Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Το Σχέδιο Νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης που κατατέθηκε στη Βουλή , με τη μορφή του "Επείγοντος"


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή  στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το  Σχέδιο  Νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης, με τη μορφή του  "Επείγοντος".
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Η  συζήτηση  ξεκινά τη Δευτέρα στις 3 το απόγευμα.
Επίσης τη Δευτέρα θα καθοριστούν οι επόμενες συνεδριάσεις της Τρίτης (θα κληθούν οι φορείς) και Τετάρτης.
Την Πέμπτη το Σχέδιο Νόμου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.


Ν. Κεραμέως: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις Δομές Εκπαίδευσης
Τη άμεση απόσυρση , από τη Βουλή, του Σχεδίου Νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης, ζητά, με ανακοινωθέν, η τομεάρχης παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως και σημειώνει:
Α. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο   που προσβάλλει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και πλήττει βάναυσα την Παιδεία μας.
Β. Ένα νομοσχέδιο-μαμούθ που αλλάζει ριζικά τη ραχοκοκαλιά της εκπαιδευτικής διοίκησης και αγγίζει σχεδόν το σύνολο του εκπαιδευτικού φάσματος.
Γ. Ένα ακόμη νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία με τον χειρότερο τρόπο.
Δ. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή αργά χθες το βράδυ για να συζητηθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι με διαδικασίες εξπρές, εκτείνεται σε 586 σελίδες και 113 άρθρα, υπερδιπλάσιο, δηλαδή, από το κείμενο που είχε αναρτηθεί στην δημόσια διαβούλευση, η οποία παρεμπιπτόντως ολοκληρώθηκε σχεδόν δυόμιση μήνες πριν.
Ε. Αλλά και επί της ουσίας, το νομοσχέδιο βρίθει ζητημάτων που ευτελίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία εν γένει. Εντελώς ενδεικτικά:
▪ Επιχειρείται η «άλωση» της διοίκησης της εκπαίδευσης, με τρόπο προκλητικό και πρωτοφανή: θεσπίζεται «κόφτης» για τους έχοντες διατελέσει ήδη 2 θητείες σε θέση διοίκησης
▪ Καταργείται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών
▪ Καταργούνται θεσμοί που έχουν αποδείξει μέσα στο χρόνο πως υποστηρίζουν σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία, όπως ο θεσμός των σχολικών συμβούλων
▪ Δημιουργούνται υδροκέφαλες δομές, απομακρυσμένες από τη σχολική μονάδα
▪ Υποβαθμίζεται σημαντικά η ειδική αγωγή.
Γ. Μαυρωτάς: «Ευτελισμός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στο νομοσχέδιο για τις δομές εκπαίδευσης»
Της νύχτας τα καμώματα… Πως να πρωτοσχολιάσει κανείς το γεγονός ότι χθες, Παρασκευή βράδυ, ώρα 10.20μμ ήρθε e-mail από τις υπηρεσίες της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο για τις δομές εκπαίδευσης (200 σελίδες το νομοσχέδιο και άλλες 400 σελίδες οι συνοδευτικές εκθέσεις) με την ειδοποίηση ότι θα συζητηθεί τη Δευτέρα στις 3μμ και μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων μέχρι την Τετάρτη, με τις συνήθεις για την Κυβέρνηση, διαδικασίες του επείγοντος.
Ένα νομοσχέδιο που έχει πλέον 113 άρθρα, αριθμό και μέγεθος υπερδιπλάσιο από εκείνο που είχε κατατεθεί πριν 2 μήνες στη διαβούλευση, και αλλάζει άρδην τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως επίσης και τα κριτήρια επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης, της ραχοκοκαλιάς του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Άραγε αλήθεια είναι και τα 113 άρθρα επείγοντα; Και αλήθεια εδώ και 2 μήνες από το τέλος της διαβούλευσης, δεν ευθύνεται κανείς από το Υπουργείο Παιδείας για αυτήν την απαράδεκτη εξέλιξη;
Σημειωτέον ότι το νομοσχέδιο ήταν στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή από τα τέλη Απριλίου, και έρχεται τώρα για να συζητηθεί άρον-άρον «για να προλάβουμε τη νέα σχολική χρονιά» όπως είναι η επίσημη δικαιολογία. Ο πραγματικός λόγος όμως είναι ότι επιχειρείται να περάσει στα γρήγορα (για αυτό έρχεται και τελευταία στιγμή), ένα υπέρογκο νομοσχέδιο στο οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι αντιδρούν (4317 σχόλια στη διαβούλευση και πολλές διαμαρτυρίες), και για αυτό ακριβώς προσδοκούσαμε ότι θα είχαμε χρόνο για επεξεργασία και κατάθεση βελτιωτικών προτάσεων στη Βουλή.
Είναι πράγματι απορίας άξιον: τόσο μεγάλη σημασία δίνουν στον διάλογο που πρέπει να γίνει στη Βουλή για τόσο σοβαρά ζητήματα; Ή μήπως πρόκειται για προειλημμένες αποφάσεις που δεν αλλάζουν (όπως το συμπληρωματικό μνημόνιο που έρχεται τις επόμενες μέρες), οπότε η διαδικασία στη Βουλή είναι απλώς διακοσμητική;
Πάντως, σε τέτοιες διακοσμητικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες το Ποτάμι δεν πρόκειται να συμμετάσχει. Είναι ντροπή για τη Βουλή, είναι ντροπή για την Παιδεία μας…
Κίνημα Αλλαγής: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τις Δομές Εκπαίδευσης
Εκφράζουμε  την απογοήτευσή μας για τη στάση του κ. Υπουργού Παιδείας και τον καλούμε, έστω και την τελευταία στιγμή,  να αποσύρει το  νομοσχέδιο για τις Δομές Εκπαίδευσης και να ξεκινήσει επιτέλους ένα θεσμικό διάλογο για όλα τα θέματα  της εκπαίδευσης .
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής , και υπογραμμίζει τα εξής:
Α. Δυστυχώς για  μια ακόμη φορά  η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  απέδειξε  ότι δεν πιστεύει στο διάλογο, στη συναίνεση και στη συνεννόηση .
Β. Χθες Παρασκευή,  μέσα στη νύχτα, ο Υπουργός Παιδείας  κατέθεσε  για ψήφιση στην Βουλή το νομοσχέδιο με  τίτλο « Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» και μάλιστα με τη διαδικασία του επείγοντος .
Γ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει 113 άρθρα και χαρακτηρίζεται από  ιδεοληψίες, ρεβανσιστικές λογικές και ρυθμίσεις αμφίβολης νομικής   ορθότητας (όπως θητείες, μη προσμέτρηση διδακτικής υπηρεσίας, μείωση θέσεων,  αποκλεισμοί κλπ)  .
Δ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αγνοεί τις βασικές αρχές οργάνωσης και λειτουργίας των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων.  Με τις ρυθμίσεις που προωθεί  το εκπαιδευτικό σύστημα γίνεται πιο συγκεντρωτικό, ιεραρχικό και γραφειοκρατικό. Ο συγκεντρωτισμός αναδεικνύεται  μέσα από τη συγχώνευση δομών και υπηρεσιών, όπως είναι η απορρόφηση από το ΠΕΚΕΣ των τμημάτων επιστημονικής καθοδήγησης, των σχολικών συμβούλων και των Περιφερειακών Επιμορφωτικών Κέντρων  (ΠΕΚ) . Τα ΚΕΣΥ ουσιαστικά καταργούν και συγχωνεύουν τα  Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης Υποστήριξης                  ( ΚΕΔΔΥ), τα  Κέντρα Συμβουλευτικού Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) και τους Σταθμούς Συμβουλευτικής Νέων. Τα ΚΕΑ συνενώνουν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, την αγωγή υγείας, τις σχολικές δραστηριότητες, τα πολιτιστικά και την περιβαλλοντική αγωγή κ.ο.κ.
Ε. Ειδικότερα για την Ειδική Αγωγή αντί να ενισχυθεί η λειτουργία των  Κέντρων  Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης Υποστήριξης ( ΚΕΔΔΥ), προβλέπεται  η διάλυσή τους  επιστρέφοντας έτσι στο ιατρικοκεντρικό μοντέλο και σε ουρές στα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα για απλές διαγνώσεις και όχι σε ουσιαστικές  διεπιστημονικές αξιολογήσεις με σκοπό την εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών. Πρόκειται για πισωγύρισμα δεκαετιών στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής .Το κόστος θα το  πληρώσουν γονείς , εκπαιδευτικοί και κυρίως οι μαθητές.
Ζ. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο λοιπόν αν  ψηφιστεί και υλοποιηθεί θα επιδεινώσει τη συνολική  λειτουργία της εκπαίδευσης.
Η. Η Εκπαίδευση αφορά το μέλλον της νέας γενιάς,  είναι εθνικό θέμα και απαιτεί συναινέσεις και συνεννοήσεις.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου