Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Δήμος Αβδελιώδης, Το δέντρο που πληγώναμε



ΑρχικήΔήμος Αβδελιώδης, Το δέντρο που πληγώναμε

 
Την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 και ώρα 8.30 μ.μ το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» την πολυβραβευμένη ταινία του Δήμου Αβδελιώδη «Το δέντρο που πληγώναμε». Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Δήμος Αβδελιώδης θα συνομιλήσει με τα κοινό μετά το τέλος της προβολής.
«Το δέντρο που πληγώναμε» μας ταξιδεύει στο καλοκαίρι του 1960, σ' ένα γραφικό χωριό της Χίου, τις τελευταίες μέρες του σχολικού έτους. Η φιλία δυο αγοριών της Δ’ τάξης του Δημοτικού κλονίζεται. Το σχολείο κλείνει και τα δυο παιδιά περνούν ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού χωριστά. Ο ένας βοηθάει τη μητέρα του στα μαστιχόδεντρα, τα δέντρα που πληγώνονται και δακρύζουν την αστραφτερή τους μαστίχα. Ο άλλος, ακολουθεί τον δικό του, μοναχικό δρόμο και προσπαθεί να ξεφύγει από τη δική του αυταρχική μάνα, που συνηθίζει να τον κυνηγά με τον πλάστη στα σοκάκια του χωριού. Μια τυχαία συνάντησή τους κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας καταδίωξης γίνεται αφορμή να επανασυνδεθούν και να περάσουν μαζί το υπόλοιπο καλοκαίρι.
Με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, η ταινία είναι μια από τις πλέον ποιητικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Έχει τιμηθεί με το 1ο Βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1987 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταινιών Νεότητας, ενώ την ίδια χρονιά, αποτέλεσε την επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ Κανών, στην Εβδομάδα της Κριτικής. Τέλος έχει βραβευτεί με τον Χρυσό και Αργυρό Ελέφαντα καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Νέου Δελχί.
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης, Φωτογραφία: Φίλιππος Κουτσάφτης, Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Εταιρία Παραγωγής: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Διάρκεια Ταινίας: 75 λεπτά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου