Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Πόλεμος με φόντο τις σχολικές εκδρομές

Τουριστικά λεωφορεία εναντίον πράσινων λεωφορείων: Ένας πόλεμος που πια από υπόγειος γίνεται επίσημος και φανερός. Η Γενική Ομοσπονδία Τουριστικών Λεωφορείων Ελλάδας δεν έκρυψε χτες από τα Γιάννενα την πρόθεσή της να παλέψει για ό,τι θεωρεί ότι δικαιούται εκ του νόμου, με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων συγκεκριμένα να ονοματίζεται ως ο μεγάλος εχθρός.

Στην εποχή της κρίσης, με την «πίτα» της αγοράς να έχει μικρύνει, κανείς, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, δεν είναι διατεθειμένος να δείξει ανοχή και ελαστικότητα ή να εγκαταλείψει τη μάχη.
Σημείο τριβής στις σχέσεις των επαγγελματιών με τα τουριστικά λεωφορεία και του υπεραστικού ΚΤΕΛ είναι οι σχολικές εκδρομές. Ο πρόεδρος της πανελλαδικής ομοσπονδίας Κώστας Μπαλασκώνης που βρέθηκε χτες στα Γιάννενα, εμφανίστηκε αρκετά σκληρός και αποφασισμένος να τα βάλει «με τον άρχοντα της Ηπείρου», όπως τον αποκάλεσε, τον πρόεδρο του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρη Γκίκα. Για τα τουριστικά γραφεία, ο κ. Γκίκας είναι «κόκκινο πανί», καθώς τον κατηγορούν ότι «κλέβει δουλειά». Στο «παιχνίδι» μπαίνει και το έργο της μεταφοράς επιβατών στις διεθνείς λεωφορειακές γραμμές μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Τα τουριστικά λεωφορεία δεν έχουν καμία συμμετοχή στη δραστηριότητα αυτή, ωστόσο ο κ. Μπαλασκώνης εκτιμά προφανώς ότι τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα, στην Κακαβιά, απεικονίζουν τον τρόπο με τον οποίο το υπεραστικό ΚΤΕΛ και ο κ. Γκίκας κινούνται. Μετά από κινητοποίηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ, έγιναν έλεγχοι στα διασυνοριακά λεωφορεία για το αν τηρείται η νομοθεσία σχετικά με το δρομολόγιο, την τιμή του εισιτηρίου κ.λπ.. Η όλη διαδικασία δε, οδήγησε σε μια απίστευτη, πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών. Ο κ. Μπαλασκώνης στηλίτευσε καταρχήν το γεγονός ότι «ο κ. Γκίκας ήταν παρών στα γεγονότα της Κακαβιάς». «Και όταν γινόντουσαν οι ανακρίσεις, ήταν εκεί» τόνισε. Λέγοντας «ανακρίσεις», εννοούσε τους αστυνομικούς ελέγχους που έγιναν. Όπως είπε, οι έλεγχοι δεν γίνονταν μέσα στο λεωφορείο όπως θα έπρεπε, αλλά εκτός. Το σημαντικό που είπε, ήταν ότι «ο κ. Γκίκας και η παρέα του έλεγαν στους επιβάτες του διασυνοριακού λεωφορείου, να μεταβούν σε λεωφορεία (σ.σ. του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων) που υπήρχαν στην Κακαβιά». Σημειωτέον ότι το έργο της μεταφοράς των επιβατών από την Αλβανία εκτελούν τόσο αλβανικές όσο και ελληνικές επιχειρήσεις.
Αυτό που «καίει» τους επαγγελματίες των τουριστικών λεωφορείων είναι πάντως οι σχολικές εκδρομές και οι οργανωμένες γραμμές. Το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων διαθέτει γραφείο τουρισμού, έχοντας την απαραίτητη άδεια για να κάνει εκδρομές. Ο κ. Μπαλασκώνης κατήγγειλε όμως ότι «τον κ. Γκίκα όποτε τον βολεύει βάζει τα τουριστικά λεωφορεία του σε τακτική λεωφορειακή γραμμή και άλλοτε σε γραμμή κεκλεισμένων των θυρών». Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Περιφέρειας Ηπείρου Σταύρος Μανώλης, ο οποίος κατηγόρησε το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων ότι «θέλει να κλείσει τα γραφεία μας» όπως και ότι δίνει στα σχολεία και σε άλλους φορείς τιμές κάτω του κόστους. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μανώλης ανέφερε ότι τα όσα καταγγέλλει, δεν συμβαίνουν μόνο τον τελευταίο καιρό αλλά χρόνια. «Φταίμε κι εμείς οι ίδιοι που δείξαμε ανοχή και έφτασαν τα πράγματα εδώ που έφτασαν» τόνισε, προσθέτοντας ότι «τώρα ξεκινάμε τον αγώνα». Στην περιοχή υπάρχει και άλλος σύλλογος ταξιδιωτικών γραφείων και λεωφορείων, εκπρόσωποι των οποίων δεν εμφανίστηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του κ. Μπαλασκώνη.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου