Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

70 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Εβραίων των Ιωαννίνων - Πτυχές της ιστορίας των Ιωαννίνων κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Αρχική

Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 και ώρα 6:00 μ.μ., το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά, παρουσιάζουν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», εκδήλωση με τίτλο «Πτυχές τις ιστορίας των Ιωαννίνων κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Ομιλητές της εκδήλωσης είναι ο κύριος Αλέκος Ράπτης, Ιστοριογράφος, με θέμα «Η καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας από τους Ναζί στις 25 Μαρτίου 1944» και η κυρία Ελένη Κουρμαντζή, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Ιωάννινα: μια πολυπολιτισμική κοινωνία». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή των ταινιών «Φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ και «Εν παρουσία των γειτόνων μου» του Γιώργου Γεδεών.

«Φιλιά εις τα παιδιά»:
«Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που
σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε ‘‘κρυμμένα
παιδιά’’ που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους.
Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα.
Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών.
Εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.
Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι
σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα – ένα
παιδικό ημερολόγιο, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας
ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.
Η ταινία θα διαρκέσει 115 λεπτά.
 «Ενώπιον  των γειτόνων μου»:
«Με το ντοκιμαντέρ  «Εν παρουσία των γειτόνων μου» ο ελληνοκαναδικής καταγωγής παραγωγός και σκηνοθέτης George Gedeon, ολοκληρώνοντας μια προσωπική προσπάθεια διάρκειας άνω των δέκα ετών, παρουσιάζει τα όσα έζησε ο Ελληνικός Εβραϊσμός την περίοδο του Ολοκαυτώματος συνδέοντας παράλληλα την ιστορική αυτή αναδρομή με τις συνθήκες της κοινωνίας μας όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί σήμερα. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε, το 2011, στο Nahum Goldmann Museum of the Jewish Diaspora στο Τελ Αβίβ και στο Channel 2 της τηλεόρασης του Ισραήλ. Πρόσφατα προβλήθηκε επίσης και στο πλαίσιο του Toronto Jewish Film Festival».
Η ταινία θα διαρκέσει 46 λεπτά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου