Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Οι ευθύνες των απερχόμενων

Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου 

Δεν είναι ευχάριστα τα μηνύματα από την Ευρώπη. Η κρίση βαθαίνει, καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι χρειάζονται άμεσα και δραστικά μέτρα για να βρεθούν λύσεις, το ευρωομόλογο και η ουσιαστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβάλλονται ως οι μοναδικές διέξοδοι, αλλά η αδυναμία προσέγγισης των απόψεων Γαλλίας και Γερμανίας δεν αφήνει μέχρι στιγμής περιθώρια αισιοδοξίας σχετικά με τις άμεσες εξελίξεις.

Ποιος φταίει γι' αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανείς βαθύς γνώστης των οικονομικών διεργασιών για να το καταλάβει. Στον βαθμό που η Γερμανία αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα της Ευρωζώνης και καμία σοβαρή απόφαση δεν λαμβάνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της, όλα τα καλά και όλα τα κακά φέρουν υποχρεωτικά τη σφραγίδα της. Και, δυστυχώς, τα δύο τελευταία χρόνια τα κακά έχουν περισσέψει.
Μια απλή αναδρομή στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και στα μέτρα που έχουν προωθηθεί από τη στιγμή που ξέσπασε η ελληνική κρίση αποδεικνύει ότι η Γερμανία όχι μόνο δεν διαδραμάτισε έστω και μία φορά ρόλο πρωταγωνιστή, αλλά ενήργησε σ' όλες τις περιπτώσεις σαν άβουλος ουραγός, ο οποίος τελικά συρόταν εκεί ακριβώς που προηγουμένως είχε αρνηθεί να πάει.
Την ίδια συμπεριφορά επιδεικνύει και τώρα. Και όσο κι αν πολλοί είναι εκείνοι που προβλέπουν, ίσως επειδή δεν υπάρχει και άλλη λύση, ότι η Γερμανία θα ενδώσει τελικά μπροστά σε μια πραγματικότητα που δεν αφήνει περιθώρια για άλλες λύσεις, υπάρχει πάντα το πρόβλημα του χρόνου. Πότε θα ενδώσει η Γερμανία και φυσικά ποιο κόστος θα έχουν καταβάλει έως τότε οι εμπλεκόμενοι στην κρίση και σε ποιον βαθμό θα είναι αναστρέψιμη και με ποιο κόστος η κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί;
Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και η τραγική ειρωνεία να έχει εναποθέσει η Ευρώπη τις τύχες της σε δύο πολιτικούς ηγέτες, που μπορεί σε μερικούς μήνες να αποτελούν παρελθόν για τα πολιτική πραγματικότητα των χωρών τους. Για τον Σαρκοζί, μάλιστα, δεν είναι απλώς πιθανό, αλλά μάλλον βέβαιο. Και οι πιθανότητες να έχει την ίδια τύχη και η Μέρκελ είναι ισχυρές. Που πολύ απλά σημαίνει ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι ενδεχόμενο να καθοριστεί για δεκαετίες από την αδυναμία δύο απερχόμενων πολιτικών να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.
bartzinopoulos@hotmail.com
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου