Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Τι λέει ο Πανούσης;


Nikos Libertas / SOOC 

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης

Την Κυριακή τα δικαστήρια είναι κλειστά. Υπάρχει, βέβαια, εισαγγελέας υπηρεσίας, αλλά η δουλειά του είναι να δέχεται ακροάσεις και καταγγελίες. Τη Δευτέρα όλοι είναι κανονικά στις θέσεις τους. Λογικά, λοιπόν, κάποιος θα καλέσει τον Γιάννη Πανούση και θα του ζητήσει εξηγήσεις για όσα δήλωσε στο «Πρώτο Θέμα» και επανέλαβε με νέες δηλώσεις του προς «Το Βήμα». Αν δεν έχετε παρακολουθήσει την αρχή του νέου δράματος, η υπόθεση έχει ως εξής: Ο κ. Πανούσης δηλώνει ότι στο διάστημα της υπουργίας του δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (όχι υπουργούς ή βουλευτές). Αναφέρεται δε στην ύπαρξη κυκλωμάτων που συνδέουν έγκλειστους ποινικούς με τρομοκράτες, πολιτικούς και στελέχη της Αστυνομίας. Όλα αυτά, περιγράφονται σε έγγραφο που ο ίδιος κατέθεσε σε συμβολαιογράφο. Αν του συμβεί κάτι περίεργο, θα το διαβάσουμε όλοι μας. Ενήμερος είναι και ο διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Γιάννης Ρουμπάτης. Επίσης ο κ. Πανούσης απορεί για την αδράνεια της κυβέρνησης έναντι των δηλώσεών του. Οι καταγγελίες του έγιναν γνωστές το μεσημέρι του Σαββάτου, αλλά  μέχρι να περάσουν 24 ώρες, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν ακούστηκε ούτε λέξη.
Τι έχουμε εδώ; Μπορεί να έχουμε πολλά, δεν αποκλείεται να έχουμε και τίποτα. Υπάρχει καπνός, όμως, έτσι δεν είναι; Ο κ. Πανούσης λέει ότι δίνει ονόματα και καταστάσεις σε έγγραφο που κατέθεσε σε συμβολαιογράφο. Είναι εμφανές ότι ανησυχεί και σπεύδει να στείλει ηχηρό μήνυμα. Έχουν βάση οι ανησυχίες του; Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Όμως, του κερατά, δεν λες και αλαφροΐσκιωτο έναν κορυφαίο καθηγητή με χρόνια παρουσία στο δημόσιο βίο και υπουργική θητεία. Αν θέλεις μπορείς να εγκαλέσεις τον Πανούση για ιδεολογική ή πολιτική ασυνέπεια, όμως δεν καθίσταται ελεγκτέος ως προς τη σοβαρότητά του. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, ο Πανούσης δεν διηγείται και καμιά ιστορία με δράκους. Δεν είναι καν μία ιστορία για αγρίους. Είναι μία συνηθισμένη ελληνική ιστορία με αγρίους. Κοινώς κάτι που δεν εκπλήσσει κανέναν σε αυτόν τον τόπο.
Τι απαντά η κυβέρνηση; «Οι καταγγελίες που διατυπώνει δημοσίως ο κ. Πανούσης, είναι εξαιρετικά σοβαρές για να τις περιφέρει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αντί να τις καταθέσει, επισήμως και με κάθε λεπτομέρεια, στη Δικαιοσύνη.» Δεν αποκλείεται, βέβαια, να ακολουθήσουν και τη γνωστή μέθοδο της απαξίωσης. Κύκλοι της κυβέρνησης θα βγουν και θα πουν κάτι που θα μειώνει το κύρος του Πανούση. Έτσι δεν γίνεται πάντα; Άλλωστε οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-Πανούση είναι τραυματικές.
Ο πρώην υπουργός καλείται από την κυβέρνηση να πάει τα στοιχεία στον εισαγγελέα. Εδώ, βέβαια, υπάρχουν άλλα προβλήματα. Ο Πανούσης μπορεί να έχει ονόματα, να γνωρίζει καταστάσεις, αλλά να μη διαθέτει αποδείξεις. Και χωρίς αποδείξεις δεν λες τέτοια πράγματα. Απλώς προειδοποιείς. Δυστυχώς αυτό με τα στοιχεία και τον εισαγγελέα συμβαίνει συχνά. Μερικές φορές υπάρχουν τα στοιχεία, αλλά δεν έρχεται ο εισαγγελέας. Και όταν έρθει ο εισαγγελέας, δεν υπάρχουν τα στοιχεία.
Τι λέτε να γίνει, λοιπόν, με την υπόθεση; Εγώ στοιχηματίζω ότι θα σβήσει σαν σπίρτο στο αεράκι. Όμως στο πεδίο των σχολίων δεχόμαστε τα δικά σας στοιχήματα.
Update: Ο κ. Πανούσης προσήλθε τη Δευτέρα στον Άρειο Πάγο και κατέθεσε, κατά δήλωση του, στοιχεία στην εισαγγελέα κ. Γκουζαμάνη. «Η δικιά μου άποψη είναι ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες, αυτό όμως θα το δει η δικαιοσύνη.Το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάψει τα καρκινώματά του και έτσι είναι η ώρα της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη να στηρίξει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία από κάθε μορφή παρακράτους» δήλωσε.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου