Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Φυγή στο εξωτερικό για τους Έλληνες φοιτητές

Όλο και περισσότεροι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επιλέγουν τη διέξοδο των σπουδών και της εργασίας στο εξωτερικό, στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες ηπείρους. Τα οικονομικά και εργασιακά δεδομένα στην Ελλάδα οδηγούν όλο και περισσότερους νέους στην αναζήτηση διεξόδων στο εξωτερικό.
Η εικόνα αυτή αναδεικνύεται μέσα από την κίνηση των φοιτητών στο Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου, αλλά και στις δράσεις που διοργανώνουν για την ενημέρωση των φοιτητών. Μια αντίστοιχη ενημέρωση πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου σχετικά με τις μεταπτυχιακές σπουδές και υποτροφίες για την ιατρική ειδικότητα στο εξωτερικό.
Μέσα από την ημερίδα και τις παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών εκπροσώπων από ιδρύματα και πρεσβείες της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ολλανδίας, οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δυνατότητες και προοπτικές στις συγκεκριμένες χώρες.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Γραφείου Διασύνδεσης Κατερίνα Γούλα, όλο και περισσότεροι φοιτητές ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, και μέσω του Γραφείου Διασύνδεσης αναζητούν λύσεις.
Κατά κύριο λόγο προτιμούν αγγλόφωνες χώρες, καθώς η πλειοψηφία γνωρίζει αγγλικά. Βέβαια, επιλέγουν και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που πραγματοποιούνται στα αγγλικά, όπως γίνεται σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος εκπαίδευσης του Βρετανικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Κωστής Γεωργίου αναγνώρισε το ενδιαφέρον πολλών φοιτητών που σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία να αναζητήσουν και δουλειά στη συγκεκριμένη χώρα. Τα Πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας συγκεντρώνουν περίπου το 45% των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους ανέρχεται σε 16.000, εκ των οποίων οι 9.000 είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές.
Ο κ. Γεωργίου υπογράμμισε την ανάγκη οι φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό να ερευνούν πρώτα την ποιότητα των σπουδών που παρέχονται από τα Πανεπιστήμια. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να τους βοηθήσουν χρήσιμες ιστοσελίδες, όπως η ιστοσελίδα αξιολόγησης ποιότητας διδασκαλίας βρετανικών πανεπιστημίων (www.qaa.ac.uk) και η ιστοσελίδα ποιότητας έρευνας των βρετανικών πανεπιστημίων (www.rae.ac.uk) .

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ από τον Ανεξάρτητο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου