Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Τρεις πρώην πρυτάνεις «παύουν» το νυν…

Τρεις τέως πρυτάνεις ορίζει το υπουργείο Παιδείας με πρόεδρο τον Γιάννη Γεροθανάση, για να κάνουν τις εκλογές που ουσιαστικά θα πάψουν την εκλεγμένη μόλις πέρυσι πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η επιλογή του υπουργείου δεν αφήνει και πολλά περιθώρια επιδοκιμασίας, καθώς όλοι, πλην του κ. Γεροθανάση ο οποίος είναι εν ενεργεία, είναι ομότιμοι καθηγητές. Εξ αυτών, ο κ. Καραγιάννης,  καθηγητής στο Χημικό Ιωαννίνων για χρόνια, τον περισσότερο καιρό βρίσκεται πλέον στην Κύπρο.
Η σύνθεση της εφορευτικής επιτροπής που όρισε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, μια και το οικείο πανεπιστήμιο δεν φάνηκε ιδιαίτερα… πρόθυμο να συμβαδίσει με τον καινούργιο νόμο-πλαίσιο, είναι η εξής: οι τέως πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις (από την εποχή που στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γινόταν η… ανακύκλωση στις θέσεις) Γιάννης Γεροθανάσης, Γιώργος Δήμου, Χρήστος Μασσαλάς, Νίκη Αγνάντη και Μιλτιάδης Καραγιάννης.Ακόμα, ο συμβολισμός και το «μομέντουμ» είναι επίσης ατυχή, καθώς επιλέγονται οι τρεις προηγούμενοι πρυτάνεις του πανεπιστημίου για να προχωρήσουν τη διαδικασία η οποία θα παύσει τον εν ενεργεία εκλεγμένο.
Εν ολίγοις, η συγκεκριμένη οργανωτική επιτροπή την οποία διόρισε επί της ουσίας η υπουργός Παιδείας, είναι αυτή που θα έχει την ευθύνη για τις για την ανάδειξη των μελών του πρώτου συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί επίσημες αντιδράσεις, το δεδομένο πάντως είναι ότι η σύγκλητος του πανεπιστημίου δεν είναι θετικά διακείμενη προς το νόμο-πλαίσιο. Στην αντίστοιχη περίπτωση, στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος αρνήθηκε να συναντηθεί με την εκεί ορισμένη επιτροπή.
Προσφυγή στο ΣτΕ
Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν το προσεχές διάστημα. Χθες, ο «Η.Α.» επικοινώνησε με τον τέως πρύτανη κ. Δήμου ο οποίος βρίσκεται στην Εύβοια, ο οποίος παρέπεμψε στον ερχομό του στα Γιάννενα για τα περαιτέρω. Πρόεδρος της επιτροπής θα είναι ο κ. Γεροθανάσης, γεγονός που τον αποκλείει από πιθανό συμμετέχοντα στο συμβούλιο.
Πάντως, η πρώτη αντίδραση στους διορισμούς εφορευτικών από το υπουργείο, δεν ήταν θετική, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Χθες, ο πρύτανής του Γιάννης Μυλόπουλος κατέθεσε προσφυγή κατά του νόμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΑΠΘ εκπροσωπεί στο ΣτΕ ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος και ζητάει να ακυρωθούν δύο υπουργικές αποφάσεις της υπουργού Παιδείας ως παράνομες, καθώς η έκδοσή τους στηρίζεται στον Ν. 4009/2011 (νόμος πλαίσιο) που είναι αντίθετος στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (άρθρο 16 του Συντάγματος). Στην αίτηση ακύρωσης, τονίζεται ότι «είναι προφανές ότι η συμμετοχή εξωτερικών μελών στο Συμβούλιο των Α.Ε.Ι. προσβάλλει κατάφωρα την πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση».
Τις διαπιστωτικές πράξεις για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης δεν τις έχουν υπογράψει τα περισσότερα πανεπιστήμια, ενώ πολλές ήταν οι περιπτώσεις καθηγητών που αρνήθηκαν δημόσια το διορισμό τους, καταγγέλλοντας το νέο νόμο-πλαίσιο. Το εκλογικό σύστημα καθαυτό, έχει καταγγελθεί από τον καθηγητή και εκλογολόγο Ηλία Νικολακόπουλο, ότι «πάσχει από τεχνικές ατέλειες που ενδέχεται να μετατρέψουν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος σε μειοψηφία». 
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου