελεύσεις των συλλόγων των διοικητικών του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Σήμερα, επίσης, έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ. Τέλος, χθες ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης διέψευσε με ανακοίνωσή του ότι «οι διοικητικοί υπάλληλοι αμείβονται κατά το διάστημα της απεργίας τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου